Ceride-i Askeriyye Gazetesi 1281 (1864-1865) senesi nüshalarının transkripsiyonu
Ceride-i Askeri̇yye Newspaper 1281 (1864-1865) transcription of the year copies
- Tez No: 881469
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLBADİ ALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arşiv, Tarih, Archive, History
- Anahtar Kelimeler: Ceride-i Askeriyye Gazetesi, Mücaazat, Mükafaat, Tevcihat, Mevad-ı bahriye, Ceride-i Askeriyye Newspaper, Mücaazat, Mükafaat, Tevcihat, Mevad-ı bahriye
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 684
Özet
Tez çalışmamız askeri tarih ile doğrudan ilgilidir. Bugünün araştırmacıları için oldukça önem arz eden çalışmamızın temel konusunu oluşturan Ceride-i askeriye gazetesi ilk ordu gazetesi olma niteliğine sahiptir. Çeşitli üniversitelerde yüksek lisans konusu olarak ele alınmıştır ilk sayısı 16 Ocak 1864'te neşredilen Ceride-i askeriye gazetesi Zaman zaman şekil değişikliğine uğrasa da 15 Kasım 1922 tarihine kadar yayın hayatına devam etmiştir. Gazete iki bölümünden oluşmaktadır. Birinci bölümde içerik ve bilimsel özellikleri ile alakalı bilgiler verilmiş, ikinci bölümde Cüzi resmi ve cüzi gayri resmi başlıkları altında bazı konular ele alınmıştır. Cüzi resmi bölümünde tevcihat, mükafat, mücazat ve ilan konuları işlenmiştir. Tevcihat başlığı altında atama, tayin, emekliye ayrılanlar ve rütbeler konusunda bilgi verilmiştir. Mükafat başlığı altında askerlerin sakatlık, Şehitlik veya emekliye ayrılmaları durumunda anne, baba eş ve çocuklarına bağlanan maaşlar hakkında bilgi verilmiştir. Mücazaat başlığı altında Ordu mensuplarının uygunsuz hal ve tavırlarına uygulanacak cezalar hakkında bilgi verilmiştir. İlan başlığı altında askeri okullara öğrenci alımına dair şartlar eğitim - öğretim faaliyetleri maaşlar gibi konular ele alınmıştır. Ayrıca emirler, kandil ve Bayram kutlamalarına da zaman zaman yer verilmiştir. Cüz-i gayri resmi kısmında yerli ve yabancı basında yayınlanması uygun görülen çeşitli askeri ve sivil haberlere yer verilmiştir. Bunlar askeri alanda kaydedilen gelişmeler, icatlar, yapılan savaşlar gibi konulardır. 16 Ocak 1864 tarihinde yayın hayatına başlayan Ceride-i askeriyenin son sayısı 15 Kasım 1922 tarihli olsa da günümüzde hala 6 ayda bir yayınlanan Silahlı Kuvvetler Dergisinin Ceride-i askeriye gazetesinin devamı olduğunu söyleyebiliriz. Gazete son haliyle 1961 Eylül'ünden itibaren Silahlı Kuvvetler Dergisi adıyla günümüzde de yayın hayatına devam etmektedir. Çalışmamızda belirlemiş olduğumuz konuyla alakalı kaliteli bir araştırma ortaya koyabilmek için transkripsiyon yöntemi kullanılmıştır ve uygulama olarak Arap alfabesi ile kaleme alınan metnin Latin alfabesi ne çevrilmesi şeklinde olmuştur. Ceride-i askeriye gazetesi sadece Osmanlı askeri tarihi çalışmaları için değil aynı zamanda 19 yüzyılda yabancı orduların çalışma ve durumlarına dair çalışmak isteyenler için önemli bir başvuru kaynağıdır ancak yeteri kadar ilgi görmemekte ve ihmal edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Our thesis is directly related to military history. Ceride-i military newspaper, which is the main subject of our study, which is very important for today's researchers, is the first army newspaper. It was studied as a master's subject at various universities. Ceride-i military newspaper, whose first issue was published on January 16, 1864, continued its publication until November 15, 1922, although it changed form from time to time. The newspaper consists of two parts. In the first part, information about its content and scientific features is given, and in the second part, some issues are discussed under the headings of partly official and partly unofficial. In the partial official section, distribution, reward, punishment and announcement issues are discussed. Under the title of Tevcihat, information about appointments, assignments, retirements and ranks is given. Under the heading of Awards, information is given about the salaries given to soldiers' mothers, fathers, spouses and children in case of disability, martyrdom or retirement. Under the heading of Penalty, information is given about the penalties to be applied to inappropriate behavior and attitudes of Army members. Under the title of announcement, conditions for admitting students to military schools, educational activities, salaries, etc. topics are discussed. In addition, orders, lamps and holiday celebrations are also included from time to time. In the partially unofficial section, various military and civilian news that are deemed appropriate to be published in the local and foreign press are included. These are topics such as developments in the military field, inventions, and wars. We can say that the Armed Forces Magazine, which started publication on January 16, 1864, is the continuation of Ceride-i Ordu, although its last issue was dated November 15, 1922. My military newspaper. The newspaper has been published in its final form under the name Armed Forces Magazine since September 1961. In order to produce a quality research on the subject we determined in our study, the transcription method was used, and the application was to translate the text written in the Arabic alphabet into the Latin alphabet. Ceride-i military newspaper is an important reference regime not only for Ottoman military history studies but also for those who want to access the work and conditions of foreign armies in the 19th century, but it does not receive enough attention and is neglected.