Peak load management by residential PV systems: Baghdad case
Konut FV sistemleri ile pik yük yönetimi: Bağdat örneği
  1. Tez No: 881573
  2. Yazar: ALAA BALASIM AZEEZ AZEEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF GÜRCAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fotovoltaik Sistemler, Enerji Verimliliği, Yük Yönetimi, Panel Yönlendirme, Yenilenebilir Enerji, Talep Azaltma, Bağdat, Photovoltaic Systems, Energy Efficiency, Load Management, Panel Orientation, Renewable Energy, Demand Reduction, Baghdad
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma, enerji verimliliğini artırmak ve yük kontrol stratejilerini güçlendirmek amacıyla Bağdat'ın yerleşim alanlarında fotovoltaik (PV) sistemlerin uygulanmasının fizibilitesini ve etkisini incelemektedir. Bu metin, ailelerin enerji kullanım modellerine uyacak şekilde uyarlanmış ve Bağdat'taki belirli güneş ışığı koşullarına uyacak şekilde ayarlanmış fotovoltaik (PV) sistemlerin kurulum sürecini araştırıyor. Araştırma, güneş enerjisi toplama ve verimliliğini en üst düzeye çıkarmak için periyodik olarak ayarlanabilen stratejik panel eğiminin kullanılmasını önermektedir. İlk bulgular, güneş ışınlarının en yoğun olduğu yaz aylarında verimlilikte gözle görülür bir artış olduğunu gösteriyor. Bu, tüketici başına yıllık enerji tüketiminde %21 oranında önemli bir azalmaya yol açmaktadır. Yük yönetimi planlarının etkinliği, PV üretiminin en yüksek enerji talebiyle senkronize edilmesiyle artırılır ve bu sezonsal verimlilik daha da vurgulanır. Bu çalışma Bağdat'taki evlerin enerji ihtiyacını karşılamak için sürdürülebilir ve verimli bir çözüm önermektedir. Güneş elektriğini talep tarafı kontrolüyle birleştiren özelleştirilmiş bir fotovoltaik (PV) sistemin uygulanmasını önerir. Sistemin stratejik tasarımı enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılamanın yanı sıra talep tarafında da kayda değer maliyet düşüşleri sağlıyor. Panel yönünün değişen mevsimlere göre hassas bir şekilde değiştirilmesiyle yıl boyunca optimum enerji verimliliği elde edilir. Ayrıca çalışma, fotovoltaik (PV) gücün, talebin en yüksek olduğu belirli dönemlerle kasıtlı olarak senkronize edilmesinin gerekliliğini vurguluyor. Bu özellikler toplu olarak güneş enerjisinin doğal değişkenliğinden yararlanarak talebin daha etkili bir şekilde azaltılmasını sağlar. Yük kaydırma çözümleri, talebin yüksek olduğu dönemlerde enerji kullanımının en aza indirilmesinde, şebeke istikrarının sağlanmasında ve son kullanıcılara ekonomik avantajlar sunulmasında önemli bir rol oynamaktadır. Özetle çalışma, yenilenebilir enerji çözümlerinin, özellikle de fotovoltaik (PV) sistemlerin Bağdat'ın konut enerji altyapısını önemli ölçüde dönüştürme potansiyelini vurguluyor. Önerilen PV sistemleri yalnızca enerji talebinin bir kısmını karşılamakla kalmaz, aynı zamanda talebi azaltarak ve talep tarafı yönetimini güçlendirerek enerji verimliliğini de artırır. Bu araştırma, gelecekteki araştırmalar için ve Bağdat'ta ve benzer enerji özelliklerine sahip diğer şehirlerde sürdürülebilir enerji uygulamalarını geliştirmek için kullanılabilecek önemli bilgiler sunmaktadır..
Özet (Çeviri)
This study examines the feasibility and impact of implementing photovoltaic (PV) systems in residential areas of Baghdad, with the aim of enhancing energy efficiency and reinforcing load control strategies. This text explores the process of installing photovoltaic (PV) systems that are tailored to match the energy usage patterns of families and are adjusted to suit the specific sunlight conditions in Baghdad. The research suggests using strategic panel tilting, which may be adjusted periodically, to maximise solar collecting and efficiency. The primary findings indicate that there is a notable increase in efficiency during the summer months, when the sun's rays are most intense. This leads in a substantial 21% decrease in annual per-consumer energy consumption. The effectiveness of load management schemes is improved by the synchronisation of PV production with peak energy demand, further accentuating this seasonal efficiency. This study proposes a sustainable and efficient solution to meet the energy needs of homes in Baghdad. It suggests the implementation of a customised photovoltaic (PV) system that combines solar electricity with demand-side control. The system's strategic design not only fulfils a significant portion of the energy requirements, but it also generates notable cost reductions on the demand side. Optimal energy efficiency is achieved throughout the year by precisely modifying the panel orientation to correspond with the changing seasons. Additionally, the study emphasises the need of deliberately synchronising photovoltaic (PV) power with the specific periods of highest demand. These characteristics collectively enable a more effective reduction in demand by leveraging the inherent variability of solar energy. Load-shifting solutions play a crucial role in minimising energy usage during periods of high demand, ensuring grid stability, and offering economic advantages to end-users. In summary, the study emphasises the potential of renewable energy solutions, particularly photovoltaic (PV) systems, to significantly transform Baghdad's residential energy infrastructure. The recommended PV systems not only fulfil a portion of the energy demand but also enhance energy efficiency by reducing demand and strengthening demand-side management. This research offers significant insights that may be utilized for future investigations and to advance sustainable energy practices in Baghdad and other cities with comparable energy attributes.