Saat tasarımında grafik unsurlar ve akıllı saatler için arayüz tasarımları
Graphic elements in watch design and interface designs for smart watches
- Tez No: 881426
- Danışmanlar: PROF. NAMIK KEMAL SARIKAVAK
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Grafik tasarım, akıllı saat, arayüz tasarımı, saat yüzü, mobil uygulama, Graphic design, smartwatch, interface design, watch faces, mobil application
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu tez çalışmasında, saat tasarımının kaçınılmaz bir gereklilik olduğu gerçeğinden hareketle, kol saatlerinin kadran tasarımları ve akıllı saatlerin arayüz tasarımları incelenmiştir. İlk bölümde, zaman kavramının neden ölçülmesi gerektiği ve bu ölçümün görsel olarak insanlara nasıl iletildiği üzerinde durulmuştur. Zamanı ölçme araçlarının tarihsel gelişimi ve bu araçların kol saatlerine kadar olan evrimi bilim tarihi ile birlikte ele alınmış; saat tasarımlarının insanlık tarihiyle olan ilişkisi ve görsel yönleri incelenmiştir. İkinci bölümde, son yıllarda giderek daha fazla önem kazanan arayüz tasarımı, bilgisayar teknolojilerinin gelişimi ile birlikte ele alınmıştır. Akıllı saatler, literatürde giyilebilir teknolojiler altında sınıflandırıldığından, bu teknolojiler ve insan-bilgisayar etkileşimi de incelenmiştir. Günümüzde akıllı saatlerin sadece grafiksel kullanıcı arayüzü ile değil, aynı zamanda farklı etkileşim biçimleriyle de nasıl çalıştığı tartışılmıştır. Üçüncü bölümde, akıllı saatlerin teknolojik evrimi, mekanik saatlerden günümüz akıllı saatlerine kadar incelenmiştir. Teknolojik yeniliklerin, bilimsel ilerlemelerle birlikte pazarlama, tüketici alışkanlıkları ve toplum psikolojisi ile nasıl etkileşimde olduğu vurgulanmıştır. Ayrıca, günümüz akıllı saatlerinin işletim sistemleri, bu sistemlerin arayüz tasarımları ve tasarım yaklaşımları örneklerle açıklanmıştır. Uygulama çalışması olarak, arayüz tasarımlarında estetik biçimleri ön planda tutularak beş adet mobil uygulama tasarlanmıştır. Uygulama tasarımlarının yanı sıra mobil ürünlerin tanıtılmaları için yapılan grafik ürünler de uygulama çalışmasına eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, considering that watch design is a fundamental necessity, the dial designs of wristwatches and the interface designs of smartwatches have been examined. In the first part, we focus on why the concept of time should be measured and how this measurement is visually communicated. The historical development of time measurement tools and their evolution into wristwatches are discussed alongside the history of science. The relationship between watch designs, human history, and their visual aspects is also examined. In the second part, interface design, which has become increasingly important in recent years, is discussed alongside the development of computer technologies. Since smartwatches are classified under wearable technologies in the literature, these technologies and human-computer interaction are also explored. It is also discussed how smartwatches operate not only through graphical user interfaces but also through other forms of interaction. In the third section, the technological evolution of smartwatches is examined, from mechanical watches to today's smartwatches. It is emphasized how technological innovations interact with marketing, consumer habits, and social psychology, along with scientific advancements. In addition, the operating systems of modern smartwatches, their interface designs, and design approaches are explained with examples. As an application study, five mobile applications were designed, prioritizing aesthetic styles in interface designs. In addition to application designs, graphic products created to promote these mobile products were also included.