6356 sayılı Kanuna göre işçilerinsendikaya üyeliği ve sendikalfaaliyetler
According to Law no. 6356, workers' union membership and union activities
- Tez No: 881441
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI NANECİ ARICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Sendika, Sendika Özgürlüğü, Grev, Toplu İş Sözleşmesi, İşçi, Union, Freedom of Union, Strike, Collective Bargaining Agreement, Worker
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Sendikal bir kavram olarak birleşme, örgütlenme ile birlikte anılmaktadır. Buna karşın yine de kavramın ihtiva ettiği anlamın farklılaşabildiği açıktır. Kavram olarak“sendika”, eski Yunancadan mülhem bir kavramdır. Kavramın“syndic”kelimesinden türetildiği ifade edilmektedir. Bu manada kavramın birliği yöneten kişi için kullanıldığı, birliğin faaliyetlerinin ise“syndicat”olarak tanımlandığı görülmektedir. Bu kapsamda aynı sınıftan kişinin çalışması ve gelirini korumak ve aynı amaçla oluşturduğu meslek birliği olarak değerlendirilir. Sendika özgürlüğü anayasal bir özgürlüktür. Örgütlenme özgürlüğü içerisinde kabul edilir. Bu açıdan sosyal ve ekonomik bir hak olduğu kadar kişisel bir haktır da. Türk hukuku bağlamında sendika kavramı sadece çalışanları kapsamaz. Hem işçiler hem de işverenler belirli bir amaç çerçevesinde sendikalar kurabilmektedir. 1961 Anayasası, özgürlükçü bir anayasa olarak kabul edilir. Ayrıca bu anayasa ile birlikte sosyal ve ekonomik hak ve özgürlüklerin de düzenlendiği görülür. Bu kapsamda işçilerin sendikal hakları da düzenleme altına alınır. Diğer yandan sendikal haklar bireysel ya da toplu olarak kullanılabilir. Sendika kurma hakkının bazı yönleri vardır. Ortak bir amaç etrafında örgütlenmek ve serbestçe kurulmak bunlar arasında yer almaktadır. Sendika üyeleri, sendikaların desteğinden faydalanır. Sendikalar üyeleri adına davaları takip eder, toplumsal cinsiyet eşitliğini gözetir. İşverenler ile üyeleri adına toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yapar ve bu bağlamda toplu iş sözleşmeleri imzalarlar. Sendika üyesi olmayan işçiler de dayanışma aidatı ödeyerek bu imkânlardan yararlanır. Ülkemizde sendikalar siyaset yapamaz. Siyasi partilerden mali destek alamaz. Aynı zamanda kural olarak sendikaların ticaret yapmasına da izin verilmemiştir.
Özet (Çeviri)
As a union concept, unification is associated with organization. However, it is clear that the meaning of the concept can differ. As a concept,“union”is a concept inspired by ancient Greek. It is stated that the concept is derived from the word“syndic”. In this sense, it is seen that the concept is used for the person who manages the union, and the activities of the union are defined as“syndicat”. In this context, it is considered as a professional association formed by people of the same class for the same purpose and to protect their work and income. Freedom of association is a constitutional freedom. It is considered within freedom of association. In this respect, it is a personal right as well as a social and economic right. In the context of Turkish law, the concept of union does not only cover employees. Both workers and employers can establish unions within the framework of a specific purpose. The 1961 Constitution is considered a liberal constitution. In addition, social and economic rights and freedoms are also regulated with this constitution. In this context, workers' union rights are also regulated. On the other hand, union rights can be exercised individually or collectively. The right to form a union has some aspects. Organizing around a common goal and establishing freely are among these. Union members benefit from the support of unions. Unions pursue cases on behalf of their members and observe gender equality. They negotiate collective labor agreements with employers on behalf of their members and sign collective labor agreements in this context. Workers who are not union members can also benefit from these opportunities by paying solidarity dues. Unions cannot engage in politics in our country. It cannot receive financial support from political parties. At the same time, as a rule, unions were not allowed to trade.