Evaluation of changes after orthognathic surgery in mandibular alveolar and interdental structures via fractal analysis
Mandibular alveolar ve interdental yapıların, ortognatik cerrahi sonrası değişimlerinin fraktal analiz ile incelenmesi
  1. Tez No: 881359
  2. Yazar: HÜSNÜ KAAN EMEKLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fraktal Analiz, Ortognatik Cerrahi, Manbibular Kondil, Trabeküler Kemik, Kemik İyileşmesi
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Erişkin bireylerde mandibulanın iskeletsel anomalileri ortognatik cerrahi ile tedavi edilmektedir. Cerrahi sonrası dönemde mandibular trabeküler yapılarda adaptif değişimler görülmektedir. Bu çalışmadaki amaç ortognatik cerrahi sonrası hasar gören vertikal kesi hattıdaki mandibular trabeküler kemiğin, kondilin ve kanin bölgesindeki trabeküler yapıların Fraktal analiz ile değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışma popülasyonu, Ocak 2019 ile Ocak 2023 tarihleri arasında Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalına mandibular prognatizm veya retrognatizm tanısıyla başvuran ve genel anestezi altında BSSRO ameliyatı geçiren hastalardan oluşmaktadır. Çalışma, 42 hastayla (17 erkek, 25 kadın) gerçekleştirilmiştir. Ameliyat öncesi ve sonrası panaromik röntgenleri çekilen hastalar iki gruba ayrılmıştır. Grup I de ameliyat sonrası ilk dört ay içerisinde panoramik röntgenler incelenirken Grup II de ameliyatın üzerinden dört ay ile on iki ay geçmiş hastaların panaromik röntgenleri incelenmiştir. Fraktal analiz ile trabeküler yapıdaki değişiklikleri değerlendirmek için, kutu sayma yöntemi kullanıldı. 0.05'ten küçük p değerleri anlamlı olarak kabul edildi. Bulgular: Fraktal ölçümler sonucunda Grup I de sağ ve sol kesi hatlarında istatistiksel olarak anlamlı bir azalma görülmüştür (p < 0.001). Sağ kondilde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma görülürken (p < 0.036) sol kondildeki değişim istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Kanin bölgesi incelendiğinde sol taraf istatistiksel olarak anlamlı bir azalma gösterirken (p < 0.024) sağ taraftaki değişim istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Grup II de ise incelenen tüm bölgelerdeki değişim istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Sonuç: Ortognatik cerrahi sonrası fraktal analiz uygulaması ile beraber mandibular kemik trabeküllerdeki değişim değerlendirilebilmektir. Osteotomi hatlarındaki kemik trabeküllerindeki azalmanın yanı sıra kanin bölgesi ve kondil bölgesininde etkilenebileceği sonucuna varılmıştır. Kemiğin iyileşme süreci klinik veriler ve fraktal analiz ile değerlendirilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In adults, skeletal anomalies of the mandible are treated with orthognathic surgery. Adaptive changes in mandibular trabecular structures are observed in the post-surgical period. The aim of this study is to evaluate mandibular trabecular bone in the vertical incision line damaged after orthognathic surgery, along with the condyle and canine regions, using Fractal analysis. Materials and Methods: The study population consisted of patients who presented to the Department of Orthodontics at Yeditepe University Faculty of Dentistry with a diagnosis of mandibular prognathism or retrognathism between January 2019 and January 2023 and underwent BSSRO (Bilateral Sagittal Split Ramus Osteotomy) surgery under general anesthesia. The study included 42 patients (17 males, 25 females). Patients with pre- and post-operative panoramic radiographs were divided into two groups. In Group I, panoramic radiographs taken within the first four months after surgery were examined, while in Group II, panoramic radiographs of patients whose surgery had occurred between four and twelve months prior were examined. The box-counting method was used to evaluate changes in trabecular structure through Fractal analysis. P values less than 0.05 were considered statistically significant. Results: Fractal measurements revealed a statistically significant decrease in both right and left osteotomy lines in Group I (p < 0.001). While a statistically significant decrease was observed in the right condyle (p < 0.001), the change in the left condyle was not found to be statistically significant. In the canine region, a statistically significant decrease was observed on the left side (p < 0.024), while the change on the right side was not statistically significant. However, in Group II, the changes in all examined areas were not found to be statistically significant. Conclusion: The application of fractal analysis after orthognathic surgery allows for the evaluation of changes in mandibular bone trabeculae. It has been concluded that not only is there a decrease in bone trabeculae along osteotomy lines but also the canine and condyle regions may be affected. The healing process of the bone can be assessed through a combination of clinical data and fractal analysis. KeyWords: Fractal Analysis, Orthognathic Surgery, Mandibular Condyle, Trabecular Bone, Bone Healing