Çukurova bölgesi koşullarında, potasyum gübrelemesinin pamuğun tarımsal ve lif teknolojik özelliklerine etkisi üzerine bir araştırma
A Research on the effect of potassium fertilization on cotton agronomic and fiber technological traits in Çukurova region conditions
  1. Tez No: 88128
  2. Yazar: ALİ DURAN KANAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜL GÖRMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk, potasyum, kütlü pamuk verimi, çırçır randımanı, lif uzunluğu
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA BÖLGESİ KOŞULLARINDA, POTASYUM GÜBRELEMESİNİN PAMUĞUN TARIMSAL VE LİF TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ALİ DURAN KANAT ÇUKUROAVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç Dr. Özgül GÖRMÜŞ Yıl: 1998, Sayfa: 53 Jüri: Yrd. Doç. Dr. Özgül GÖRMÜŞ Prof. Dr. Oktay GENÇER Prof. Dr. Menşure ÖZGÜVEN Bu çalışma, 1997 yılında, Ç. 1518 pamuk çeşidinde, değişik potasyum dozlarının verim ve kalite unsurlarına olan etkilerini saptamak amacı ile tesadüf bloktan deneme deseninde, dört yinelemeli olarak yürütülmüştür. Çalışmada bitki boyu, bitkideki odun dalı, meyve dalı, koza sayısı, küttü pamuk verimi, erkencilik oranı, çenet sayısı, koza ağırlığı, koza kütlü pamuk ağırlığı, 100 tohum ağırlığı, çırçır randımanı, lif verimi, % 2.5 lif uzunluğu, lif yeknesaklık indeksi, lif kopma dayanıklılığı, lif esneklik oranı, mikroner değeri, parlaklık derecesi ve sarılık derecesi olmak üzere 19 özellik üzerinde çalışılmıştır. Çalışmadan, potasyum gübre uygulamasının kütlü pamuk verimi, lif verimi ve koza ağırlığını önemli düzeyde arttırdığı, bitki boyu, odun dalı, meyve dalı, koza sayısı, erkencilik oranı, koza kütlü pamuk ağırlığı, kozadaki çenet sayısı, çırçır randımanı, 100 tohum ağırlığı, lif uzunluğu, yeknesaklık indeksi, kopma dayanıklılığı, lif esneklik oranı, lif inceliği, parlaklık ve sarılık derecesi yönünden önemli farklılıklar oluşturmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. THESIS A Research on the Effect of Potassium Fertilization on Agronomical and Fiber Technological Traits of Cotton in Çukurova Region Conditions ALİ DURAN KANAT DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor; Yrd. Doç. Dr. Özgül GÖRMÜŞ Year: 1998, Pages: 53 Jury: Yrd. Doç. Dr. Özgül GÖRMÜŞ Prof. Dr. Oktay GENÇER Prof. Dr. Menşure ÖZGÜVEN This study was conducted to determine the influence of different potassium rates on the yield and quality of cv. of Ç. 1518 in 1997. The experimental design was randomised complete blocks with 4 replications. Plant height, number of mönopodial, sympodial branches, number of bolls, seed cotton yield, earliness ratio, number of carpels Per boll, boll weight, seed cotton weight of boll, seed index, ginning outturn, lint yield, 2.5 % span length, uniformity index, fiber strength, elongation, micronaire, reflectance degree and yellowness degree were studied by their own methods. It was found that potassium fertilization treatments produced significant seed cotton and lint yield responses compared to the untreated control. The potassium fertilization treatment produced a significantly higher boll weight and no differences in plant height, number of vegetative and fruiting branches, number of bolls, earliness, seed cotton weight per boll, number of carpel per boll, ginning outturn, seed index, fiber length, uniformity index, fiber strength, elongation, micronaire, reflectance degree and yellowness were found with the use of fertilization. Key Words : Cotton, potassium, seed cotton yield, ginning outturn, fiber length. II