Political economy of innovation and technology (Political economy of growth & development on the axis of innovation & technology)
İnovasyon ve teknolojinin ekonomi politiği
- Tez No: 881175
- Danışmanlar: PROF. DR. TOLGA OMAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Ekonometri, Ekonomi, Science and Technology, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: İnovasyon, Teknoloji, Kalkınma, Büyüme, Modelleme, Innovation, Technology, Development, Growth, Modelling
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Politik Ekonomi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Tez, G7 ülkeleri ışığında inovasyon ve teknolojinin arka planını anlamaya ve politik ekonomi teorisi, ekonomi teorisi ve ekonomik ilişkiler (üretim ve tüketim ilişkileri) dahil olmak üzere ilgili verilerin analizine odaklanmıştır. 1983'ten 2019'a kadar G7 verileri kullanılmış (ve yararlanılmıştır). Bölüm 1'de 3D geliştirme yolunu oluşturmak için diğer birçok veriden yararlanılmıştır. Analiz, genel olarak patent başvurularının büyümede çok baskın ve anlamlı olmadığını, ancak doğrudan yabancı yatırım, AKIiGSYİH ve diğer ilgili parametrelerin çok önemli olduğunu gösteriyor. Etkin bir piyasa yapısı ve işleyen bir piyasa mekanizmasının da ortaya çıkması kalkınma açısından oldukça önemlidir. Sonuçlar aynı zamanda üniversitelerin Ar-Ge çalışmalarındaki rolünün zayıflamasıyla da ilişkilidir. Temel bulgu, büyüme ile sermaye değişiklikleri arasında ciddi ilişkilerin olduğu ve ayrıca ME'nin oldukça baskın olduğudur. Niteliksel verilerin ve kavramların değerlendirilmesi açısından ME ve büyüme arasında açıkça bir ilişki vardır ancak gelişme için ticarileştirme yeteneği gereklidir. Ar-Ge'nin ticarileştirilmesi, gelişmiş ve işleyen bir finansal sistem ve kurumları gerektirirken, ME'nin ticarileşmesi ve askeri sanayideki Ar-Ge çalışmalarının dönüştürülmesi, gelişmiş hukuk sistemleri aracılığıyla çok köklü mali yapı, finansal kurumlar, sınırlı devlet yapısı ve güçlü kişi ve kuruluşları gerektirir. Açıkçası G7, Dünya Ekonomisinin gelişmiş kısmını temsil ediyor, ancak aynı zamanda sorunlardan biri de, gelişmemiş ülkelerden veri (ve özellikle doğru ve güvenilir veriler) bulmanın mümkün olmaması ve hatta gelişmiş ülkeler için bile birçok verinin sonradan kaydedilmeye başlanmasıdır. 1980'ler. Ancak her ekonominin kendine has koşulları olduğunu, kalkınmanın net bir yolunun bulunmadığını ve her büyümenin kalkınmayı garanti etmediğini görmek mümkündür. Ancak kalkınma için işleyen bir sanayi ve yüksek verimli bir sanayi yapısı gereklidir.
Özet (Çeviri)
The thesis has focused on understanding background of innovation and technology in light of G7 countries and analysis of related data, including political economy theory, economy theory and economic relations (production and consumption relations). The G7 data have been used (and utilized) from 1983 to 2019. And many other data have been utilized in Chapter 1 in order to create 3D development path. The analysis shows that patent applications in general are not very dominant and significant in growth while FDI and AKIiGDP and other related parameters are very significant. Which also shows an effective market structure and functioning market mechanism are very important for development. The results also correlate with weakening role of the universities in R&D studies. The main finding is there is serious relations between growth and capital changes and also ME is very dominant. Regarding to evaluating qualitative data and the concepts, clearly there is relations with ME and growth but for development commercialization capability is necessary. Commercialization capabilities of R&D requires developed and functioning financial system and institutions and commercialization of ME and transforming R&D studies in military industry requires very well-established financial structure, financial institutions, limited state structure via developed legal systems and strong individuals and corporations. Clearly G7 represents developed part of the World Economy, but also one of the problems is, it is not possible to find data (and especially accurate and trustable data) from non-developed countries and even for developed countries many data started to be recorded after 1980s. But it is possible to see each economy has their own conditions and there is no a clear path for development and all growths do not guarantee development. But for development functioning industry and highly productive industry structure is necessary.