The paradigm shift in Turkish foreign policy: Turkish power projection in Syria, Libya, and Azerbaijan
Türk dış politikasındaki paradigma değişimi: Suriye, Libya, ve Azerbaycan'da Türk güç projeksiyonu
- Tez No: 881541
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER YAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Defense and Defense Technologies, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
2015-2016 yıllarında Türk dış politikası öyle bir derecede değişmiştir ki, 2016 yılından itibaren Türk dış politikasının giderek daha iddialı hale geldiği ve bu dönemden önceki dönemlerle açık bir fark olarak Türkiye'nin kendi toprak sınırlarının ötesinde tek taraflı güç kullanımına başvurduğu konuşulmaktadır. Paradigma değişimi öncesinde, güç kullanımı, 1974 Kıbrıs ve Kuzey Irak'taki terörle mücadele operasyonlarının istisnaları dışında, çok taraflı çerçeveler aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. 2016 sonrası dönemde Türk güç projeksiyonunun Türk dış politikasında giderek daha önemli hale gelmesi, bu dönüşümün nedenlerini, yöntemlerini ve sonuçlarını anlamak açısından kritiktir. Güç projeksiyonu ve uluslararası ilişkilerdeki ilgili kavramları tanımlayarak başlayıp, paradigma değişimine yol açan sebepleri anladıktan sonra, Türk güç projeksiyonunun nasıl ortaya çıktığını ve Suriye, Libya ve Azerbaycan tiyatrolarında gerçek dünyada nasıl somutlaştığını inceleyeceğiz. Ayrıca, tarihsel karşılaştırmalı bir perspektif sağlamak amacıyla 1974 Kıbrıs müdahalesi vakasına da bakacağız. Bu vakaları inceleyerek, günümüzdeki Türk dış politikasını daha iyi anlamış olacağız. Türk güç projeksiyonunun sürücüleri, yöntemleri ve sonuçları üzerine yapılan çalışmalar yetersiz kaldığı için, mevcut literatürle Türk dış politikasının tarihsel bağlamlarını birleştiren kapsamlı ve bütüncül bir çerçeve, günümüzdeki Türk güç projeksiyonu üzerine çok ihtiyaç duyulan ışığı tutacaktır. Sonuç, Türk dış politikasındaki davranışsal tepkiler hakkında daha derin bir içgörü sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Turkish foreign policy has changed in the years of 2015-2016 to such a degree that we talk of a paradigm shift, as since 2016, Turkish foreign policy has become increasingly assertive, and a clear difference with the periods before is the use of unilateral force by Turkey beyond its territorial borders. Before the paradigm shift, the use of force was executed through multilateral frameworks, with the exceptions of Cyprus 1974, and counter-terror operations in northern Iraq. As Turkish power projection has become increasingly important as part of Turkish foreign policy in the post-2016 era, it is critical to understand its drivers, methods, and implications. By first defining power projection and the related concepts in international relations and understanding the reasons that led to the paradigm shift, we will explore how Turkish power projection emerged and how it materialized in the real world in the theaters of Syria, Libya, and Azerbaijan. We will also look at the case of the Turkish intervention in Cyprus in 1974 to provide a historically comparative perspective. By looking at these cases one will have a better understanding of Turkish foreign policy at present. As the drivers, methods, and implications of Turkish power projection remains understudied, a comprehensive and holistic framework which combines the existing literature with the historical contexts of Turkish foreign policy will shed much-needed light on Turkish power projection at present. The result is deeper insight into the behavioral responses in Turkish foreign policy.
Benzer Tezler
- Orta doğu'da yeni stratejik çevreleme girişimlerinin Türk dış politikasına etkisi: Suriye örneği
The effects of strategic containment attempts in the middle east on turkish foreign policy: The example of Syria
OĞUZHAN ERGÜN
Doktora
Türkçe
2013
Kamu YönetimiDokuz Eylül ÜniversitesiKamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. AHMET NAZMİ ÜSTE
- Avrupa Birliğinin normatif ve rasyonel dış politika aktörlüğü açısından Doğu Ortaklığı girişimi
The Eastern Partnership initiative in terms of the EU's normative and rational foreign policy actorness
KEMALE VALIYEVA
Doktora
Türkçe
2018
Uluslararası İlişkilerGazi ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MUSTAFA NAİL ALKAN
- The AKP wind in Turkish foreign policy: The strategic depth, change and challenges
Başlık çevirisi yok
SİNEM YILDIZ
- Discursive change in Turkish strategic culture: Changing narratives, roles and values
Başlık çevirisi yok
KADRİ KAAN RENDA
- The role of ideas in Turkish foreign policy: The JDP-Davutoğlu paradigm and its role after 2002
Türk dış politikasında fikirlerin rolü: AKP-Davutoğlu paradigması ve 2002 yılından sonraki rolü
EMİRHAN YORULMAZLAR
Doktora
İngilizce
2015
Siyasal BilimlerBoğaziçi ÜniversitesiAtatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MEHMET ASIM KARAÖMERLİOĞLU