Çocukluk çağı travmaları ile internet bağımlılığı arasındaki ilişkide duygu düzenleme güçlüğünün aracı rolü
The mediator role of difficulties in emotion regulation in the relationship between childhood trauma and internet addiction
  1. Tez No: 881231
  2. Yazar: FEYZANUR DALKILIÇ CÜRMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİHA TUZGÖL DOST
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: çocukluk çağı travmaları, internet bağımlılığı, duygu düzenleme, duygu düzenleme güçlüğü, üniversite öğrencileri, childhood trauma, internet addiction, emotion regulation, difficulties in emotion regulation, university students
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinde çocukluk çağı travmaları ile internet bağımlılığı arasındaki ilişkide duygu düzenleme güçlüğünün aracı rolü incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 485 üniversite öğrencisi oluşturmuştur. Araştırma verileri Young İnternet Bağımlılığı Testi Kısa Form, Erken Travma Envanteri Kısa Form, Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği Kısa Form ve Kişisel Bilgi Formu ile elde edilmiştir. Araştırma verileri çevrimiçi ortamda toplanmıştır. Üniversite öğrencilerinde çocukluk çağı travmaları ile internet bağımlılığı arasındaki ilişkide duygu düzenleme güçlüğünün aracı rolü yapısal eşitlik modellemesi kullanılarak incelenmiştir. Veri analizi için SPSS 28 ve Lisrel 8.80 programları kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre üniversite öğrencilerinde çocukluk çağı travmaları ile internet bağımlılığı arasındaki ilişkide duygu düzenleme güçlüğünün tam aracı rol oynadığı bulunmuştur. Bununla birlikte araştırmada yer alan değişkenler arasında anlamlı ve pozitif yönde ilişki bulunmuştur. Üniversite öğrencilerinde internet bağımlılığının cinsiyete göre anlamlı olarak farklılaştığı fakat yaşa göre anlamlı farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Bulgular literatür ışığında tartışılmış ve araştırmacılara, uygulamacılara, ebeveynlere ve politika yapıcılara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the mediating role of difficulties in emotion regulation in the relationship between childhood traumas and internet addiction in university students was examined. The study group of the research consisted of 485 university students. Research data were obtained with Young Internet Addiction Test Short Form, Early Trauma Inventory Short Form, Difficulties in Emotion Regulation Scale-Brief Form and Personal Information Form. Research data was collected online. The mediating role of difficulties in emotion regulation in the relationship between childhood traumas and internet addiction in university students was measured using structural equation modeling. SPSS 28 and Lisrel 8.80 programs were used for data analysis. According to the results of the research, it was found that difficulties in emotion regulation played a mediating role in the relationship between childhood traumas and internet addiction in university students. In addition, a significant and positive relationship was found between the variables included in the study. It was determined that internet addiction among university students differed significantly according to gender, but does not differ significantly according to age. The findings were discussed in the light of the literature and suggestions were made to researchers, practitioners, parents and policy makers.