Afrika boynuzu'nda güvenlik ve barış inşasında Hükümetlerarası Kalkınma Örgütü'nün (IGAD) rolü: Somali örneği
The role of the Intergovernmental Authority on Development (IGAD) in security and peacebuilding in the horn of Africa: the case of Somalia
  1. Tez No: 881459
  2. Yazar: VICTORIA NANSASI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Law, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: IGAD, Somali, Bölgesel Güvenlik Toplulukları, Bölgesel Güvenlik, IGAD, Somalia, Regional Security Communities, Regional Security
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik ve Terörizm Anabilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Çatışmayı ele almayı ve barışı inşa etmeyi amaçlayan kıtasal ve Alt-Bölgesel girişimlerin kolektif teşviki ve savunulması, Soğuk Savaş sonrası ve sömürge dönemi sonrası uluslararası rejimlerden kaynaklanan engellere karşı Afrika'nın tek olmasa da birincil çaresi olmuştur. Afrika'daki bölgesel örgütlerin misyonunun çatışma yönetimi ve barış inşası yükümlülüklerini de kapsayacak şekilde genişletilmesi, bölgesel entegrasyonun gücüne genel bir güven kazandırmıştır. Ancak bölgesel ekonomik toplulukların kıtadaki barış inşası süreçlerine katılımı konusunda pek çok sorun halen devam etmektedir. Bu çalışma, Afrika Boynuzu bölgesinde barış ve güvenlik için tanınmış bir Afrika Bölgesel Güvenlik Cephesi olarak Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin (The Intergovernmental Authority on Development-IGAD) yararları hakkında ihtiyaç duyulan bir tartışmayı sunmaktadır. IGAD'ın Somali'deki barışı yeniden tesis etme süreçlerindeki katkısını ve karşı karşıya kaldığı zorlukları ortaya koymaktadır. Bunu nitel bir yaklaşımla sunarak IGAD'ın bölgesel barışı, güvenliği ve diplomasiyi savunma gücünü ortaya koymaktadır. Bu çalışma, bölgesel kurumsal aygıtın, çatışmaları etkili bir şekilde çözmek için platformlar sağlamanın yanı sıra çatışmalara yol açtığı kanıtlanmış karşılıklı müdahalelere son verme konusundaki olağanüstülüğüne tanıklık etmektedir.
Özet (Çeviri)
The collective promotion and advocacy of continental and Sub-Regional initiatives aimed at addressing conflict and building peace has been Africa's primary, if not sole, remedy against the impediments arising from post-Cold War and Post-Colonial International regimes. The expansion of the occupation of regional organizations in Africa to include conflict management and peacebuilding obligations lends general credence to the power of regional integration. However, many problems remain regarding the participation of Regional Economic Communities in peace-building processes on the continent. This study provides a much-needed discussion on the merits of the IGAD as a recognized African Regional Security Front for peace and security in the Horn of Africa region. It recognizes the successes and challenges brought about by IGAD's complicity in peace restoration processes in Somalia. And presents it with a qualitative approach, demonstrating IGAD's power to defend regional peace, security, and diplomacy. This study testifies to the prodigiousness of the regional institutional apparatus in providing platforms for effectively resolving conflicts as well as putting an end to mutual interventions that have proven to lead to conflicts.