20. yüzyılda çocuksuluk kavramı
The concept of childhood in the 20th century
  1. Tez No: 881421
  2. Yazar: SELMA BENLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR ARTAN OSKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuksuluk, Naif Sanat, Primitif Sanat, Çocuk resmi
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar ve Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışma, sanat alanında 20. yüzyılda görülebilen, çocuk resimlerine özgü yanlarıyla,“çocuksu”diyebileceğimiz eserlerin incelenmesini ve aralarındaki ilişkiyi anlamaya yöneliktir. Bu ilginin nedenini ve eserlerde nasıl görünürlük kazandığını anlamak bu tezin amacıdır. Modern Sanatın gelişmesi ile bu kavramı çalışmalarında kullanan sanatçılar“çocuksuluk”kavramını hem araştırmış hem de çalışmalarında uygulamışlardır. Çocuksuluk kavramının biçimsel, kavramsal ve sezgisel yönleri ayrı ayrı belirlenip genel bir çerçeve içerisinde ilişkilendirilmiştir. Bu kavramlarla ilgili tarzı olan ressamların eser analizleri yapılarak verilen bilgiler doğrultusunda incelenmiştir. Çocuksuluk kavramının özelliklerinin, Naif ve Primitif sanatçıların sanat kültürleriyle benzerlik gösterdiği görülmüştür. Tanımlamaları yapılarak İlkel sanat olan primitivizm ile ortak noktaları olduğu belirlenmiştir. Çocuksuluğun henüz bilgiyle yüklenmemiş, önyargısız, eğitimsiz, kendi küçük dünyalarından bir gözle bakan yanlarının olduğunu, alanlarında büyük isimler olan bu sanatçılar için bir özlem ve arzu haline geldiğini açıklamaktadır. Bunu dile getirmelerinin arkasında kuşkusuz bazı psikolojik etkenler vardır. Bu açıdan bu çalışma çocukların yaptıkları resimlerin özelliklerine neden ilgi duyduklarına ve Modern Sanatın gelişmesi ile çocuksuluğu tercih eden ressamların çalışmalarındaki etkilerin görülmesine yönelik olacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the works that can be seen in the field of art in the 20th century, Which we can call“childish”, with their specific aspects to children's paintings,and to understand the relationship between them. The aim of this thesis is to understand the reason fort his interest and how it gained visibility in the Works. Whit the development of Modern Art, artists who used this concept in their Works both researched and applied the concept of childshness are determined separately and related within a general framework. The Works of painters whose style is related to these concepts were analyzed and examined in line with the information given. It has been observed that the characteristics of the concept of childishness are similar to the art cultures of Naive and Primitive artists. By making definitions, it has been determined that they have common points with primitivism, which is primitive art. He explains that childishness has aspects that are not yet burdened with knowledge,unprejudiced, uneducated, and look from their own little worl, and that it has become a longing and desire for these artists,who are big names in their fields. There are undoubtedly some psychological factors behind why they Express this. In this respect, this study will focus on why children are interested in the characteristics of their paintings and the effects of the development of Modern art on the Works of painters who prefer childishness. Keyword: Childishness, Naive, Primitive, Child Picture.