20.yy. iç mimari kimliğin oluşumunda formun etkilerinin mekân üzerinden incelenmesi
20th century investigation of the effects of form on the formation of interior architectural identity through space
- Tez No: 881199
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLDEM AYTAR SEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Form, İç Mekân Algısı, İç Mimari Kimlik, Tasarım, Form, Perception of Interior Space, Interior Architectural Identity, Design
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
İç mimari geçmişten günümüze uzanan bir tarihi sürecin oluşumudur. 20.yy. dönemi ise bu oluşumun gerek ekonomik gerek teknolojik tüm gelişmeleri içinde barındıran önemli bir zaman dilimini kapsamaktadır. Teknolojik gelişmelerle birlikte yeni üretim biçimleri ve malzemeler ortaya çıkmış, toplumsal ve sosyal yapıda değişikler görülmeye başlanmıştır. 20.yy. ile başlayan bu değişikler başlarda yapıların mimari tasarımlarında varlığını göstermeye başlasa da zamanla iç mimari tasarımlarda da ön plana çıkmaya başlamıştır. Mimari kimlik kadar iç mimari kimlikte önem kazanmış ve iç mimari tasarım üzerine dikkat çekilmeye başlanmıştır. Yapılarda iç-dış mekân bütünlüğü önemsenmiş ve mimarlar tarafından tasarım bütünsel biçimde ele alınmıştır. Üretim biçimlerinde yenilikler mimari tasarımda ve iç mimari tasarımda özgün tasarımlara ulaşılmasını, tasarımların mimari ve iç mimari kimlik ile özdeşlemesini sağlamıştır. İç mimari kimlik, kullanıcılar, tasarımda yer alan malzemeler, renk ve ışık gibi çeşitli birçok etkenler doğrultusunda oluşum göstermektedir. Tüm bu oluşumları sağlayan etkenlerle etkileşim içerisinde olan kavram ise formdur. Form yapıda kullanılan malzemeyi biçimlendirebilir, tasarımdaki renk ya da ışık algısını etkileyebilir, kullanıcı kimliği ile mimari kimlik arasında bir köprü görevi üstlenebilir. Bu bağlamda çalışmada formun iç mimari kimlik üzerinde etkileri ve iç mimari kimliği göre özgün tasarımların mümkünlüğü sorgulanmıştır. Aynı zamanda 20. yy.da formu irdelemek günümüz 21. yy.da birbirine benzer, kopyalanmış ve işlevsiz iç mekân tasarımlarından, özgün ve işlevsel tasarımlara ışık tutabilmesi bakımından araştırılması gereken bir kapsam olarak görülmüştür. Çalışmada form kavramı 20. yy. sürecinde, mekân ve mobilya tasarımları üzerinde ele alınmış ve irdelenmiştir. Elde edilen araştırma verileri, çalışma kapsamında seçilen projelerde analiz edilmiştir. İncelenmek üzere; Casa Battlo, Philips Exeter Akademi Kütüphanesi, Villa Roche projeleri seçilmiştir. Araştırma ve projelerin analizi sonucunda formun iç mimari kimliğin oluşumunu olumlu yönde etkilediği ve iç mekandaki algıyı arttırdığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Interior architecture is the formation of a historical process extending from the past to the present. The 20th century period, on the other hand, covers the important time period of this formation, which includes all developments, both economic and technological. With technological developments, new forms of production and materials have emerged, and changes in social and social structure have begun to be seen. Although these changes, which started with the 20th century, started to show their presence in the architectural designs of the buildings at first, they started to come to the fore in interior architectural designs over time. Interior architectural identity has gained importance as well as architectural identity and attention has begun to be drawn on interior architectural design. The integrity of the interior-exterior space was given importance in the buildings and the design was handled holistically by the architects. Innovations in production forms have enabled original designs to be achieved in architectural design and interior architectural design, and to identify the designs with architectural and interior architectural identity. Interior architecture is formed in line with many factors such as identity, users, materials in the design, colors and lights. The concept that interacts with the factors that provide all these formations is form. The form can shape the material used in the building, affect the perception of color or light in the design, and act as a bridge between the user identity and the architectural identity. In this context, in the study, the effects of form on interior architectural identity and the possibility of original designs according to interior architectural identity were questioned. At the same time, examining the form in the 20th century is considered as a scope that needs to be investigated in terms of shedding light on original and functional designs from similar, copied and dysfunctional interior designs in today's 21st century. In this study, the concept of form in the 20th century process was discussed and examined on space and furniture designs. The obtained research data were analyzed in the projects selected within the scope of the study. To be examined; Casa Battlo, Philips Exeter Academy Library, Villa Roche projects were selected. As a result of the analysis of the research and projects, it has been observed that the form positively affects the formation of the interior architectural identity and increases the perception in the interior.