Okulun fiziki ortamlarını iyileştirmede okul yöneticilerinin yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri
Problems experienced by school administrators in improving the physical setting of the school and suggestions for solutions
- Tez No: 881435
 - Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL TOPRAKCI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Okul, Okul binalarının özellikleri, Okul müdürü, İkili eğitim-öğretim, Dual Education-Training, Features of School Buildings, School, School Principal
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ege Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın amacı, yöneticilerin okulun fiziki ortamını iyileştirme esnasında ne tür sorunlarla karşılaştığını belirlemek; bu sorunları oluşturan temel nedenleri bulmak ve alanyazına katkı sağlamaktır. Araştırmada nitel araştırma kapsamında durum deseni ve görüşme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, İzmir ilinde aynı binayı kullanan ilk ve ortaokullarda görev yapan 15 okul müdüründen oluşmaktadır. Araştırmada veri toplamak için araştırmacı tarafından geliştirilen ve uzman görüşüne başvurulan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış, aynı binayı kullanan okul müdürlerinin, okulun fiziki ortamlarını iyileştirmede yaşadığı sorunlara ilişkin görüşlerini ortaya çıkarmak amacıyla okul müdürleri ile yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen veriler içerik analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre okul yöneticilerinin, okulun fiziki ortam ve araç-gereçlerini iyileştirme çabası gösterirken il/ilçe/MEM ile ilgili yaşadığı sorunların kapsamını; resmi yazışmalardaki gecikmeler, işlerin araya adam konularak yapılması, denetim eksikliği ve işlerin yerinde incelenmemesi oluşturmaktadır. Araştırmanın sonuçlarına göre Milli Eğitim Bakanlığı, okulun fiziki iyileştirmeleri ile ilgili karar almalarda, okul yöneticilerine yasal belge temelinde yetki ve sorumluluğu birlikte verebilir. Ayrıca bundan sonraki çalışmalarda araştırmacılar; okul iyileştirmelerinin önünde engel olabilen işlerin okul zamanı yapılması, yasal belge yetersizliği, iş bitiş süresinin uzaması, ödeneklerin tam ve zamanında gelmemesi, liyakatli kişilerin olmaması, yetki devretmeme, teknisyen eksikliği, gibi sorunların nedenlerini ve çözümlerini araştırabilirler.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine problem types that administrators encounter while improving the school's physical environment. Besides, it aims to find the resourcing causes of these problems and contribute to the literature. Situation pattern, one of the qualitative research methods, was used as the research model in the study. The study group of the research consists of 15 school principals working in primary and secondary schools using the same building in Izmir. In the study, a semi-structured interview form developed by the researcher and expert opinion was consulted was used to collect data, and face-to-face interviews were held with the school principals who use the same building to reveal their opinions about the problems experienced in improving the physical environment of the school. The data obtained was analyzed using the content analysis method. According to the results of the research, the scope of the problems experienced by school administrators regarding the city/district/MEM while trying to improve the school's physical environment and equipment; Delays in official correspondence, work being done by intermediaries, lack of supervision and not inspecting the work on-site are among the causes. According to the results of the research, the Ministry of National Education may give authority and responsibility to school administrators on the basis of official documents in making decisions regarding the physical improvements of the school. In addition, in future studies, researchers; They can investigate the causes and solutions of problems such as doing the work during school time, insufficient official documents, prolonging the completion time of work, hardly accesible or delaying funds in full and on time, lack of qualified people, not delegating authority, lack of technicians, etc., which may hinder school improvements.