Fen bilimleri öğretmenlerinin kariyer basamakları algıları, öğretmen öznel iyi oluşları ve öğretmen zihniyetleri arasındaki ilişkiler
Relationships between science teachers' career stage perceptions, teacher subjective well-beings and teacher mindsets
  1. Tez No: 881470
  2. Yazar: UĞUR CAN ÖTEBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELA AYŞE KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Bilimleri Öğretmeni, Kariyer Basamakları, Öğretmen Zihniyeti, Öğretmen İyi Oluş, Science Teacher, Career Steps, Teacher Mindset, Teacher Well-Being
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmanın amacı 2022 yılında yapılan öğretmenlik kariyer basamakları uygulaması hakkında fen bilimleri öğretmenlerinin algılarını belirlemek, öğretmen öznel iyi oluş ve öğretmen zihniyet düzeylerinin kariyer basamakları algısı üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Çalışmada mevcut durumları, şartları ve özellikleri olduğu gibi ortaya koymaya çalışıldığı için betimsel tarama yöntemi ve değişkenler arasındaki ilişkileri ve kariyer basamakları algısına etkilerini bulmak için ilişkisel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Bu araştırmada hedef evren, Niğde ili Merkez ve Bor ilçelerinde görev yapan fen bilimleri öğretmeleri olarak belirlenmiştir. Örneklem seçiminde seçkisiz olmayan örnekleme yöntemlerinden amaçlı örnekleme kullanılmıştır. Ortaokullar ziyaret edilerek anket formları 61 fen bilimleri öğretmenine ulaştırılmıştır. Taşkaya (2007) ve Ural'ın (2007) çalışmalarından geliştirilen Öğretmen Kariyer Basamakları Algı Ölçeği, Ergün ve Sezgin Nartgün'ün (2017) Öğretmen Öznel İyi Oluş Ölçeği ve Şimşek'in (2022) Öğretmen Zihniyeti Ölçeği uygulanmıştır. Fen bilimleri öğretmenlerinin kariyer basamakları algısı, öğretmen öznel iyi oluş (okul bağlılığı ve öğretim yeterliği alt boyutları ile) düzeyleri ve öğretmen zihniyet (sabit ve gelişen zihniyet alt boyutları ile) durumları belirlenmiş; birbirleriyle ilişkilendirilmiş ve öğretmen öznel iyi oluş ve öğretmen zihniyet düzeylerinin kariyer basamakları algısına olan etkileri değerlendirilmiştir. Fen bilimleri öğretmenlerin kariyer basamakları algısının düşük; öğretmen öznel iyi oluş düzeylerinin ortadan yüksek (okul bağlılığı boyutunda ortadan yüksek ve öğretim yeterliği boyutunda yüksek); öğretmen zihniyet düzeyinin orta düzeyden daha fazla (sabit zihniyet boyutunun orta düzeyden yüksek ve gelişen zihniyet boyutunda yüksek) olduğu görülmüştür. Öğretmen öznel iyi oluş puanlarıyla öğretmen zihniyeti ve kariyer basamakları algı puanları arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Öğretmen zihniyeti puanlarıyla da kariyer basamakları algı puanları arasında benzer ilişki saptanmıştır. Öznel iyi oluşun okul bağlılığı ve öğretim yeterliliği boyut puanları ile hem öğretmen zihniyetinin gelişen zihniyet boyut puanları hem de kariyer basamakları algı puanları arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişkiye rastlanmıştır. Öğretmen zihniyetinin sabit zihniyet boyutu puanları ise sadece kariyer basamakları algı puanları ile ilişkili bulunmuştur. Bu ilişki pozitif yönde orta düzeylidir. Öğretmen öznel iyi oluşu ve öğretmen zihniyeti alt boyut puanlarının (bağımsız değişkenler) kariyer basamakları algı (bağımlı değişken) puanlarını pozitif yönde anlamlı bir şekilde yordadığı bulunmuştur Boyutlardan sadece öğretmen öznel iyi oluşun okul bağlılığı alt boyutu bağımlı değişkenin anlamlı yordayıcısıdır. Çalışmaya göre fen bilimleri öğretmenlerinin kariyer basamaklarına yönelik düşük düzeyde olan algıları yükseltilmelidir. Öğretmenler öznel iyi oluş bakımından istenen düzeydedir özellikle öğretim yeterliği bakımından kendine güvenmektedir. Öğretmen zihniyeti bakımından öğretmenler hem sabit hem de gelişen zihniyet boyuttan yüksek puan almışlardır. Gelişen zihniyet boyutu puanları öznel iyi oluş boyut puanlarıyla ilişkili bulunduğundan gelişen zihniyetin kariyer basamakları algısıyla beklenen ilişkisi maalesef çıkmamış sabit zihniyetin kariyer basamakları algısıyla ilişkili çıkması dikkati çekmiştir. Öğretmenlere gelişen zihniyet boyutundaki puanlarını geliştirmeye yönelik uygulamaların yapılması öğretmen öznel iyi oluş düzeyini geliştirecek ancak kariyer basamakları algısını geliştiremeyecektir. Öğretmen öznel iyi oluşu ve zihniyeti boyutlarının özellikle okul bağlılığı puanlarının kariyer basamakları algısını tek başına yordaması nedeniyle okul bağlılığını artırıcı etkinlikler konusunda öğretmenlere destek verilmelidir. Sabit zihniyet boyutunun kariyer basamakları algısıyla ilişkisinin nedenini araştırılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the perceptions of science teachers about the application of teaching career steps, and the effect of teacher subjective well-being and teacher mindset levels on the perception of career stages. Since the study tried to reveal the current situations, conditions and characteristics as they are, the descriptive survey method and relational research method were used to find the relationships between variables and their effects on the perception of career stages. The target population in this research was determined as science teachers working in the Central and Bor districts of Niğde province. Purposive sampling one of the non-random sampling methods, was used in sample selection. Middle schools were visited and survey forms were delivered to 61 science teachers. Career Stage Perception Scale developed from the studies of Taşkaya (2007) and Ural (2007); Teacher Subjective Well-Being Scale adapted by Ergün and Sezgin Nartgün (2017), and Teacher Mindset Scale adapted by Şimşek (2022) were applied to teachers. Science teachers' perception of career stages, teacher subjective well-being (with sub-dimensions of school engagement and teaching competence) and teacher mindset (with sub-dimensions of fixed and growing mindset) were determined; were correlated with each other and the effects of teacher subjective well-being and teacher mindset levels on the perception of career stages were evaluated. Science teachers' perception of career stages is low; teacher subjective well-being levels are moderately high (medium-high in the school engagement dimension and high in the teaching efficacy dimension); It was observed that the teacher's mindset level was higher than the medium level (the fixed mindset dimension was higher than the medium level and the growth mindset dimension was higher). A positive, moderately significant relationship was found between teacher subjective well-being scores and teacher mentality and career stages perception scores. A similar relationship was found between teacher mentality scores and career stages perception scores. A positive, moderately significant relationship was found between the school engagement and teaching efficacy dimension scores of subjective well-being and both the growth mindset dimension scores of teacher mentality and career stages perception scores. Fixed mindset dimension scores of teacher mentality were found to be related only to career stages perception scores. This relationship is positive and moderate. It was found that teacher subjective well-being and teacher mentality subdimension scores (independent variables) significantly predicted career stages perception (dependent variable) scores in a positive way. Among the dimensions, only the school engagement sub-dimension of teacher subjective well-being is a significant predictor of the dependent variable. According to the study, science teachers' low level of perception regarding career stages should be increased. Teachers are at the desired level in terms of subjective wellbeing, and they are especially confident in terms of teaching competence. In terms of teacher mindset, teachers received high scores from both fixed and growth mindset dimensions. Since the growth mindset dimension scores were found to be related to the subjective wellbeing dimension scores, unfortunately, the expected relationship between the growth mindset and the perception of career stages was not found, but the fixed mindset was found to be associated with the perception of career ladders. Implementing practices aimed at improving teachers' scores in the growth mindset dimension will improve the teacher's subjective well-being level but will not improve the perception of career stages. Since teacher subjective well-being and mentality dimensions, especially school engagement scores, alone predict the perception of career stages, teachers should be supported in activities that increase school engagement. The reason for the relationship between the fixed mindset dimension and the perception of career ladders can be investigated.