Kayseri'deki erken cumhuriyet dönemi (1923-1950) camileri
Early republican era (1923-1950) mosques in kayseri
  1. Tez No: 881510
  2. Yazar: BETÜL ALTINDAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI SAĞIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet, Kayseri, Cami, Mimari, 20. Yüzyıl, Republic, Kayseri, Mosque, Architecture, 20th Century
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
Bu yüksek lisans tez çalışmasında, Kayseri şehir merkezi ve ilçelerinde bulunan, 1923-1950 yılları arasına tarihlendirilen Erken Cumhuriyet Dönemi Camileri, tez çalışmasının konusu olarak belirlenmiştir. Çalışmada tespit edilen 19 adet cami plan, malzeme, süsleme ve dönem özellikleri açısından incelenmiştir. Kayseri'deki Erken Cumhuriyet Dönemi camileri hakkında daha önce bilimsel bir araştırma yapılmamıştır. Bu yüksek lisans tezi alanında yapılmış ilk bilimsel çalışmadır. Bu özelliği ile literatüre katkı sağlayacaktır. Çalışmanın amacı; daha önce bir bütün olarak ele alınmayan eserlerin envanterlenmesi ve daha sonra yapılacak olan bilimsel çalışmalara katkı sağlamasıdır. Tezin giriş bölümünde konunun amacı, önemi ve sınırları, araştırma yöntemi, konuyla ilgili kaynaklardan ve Kayseri'nin tarihçesinden kısaca bahsedilmiştir. Tezin ikinci bölümünde cami mimarisinin gelişim süreci anlatılmıştır. Üçüncü bölümde Erken Cumhuriyet Dönemi camilerine değinilmiştir. Tezin dördüncü bölümünde katalog kısmı yer almaktadır. Kayseri şehir merkezi ve ilçelerinde tespit edilen 19 adet Erken Cumhuriyet Dönemi camisi detaylı bir şekilde incelenmiştir. Camilerin tanımları fotoğraflar ve planlar ile desteklenmiştir. Tezin beşinci bölümünde, çalışmanın değerlendirme kısmı yer almaktadır. Altıncı bölüm tezin sonuç kısmını oluşturmaktadır. Sonuç bölümünü tezde yararlanılan kaynakların listelendiği kaynakça kısmı takip etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this master's thesis, the Early Republican Period Mosques in Kayseri city center and its districts, dated between 1923-1950, were determined as the subject of the thesis study. The 19 mosques identified in the study were analyzed in terms of plan, material, ornamentation and period characteristics. There has been no previous scientific research on the Early Republican Period mosques in Kayseri. This master's thesis is the first scientific study in the field. It will contribute to the literature with this feature. The aim of the study is to inventory the works that have not been handled as a whole before and to contribute to the scientific studies to be carried out later. In the introduction part of the thesis, the purpose, importance and limits of the subject, research method, sources related to the subject and the history of Kayseri are briefly mentioned. In the second part of the thesis, the development process of mosque architecture is explained. In the third chapter, the mosques of the Early Republican Period are mentioned. The fourth part of the thesis includes the catalog section. The 19 Early Republican Period mosques identified in Kayseri city center and districts were examined in detail. The descriptions of the mosques are supported by photographs and plans. The fifth chapter of the thesis includes the evaluation part of the study. The sixth chapter is the conclusion of the thesis. The conclusion is followed by a bibliography listing the sources utilized in the thesis.