Zeminlerin sismik sarsıntılar karşısındaki davranışları
Behaviour of soils under seismic conditions
  1. Tez No: 88129
  2. Yazar: YEŞİM ÇETİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALTAY ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zemin, Sismik, Deprem ve Blok Ağırlığı, Soil, Seismic, Earthquake and Block Weight. n
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ZEMİNLERİN SİSMİK SARSINTILAR KARŞISINDAKİ DAVRANIŞLARI Yeşim ÇETİN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Danışman : Yrd.Doç.Dr. Altay ACAR Yd: 1998, Sayfa: 51 Jüri : Prof. Dr. Aziz ERTUNÇ Yrd.Doç.Dr. Altay ACAR Yrd.Doç.Dr. Şaziye ABACI Bu araştırmada üst şev tepesi yatay veya eğimli ve gerilim çatlağı düşey veya eğimli olabilecek zemin özelliğine sahip şevlerin dinamik koşullardaki stabilitesinin değerlendirilmesi için geliştirilen analitik çözüm sunulmaktadır. Bu çalışmada ortaya konan formüllerden ilki önceki çalışmalara bağlı olarak geliştirilirken, diğer ikisi ilk defa burada sunulmaktadır. Bütün formüller kayma potansiyeline sahip bloğun ağırlığına bağlı olarak değişmektedir. 27 Haziran 1998 tarihinde meydana gelen Adana-Ceyhan depremim takiben daha önce uygulama amaçlı seçilen saha tekrar çalışılmış ve 1-2 m kalınlığındaki iri zeminlerin kalınlığı 10 m'yi geçen ince taneli zeminlere göre daha duraysız oldukları gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS BEHAVIOUR OF SOILS UNDER SEISMIC CONDITIONS Yeşim ÇETİN DEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor Assis.Prof.Dr. Altay ACAR Year: 1998, Pages: 51 Jury : Prof. Dr. Aziz ERTUNÇ Assis.Prof. Dr.Altay ACAR Assis.Prof. Dr. Şaziye ABACI The research describes an analytical approach for plane failure analysis for soil slopes in which the upper slope surface is horizontal and inclined whereas the tension crack is vertical and inclined under seismic conditions. One formula is developed from the previous researches and the two new formulas are presented that depent upon the potentially instable block weight. Following the recent Adana-Ceyhan earthquake of 27 June 1998 new investigations have been carried out in the site selected before the earthquake and the near field. Coarse soils, approximately 1-2 m thick, are instable whereas fine soils, more than 10 m thick are stable in the selected site under dynamic conditions.