Demir yolu yük taşımacılığının Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde incelenmesi: Türkiye firmaları analizi
An analysis of rail freight transportation within the framework of the European Green Agreement: Analysis of Turkey companies
- Tez No: 881323
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH OKUMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Demir Yolu Yük Taşımacılığı, Avrupa Yeşil Mutabakatı, Türkiye, MAXQDA, Nitel Araştırma, Railway Freight Transport, European Green Deal, Turkey, MAXQDA, Qualitative Research
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ulaştırma ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Pandemi sonrasında tekrardan popülerlik kazanan küresel ısınma ve çevre kirliliği sorunu, birçok alanda yeniliklerin oluşturulmasına önayak olmuştur. Özellikle Avrupa Birliğinin uzun süredir devam ettirmekte olduğu çevreye yönelik politikalar, 2019 yılında kamuoyuna duyurulan Avrupa Yeşil Mutabakatı ile farklı bir boyut kazanmıştır. Bu mutabakat birçok sektörün daha çevreci koşulları sağlayabilmesi için bir değişim ve dönüşüme ihtiyacı olduğunu göstermiştir. Söz konusu dönüşüm, çevre kirliliğinde büyük bir paya sahip olan taşımacılık sektörünü de kapsamıştır. Bu çalışmada en çevreci taşıma türü olan demir yolu tercih edilmiş ve yük taşımacılığı çerçevesinde incelemeler gerçekleştirilmiştir. Çalışma, Demir Yolu Taşımacılığı Derneğine üye olan 70 firma içerisinden aktif olarak demir yolu taşımacılığı yapanları içermektedir. Belirlenen firmalarda Avrupa Yeşil Mutabakatına yönelik çalışmaları olan ve olmayanlar arasındaki tutum ve düşünceleri incelemek, firmalar arasında kıyaslamalar yapmak çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme yöntemi kullanılarak 20 katılımcı ile görüşülmüştür. Elde edilen verilerin daha sistematik bir şekilde analiz edilebilmesi için MAXQDA 2024 programı tercih edilmiştir. Analizlerin sonucunda elde edilen bulgular Türkiye'de demir yolu yük taşımacılığı algısı, Avrupa Yeşil Mutabakatı'na yönelik çalışmaları bulunan firmaların mutabakata ilişkin algıları, Avrupa Yeşil Mutabakatı'na yönelik çalışması bulunmayan firmaların mutabakata yönelik algıları ve öneriler kısmından oluşmaktadır. Sonuç olarak Türkiye'de demir yolu yük taşımacılığının geliştirilmesi için birçok girişimde bulunulduğu, ancak atılan adımların altyapı yetersizliği, ekipman eksikliği, limanlara demir yolu bağlantısının olmaması gibi sebeplerle henüz istenen seviyeye ulaşamadığı ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The issue of global warming and environmental pollution, which regained popularity after the pandemic, has led to innovations in many areas. Particularly, the environmental policies of the European Union, which have been ongoing for a long time, gained a new dimension with the European Green Deal announced to the public in 2019. This deal has shown that many sectors need change and transformation to meet more environmentally friendly conditions. This transformation has also encompassed the transportation sector, which has a significant share in environmental pollution. In this study, the most environmentally friendly mode of transportation, rail transport, was chosen, and analyses were conducted within the framework of freight transport. The study includes companies actively engaged in railway transportation among the 70 companies that are members of the Railway Transportation Association. The main aim of the study is to examine the attitudes and thoughts of companies that have initiatives related to the European Green Deal and those that do not, and to make comparisons between these companies. For this purpose, semi-structured in-depth interviews were conducted with 20 participants. To systematically analyze the obtained data, the MAXQDA 2024 program was preferred. The findings obtained from the analyses consist of the perception of rail freight transportation in Turkey, the perceptions of firms with European Green Deal related activities regarding the agreement, the perceptions of firms without European Green Deal related activities regarding the agreement, and the recommendations section. As a result, it can be stated that many initiatives have been taken to develop railway freight transportation in Turkey; however, due to reasons such as infrastructure deficiencies, lack of equipment, and the absence of railway connections to ports, the steps taken have not yet reached the desired level.