Mülkiyet hakkı bakımından para alacağının enflasyon karşısındaki değer kaybı
In terms of property rights, the value erosion of monetary claims against inflation
- Tez No: 881340
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VOLKAN ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Para, para alacağı, faiz, enflasyon, değer kaybı, mülkiyet hakkı, Money, monetary claims, interest, inflation, depreciation, property rights
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Enflasyonun altında kalan faiz oranları sebebiyle para alacakları daima değer kaybetmekte ve olağan hukukta bu değer kaybının etkili şekilde ve tam olarak tazmini mümkün olmamaktadır. Para alacağının enflasyon karşısındaki değer kaybı aynı zamanda mülkiyet hakkına bir müdahale teşkil etmektedir. Bu sebeple çalışmamızda para alacağının enflasyon karşısındaki değer kaybı Anayasa Mahkemesi kararları ışığında, mülkiyet hakkı bağlamında ele alınmıştır. Çalışmamızda, para alacağı ve bu alacağın nasıl değer kaybettiğine ilişkin kavramlar ile Anayasa Mahkemesinin genel değerlendirmesine birinci bölümde yer verilmiştir. İkinci bölümde mesele alacak konuları bakımından içtihat incelemesiyle ele alınmış, üçüncü bölümde ise mevcut giderim imkânı değerlendirilerek çözüm önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to interest rates lagging behind inflation, monetary claims consistently lose value, and in ordinary law, effective and complete compensation for this loss is not always possible. The depreciation of monetary claims against inflation also constitutes an intervention in property rights. Therefore, in our study, the depreciation of monetary claims against inflation has been examined in the context of property rights in light of Constitutional Court decisions. The first section of our study includes concepts related to monetary claims and how they lose value, along with the Constitutional Court's general assessment. The second section addresses the issue through a jurisprudential analysis in terms of debt matters, and the third section evaluates the existing remedial possibilities and proposes solutions.