Evaluation of the effects of traditional irrigation solutions and different uses of etidronic acid on the bond strength of bioceramic and resin-based sealers
Geleneksel irrigasyon solüsyonları ve etidronik asitin farklı kullanımlarının biyoseramik ve resin esaslı sealerların bağlanma dayanımına etkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 881358
  2. Yazar: GÜLENAY EZGİ EMEKLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RABİA FİGEN KAPTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma dayanımı, Sodyum Hipoklorit, EDTA, HEDP, sıcak vertikal kompaksiyon, EndoSequence BC Sealer HiFlow, AH Plus, Bond strength, Sodium Hypochlorite, EDTA, HEDP, warm vertical compaction, EndoSequence BC Sealer HiFlow, AH Plus
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Kök kanal tedavisinde başarı, biyomekanik şekillendirme ve hermetik bir kök kanal dolumuyla ilişkilidir. Kök kanallarının irrigasyonu için kliniklerde birçok irrigasyon solüsyonu kullanılırkenıhermetik bir kanal dolgusu için pek cok alternatif kanal dolgu materyali bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı; kök kanallarının irrigasyonu sırasında kullanılan EDTA ve HEDP solüsyonlarının epoksi rezin esaslı AH Plus sealerı ve kalsiyum silikat esaslı EndoSequence BC Sealer HiFlow'un bağlanma dayanımına etkisinin değerlendirilmesidir. Çalışmada 152 adet alt premolar insan dişi kullanılmıştır. Kök boyları 16mm olacak şekilde mine sement sınırından ayrılmıştır. Kök kanalları, ProTaper Next Ni-Ti döner eğe sistemi kullanılarak şekillendirilmiştir. Daha sonra örnek dişler, kullanılacak son yıkama protokolüne göre, her grupta 38 adet diş olacak şekilde 4 ana gruba ayrılmıştır: Grup 1: NaOCl, EDTA ; Grup 2: NaOCl, HEDP (Distile su) ; Grup 3: HEDP ( NaOCl) ; Grup 4: NaOCl. Tüm ana grupların irrigasyonu, o gruba uygun prosedür uygulanarak tamamlandıktan sonra her ana gruptan 2 şer adet diş, taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile smear tabakasının incelenmesi için ayrılmıştır. Her ana grupta geriye kalan 36 adet diş, AH Plus sealer ve EndoSequence BC Sealer HiFlow kullanılarak ve sıcak vertikal kök kanal dolum yöntemi uygulanarak kanal dolumları tamamlanmak üzere 2 alt gruba ayrılmıştır (n=18) : Grup 1a: NaOCl, EDTA + AH Plus ; Grup 1b: NaOCl, EDTA + BC Sealer HiFlow ; Grup 2a: NaOCl, HEDP (Distile su) + AH Plus ; Grup 2b: NaOCl, HEDP (Distile su) + BC Sealer HiFlow ; Grup 3a: HEDP ( NaOCl) + AH Plus ; Grup 3b: HEDP ( NaOCl) + BC Sealer HiFlow ; Grup 4a: NaOCl + AH Plus ; Grup 4b: NaOCl + BC Sealer HiFlow. Kök kanal dolum işlemleri tamamlandıktan sonra dişler 37 0C'de %100 nemli ortamda 1 hafta bekletilmiştir. Daha sonra her örnekten apikal orta ve koronalden olmak üzere, 1 mm (± 0,1 mm) kalınlığında üçer adet yatay kesit elde edilmiştir. Örnekler evrensel test cihazı olan Instron cihazına yerleştirilmiş ve itme kuvveti, kök kanal dolgusu ve dentin arasındaki bağlantıda kopma gerçekleşene kadar 1mm/dk sabit hız ile uygulanmıştır. Nexygen veri analiz programı kullanılarak kopma kuvvetleri Newton (N) cinsinden kaydedilmiş ve megapaskala (MPa) çevrilerek bağlanma dayanımı hesaplanmıştır. Daha sonra push out ölçümleri yapılmış dentin diskleri stereomikroskop altında incelenmiş ve kopma tipleri değrlendirilmiştir. Tüm gruplar arasında push out ortalamaları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gözlenmiştir (p=0,0001). NaOCl, EDTA grubunun push-out ortalamaları NaOCl, HEDP ; HEDP (NaOCl) ve NaOCl gruplarından istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p=0,0001). NaOCl grubunun push-out ortalamaları NaOCl, HEDP ve HEDP (NaOCl) gruplarından istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p=0,0001). NaOCl, HEDP ve HEDP (NaOCl) grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir (p=0,997). AH Plus Sealer ve BC Sealer HiFlow gruplarının push out ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmemiştir (p=0,883). Koronal, orta ve apikal bölgelerin push out ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmiş (p=0,0001) ve apikal bölgenin push out ortalamaları, koronal ve orta bölgelerden istatistiksel olarak anlamlı darecede yüksek bulunmuştur (p=0,0001). Orta bölgenin push out ortalamaları da koronal bölgeden istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p=0,0001). Push-out ölçümleri yapılan diskler stereomikroskopta incelenmiş ve kopma tipleri değerlendirilmiştir. NaOCl, EDTA; NaOCl, HEDP ve HEDP (NaOCl) gruplarında Koheziv kopma varlığı yüksek, NaOCl grubunda Mix kopma varlığı yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Success in root canal treatment is associated with biomechanical shaping and a hermetic root canal filling. While many irrigation solutions are used in clinics for irrigation of root canals, many alternative root canal filling materials are available for hermetic root canal filling. The aim of this study was to evaluate the effect of EDTA and HEDP solutions used during irrigation of root canals on the bond strength of epoxy resin based AH Plus sealer and calcium silicate based EndoSequence BC Sealer HiFlow. In the study, 152 lower premolar human teeth were used. Root lengths of 16 mm were separated from the enamel-cementum boundary. The root canals were shaped using the ProTaper Next Ni-Ti rotary file system. Then, the sample teeth were divided into 4 main groups according to the final irrigation protocol to be used, with 38 teeth in each group: Group 1: NaOCl, EDTA ; Group 2: NaOCl, HEDP (distilled water) ; Group 3: HEDP (NaOCl) ; Group 4: NaOCl. After irrigation of all main groups was completed by applying the appropriate procedure for that group, 2 teeth from each main group were separated for examination of the smear layer by scanning electron microscopy (SEM). The remaining 36 teeth in each main group were divided into 2 subgroups (n=18) to be filled by using AH Plus sealer and BC Sealer HiFlow and warm vertical root canal filling method: Group 1a: NaOCl, EDTA + AH Plus; Group 1b: NaOCl, EDTA + BC Sealer HiFlow ; Group 2a: NaOCl, HEDP (Distilled water) + AH Plus ; Group 2b: NaOCl, HEDP (Distilled water) + BC Sealer HiFlow ; Group 3a: HEDP (NaOCl) + AH Plus ; Group 3b: HEDP (NaOCl) + BC Sealer HiFlow ; Group 4a: NaOCl + AH Plus ; Group 4b: NaOCl + BC Sealer HiFlow. After the root canal filling procedures were completed, the teeth were kept at 37 0C in 100% humid environment for 1 week. Then, three horizontal sections of 1 mm (± 0.1 mm) thickness were obtained from each specimen from the apical centre and coronal side. The specimens were placed in the Instron, a universal testing machine, and the thrust force was applied at a constant speed of 1mm/min until failure occurred at the junction between the root canal filling and dentin. The failure forces were recorded in Newtons (N) using Nexygen data analysis software and the bond strength was calculated by converting to megapascals (MPa). Then, the dentin discs with push out measurements were examined under stereomicroscope and the failure types were evaluated. Statistically significant differences were observed between all groups in terms of push-out averages (p=0,0001). The push-out averages of NaOCl, EDTA group were statistically significantly higher than NaOCl, HEDP; HEDP (NaOCl) and NaOCl groups (p=0,0001). The push-out averages of NaOCl group were statistically significantly lower than NaOCl, HEDP and HEDP (NaOCl) groups (p=0,0001). No statistically significant difference was observed between the push out averages of AH Plus Sealer and BC Sealer HiFlow groups (p=0,883). A statistically significant difference was observed between the push out averages of the coronal, middle and apical regions (p=0,0001) and the push out averages of the apical region were statistically significantly higher than the coronal and middle regions (p=0,0001). The push out averages of the middle region were also statistically significantly higher than the coronal region (p=0,0001). Push-out measurements of the discs were examined under stereomicroscope and failure types were evaluated. Cohesive failure was found to be high in NaOCl, EDTA, NaOCl, HEDP and HEDP (NaOCl) groups and mix failure was found to be high in NaOCl group.