Örgütsel çevikliğin ve çalışanların risk alma davranışının motivasyon üzerindeki etkisi: Üniversitelerde bir araştırma
The effect of organizational agility and risk-taking behavior of employees on motivation: A research in universities
- Tez No: 881434
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLAÇTI ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Çeviklik, Risk Alma Davranışı, Motivasyon, Üniversiteler, Organizational Agility, Risk Taking Behavior, Motivation, Universities
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Etkin toplumsal şartlarda ve sürekli artış gösteren rekabet çevresinde piyasa koşullarına karşı ayakta durabilmek oldukça zorlaşmaktadır. Örgütlerin olası zor durumlardan az etkilenmeleri için her koşula karşı hazırlıklı olmaları ve gereken aksiyonu almaları önemlidir. Bu koşulların sağlanması için işletmelerde risk alma davranışı ve örgütsel çeviklik konuları ele alınabilir. Günümüzde başarıyı elde etmek isteyen örgütler, özellikle insan kaynağını iyi yönetebilmelidirler. Örgütün elinde bulunan kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılması; insana, insanın bilgi, beceri ve doğuştan gelen özelliklerine bağlıdır. Çalışanların bilgi, beceri ve doğuştan gelen özellikleri, bazen istenilen verimin alınmasına imkân vermeyebilir. Bu noktada çalışanların motivasyonu önem kazanmaktadır. Her çalışanın motive olması farklılık göstereceğinden örgütler maksimum verim alabilmeleri için çalışanların istek ve ihtiyaçlarını belirlemeli ve eksiklikleri gidermeye çalışmalıdır. Bunun yollarından biri örgütsel çevikliğin ve örgütteki risk alma davranışının öneminin anlaşılmasıdır. Buna ilaveten toplumun geleceği için önemli kurumlardan biri olan üniversitelerde motivasyonu yüksek bireyler gerekmektedir. Dolayısıyla bu çalışmada örgütsel çevikliğin ve üniversitedeki akademik ve idari çalışanların risk alma davranışının motivasyon üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
It becomes very difficult to survive against market conditions in effective social conditions and constantly increasing competition. It is important for organizations to be prepared for all conditions and take the necessary action in order to be less affected by possible difficult situations. To ensure these conditions, risk-taking behavior and organizational agility issues can be addressed in businesses. Today, organizations that want to achieve success must be able to manage their human resources well. Effective use of the organization's resources; It depends on the human being, his knowledge, skills and innate characteristics. The knowledge, skills and innate characteristics of employees may sometimes not allow the desired efficiency to be achieved. At this point, employee motivation becomes important. Since the motivation of each employee will vary, organizations should determine the wishes and needs of their employees and try to eliminate the deficiencies in order to achieve maximum efficiency. One of the ways to achieve this is to understand the importance of organizational agility and risk-taking behavior in the organization. In addition, universities, which are one of the important institutions for the future of society, require highly motivated individuals. Therefore, this study aims to examine the effect of organizational agility and risk-taking behavior of academic and administrative employees at the university on motivation.