Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Eğitim Aile Sağlığı Merkezinde yapılan postpartum izlemlerin sağlık bakanlığı doğum sonu bakım yönetim rehberine uyumunun değerlendirilmesi
- Tez No: 881389
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SABAH TÜZÜN, DR. MUHAMMED DIHYE AVCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Postpartum follow-up, postpartum care, family physician
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi eğitim aile sağlığı merkezinde yapılan doğum sonu bakım (DSB) hizmetlerinin Sağlık Bakanlığı Doğum Sonu Bakım Yönetim Rehberi'ne (DSB-YR) uyumunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Retrospektif olarak yürüttüğümüz çalışmamıza, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Eğitim Aile Sağlığı merkezlerine kayıtlı olup doğum yapan kadınlardan 2023 yılı içinde lohusa izlemleri için eğitim aile sağlığı merkezlerine başvuran lohusalar dahil edilmiştir. Son 1 yılda 230 lohusa bu kritere uygun olarak ASM'ye başvurmuştur. Her izlem için doldurulan Gebe-lohusa izlem fişleri değerlendirilmiş, izlem devamlılığı etkileyebilecek sosyodemografik ve doğurganlık özellikleri ile ilgili bilgileri için lohusalar telefon ile aranarak bilgileri alınmıştır. Analizlerde mann-whitney , ki-kare, fischer test kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda 3 izlemede gelen lohusa sayısı 206 idi (%89,6), 10 lohusa tek izleme gelmiş (%4,3), 2 izlem yapılan lohusa sayısı 14 idi. (%6.1). Gebelik sayısı, gebelikte izlem sayısı, gebelikte risk durumu, düşük oranı ile doğum sonu bakım sayısı arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Ayrıca tetanoz aşısı hiç yaptırmayanların oranı eksik izleme gelen grupta anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Son izlem verilerine göre 184 lohusa (%80) D vitamini desteği aldığı, 178 lohusanın (%77.4) demir desteği aldığı notu düşülmüş. Sonuç: Yeterli doğum sonu bakım alma sayısı 206 (%89.6) gibi yüksek bir oran olmakla birlikte her izlemde tüm lohusalara ulaşmak amaçlanmalı, ev ziyaretlerinde pandeminin etkisinden çıkılıp eski rutine dönülmelidir. Kadınlar gebelik izlemlerinden itibaren lohusalık izlemleri ile ilgili bilgilendirilmelidir. Anahtar Sözcük: Lohusa izlemi, aile hekimliği, doğum sonu bakım
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, the evaluation of contents of postpartum care service in Haseki Eğitim Araştırma Hospital Family Health Center is held. Confirmity of the follow-ups with DSB-YR is analyzed and it is aimed to present the factors affecting misconfirmities with DSB-YR and to contribute for improvements. Material and Methods: The study is held with a retrospective method. The women who gave birth in 2023 and applied for postpartum follow-up in the Family Health Centers of Haseki traınıng and research hospital Registery system are included in the study. According to the criteria, in the last 1 year, 230 women who applied to the Family Health Centers are included. For each case“PregnancyPostpartum Follow-up Checklists”are filed and evaluated. Also they are called by phone to add more information that affecting the continuity of the follow-ups like sociodemographic and fertility features. Mann-Whitney, ki-kare and fischer test are used in the analysis. Results: In th study, 206 postpartum attended all 3 follow-ups (89.6%). 14 postpartum attended 2 follow-ups (6.1%). 10 postpartum attended only 1 follow-up (4.3%). Significant relation between postpartum care count and pregnancy count, follow-up in pregnancy count, risk factors in pregnancy count, miscarriage count, bleeding quantity in first follow-up count is determined. Additionally, among the missing follow-up group,the rate of having tetanus vaccine determined significantly low. It is also noted that 184 women (80%) are having vitamin D supplement and 178 women (77.4%) having iron supplement. Conclusion: As a result of the study adequate postpartum care rate is found high as 206 (89.6%). However, it should aim to reach all postpartum and attention should be paid for the importance of home visits which are decreased by the effect of COVID-19 pandemic. Women should be informed about the postpartum follow-up starting with the pregnancy period follow-ups.