Fizik öğretiminde online eğitim ile yüz yüze eğitimin öğrenci başarıları açısından karşılaştırılması (iş enerji konusu örneği)
Comparison of online and face-to-face education in physics teaching from the perspective of student achievements: A case study on the topic of work and energy
- Tez No: 881408
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VİLDAN ÖZKAN BİLİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Education and Training, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Online eğitim, Yüz yüze eğitim, Fizik, İş ve enerji, Online education, Face-to-face education, Physics, Work and energy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma, online ve yüz yüze eğitim metodlarının öğrenci başarısına etkisini derinlemesine incelemeyi amaçlamaktadır. Ülkemizde üniversitelerin sınav sistemine dair tarihsel bir bakış açısı sunularak başlayan çalışma, 1960'lı yıllardan itibaren üniversiteye giriş sınavlarının evrimini ele almıştır. Daha sonra, Covid-19 pandemisinin eğitim süreçlerini nasıl etkilediği ve uzaktan eğitimin öneminin arttığı vurgulanmıştır. Ülkemizde de uzaktan eğitim tarihine değinilerek, Mektupla Öğretim Merkezi'nin kuruluşundan günümüze uzanan süreç ele alınmıştır. Araştırmanın amacı ve önemi belirlenirken, özellikle üniversite hazırlık dönemindeki öğrencilerin online eğitimden aldıkları verimlerin yüz yüze eğitimle karşılaştırılması hedeflenmiştir. Bu doğrultuda, öğrencilerin online eğitimi aldıkları öğretmen ile yüz yüze eğitim aldıkları öğretmenin farklılıklarını ortadan kaldırmaya yönelik bir yaklaşım benimsenmiştir. Literatür ve ilgili araştırmalar incelendiğinde, teknolojinin eğitimdeki öneminin arttığı ve uzaktan eğitimin giderek yaygınlaştığı gözlemlenmiştir. Uzaktan eğitimin, zaman ve mekân kısıtlamalarını ortadan kaldırarak daha geniş bir öğrenci kitlesine erişim sağladığına dair bulgular öne çıkmıştır. Uzaktan eğitimde kullanılan sistemlerin de teknolojik gelişmelere paralel olarak evrildiği görülmüştür. Çalışmanın planlanması aşamasında, öğrencilere yapılan bilgilendirme ile çalışmanın amacı ve süreci aktarılmıştır. Öğrencilerin bu sürece gönüllü olarak katılımını sağlamak amacıyla yapılan bu bilgilendirme, çalışmanın başarılı bir şekilde yürütülmesine olanak tanımıştır. Testin uygulanması sürecinde, öğrencilerin enerji konusuyla ilgili hazır bulunuşluk durumları belirlenmiştir. Türk dili ve Edebiyatı ile Matematik derslerindeki başarı düzeyleri incelenmiş olup bilgilerinin iş-enerji konusu için yeterli olduğu gözlemlenmiştir. Sonuçların öğrencilerin Fizik dersi iş-enerji konusundaki kavramları anlayabilmeleri ve yorumlayabilmeleri için yeterli olduğu görülmüştür. Tartışma ve sonuç bölümünde, uzaktan eğitimin öğrenci başarısını artırmada etkili bir yöntem olduğu ancak yüz yüze eğitimin daha belirgin bir başarı artışı sağladığı sonucuna varılmıştır. Bu bulgular, eğitimciler ve karar vericiler için önemli bir referans olabilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine deeply the effects of online and face-to-face education methods on student success. Starting with the presentation a historical perspective on the university examination system in our country the study discusses the evolution of university entrance examinations since the 1960s. It has been emphasized how the Covid19 pandemic affected educational processes and increased the importance of online education. Mentioning the history of online education in our country, the process from the establishment of the Correspondence Course Center to the present day was discussed. While determining the purpose and importance of the research, it was aimed to compare the efficiency of online education received by students with face-to-face education, especially in the university preparation period. In this regard, an approach has been adopted to eliminate the differences between the teachers students receive online education and the teachers they receive face-to-face education. When the literature and related research are examined, it has been observed that the importance of technology in education is increasing and online education is becoming increasingly widespread. Evidences have been featured regarding online education provides access to a wider range of students by eliminating time and space limitations. It has been observed that the systems used in online education have evolved in parallel with technological developments. During the planning phase of the study, the purpose and process of the study were conveyed by the information provided to students. This debriefing, which was done to ensure the voluntary participation of students in this process, enabled the study to be carried out successfully. During the test application process, the students' readiness status regarding the subject of energy was determined. The success levels in Turkish Language and Literature and Mathematics courses were examined and it was observed that their knowledge was sufficient for the subject of work-energy. It was seen that the results were sufficient for the students to understand and interpret the concepts in the Physics course work-energy. In the discussion and result section, it is concluded that online education is an effective method in increasing the success of student, but face-to-face education provides a more significant increase in success. These findings can be an important reference for educators and decision-makers.