Anca ilişkili vaskülit tanılı hastalarda vitamin D düzeyleri ve hastalık aktivitesi ilişkisinin retrospektif incelenmesi
Retrospective analysis of vitamin D levels and diseaseactivity relationship in patients diagnosed with ancaassociated vasculitis
  1. Tez No: 881596
  2. Yazar: LALENUR AKYÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÜLLÜLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Romatoloji, İç Hastalıkları, Nephrology, Rheumatology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: ANCA ilişkili vaskülit (AAV), CRP, sedimentasyon hızı(ESH), 25(OH)D, Birmingham Vaskülit Aktivite Skorları (BVAS), ANCA)-associated vasculitis (AAV), CRP, sedimentation rate, 25(OH)D, Birmingham Vasculitis Activity Scores (BVAS)
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Antinötrofil sitoplazmik antikor (ANCA) ile ilişkili vaskülitler(AAV), ağırlıklı olarak küçük çaplı damarları etkileyen az veya immün birikimin bulunmadığı nekrotizan bir vaskülit olup sistemik otoimmün bir hastalıktır. Granülomatöz polianjiitis (GPA), mikroskobik polianjiiitis (MPA) ve eozinofilik granülomatöz polianjiitis (EGPA) olmak üzere üç farklı hastalık fenotipinden oluşur. D vitamininin otoimmün hastalıklarda immünmodülatör etkilerine dair mevcut kanıtlara rağmen, AAV'de D vitamini ile ilgili birkaç çalışma mevcuttur. Çalışmamız 2010-2023 yılları arasında tanı anı vitamin D düzeyleri mevcut olan AAV tanısı ile takip edilen hastaların retrospektif olarak incelenmesiyle yapıldı. Çalışmaya dahil edilen 70 hastanın ortalama yaşı 53,94, %55,70' i kadın ve %44,30' u erkek idi. AAV hastalarının alt tanı tiplerine göre dağılımı incelendiğinde GPA'nın oranı %54,30 , MPA'nın oranı %35,70 ve EGPA'nın oranı %10 olarak belirlenmiştir. En sık gözlenen organ tutulumu böbrek ve sonrasında akciğer olarak belirlendi, MPA tanılı hastaların %100'ünde böbrek tutulumu mevcuttu. Hastaların tanı anı 25(OH)D düzeyleri ile sedimantasyon ve CRP düzeyleri negatif korelasyon gösterdi. Ayrıca D vitamini düşük hastalarda serum albümin düzeyi de düşüktü. AAV tanılı hastaların tanı anındaki D vitamini düzeyleri ile organ tutulumları arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Tanı anı Birmingham Vaskülit Aktivite Skoru (BVAS) ile D vitamini düzeyi arasında da bir ilişki gösterilemedi. En sık hastalık aktivasyonu gözlenen mevsim sonbahar (%44,90) olarak belirlendi. Çalışmamızda AAV hastalarında D vitamini eksikliği ile hastalık aktivitesiyle ilişkilendirilen CRP ve ESH düzeyleri arasında negatif bir korelasyon olduğu yönündeki bulgularımız, bu alandaki araştırmalara katkı sağlayabilir. Daha fazla veriye dayanan geniş ölçekli çalışmalar, hastalığın yönetiminde D vitamini seviyelerinin takibinin hastalık seyrini değiştirip değiştiremeyeceğini belirlemeye yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Antineutrophil cytoplasmic antibody (ANCA)-associated vasculitides (AAV) represent a systemic autoimmune disease characterized by necrotizing vasculitis affecting predominantly small vessels with little or no immune deposition. Comprising three distinct disease phenotypes—granulomatosis with polyangiitis (GPA), microscopic polyangiitis (MPA), and eosinophilic granulomatosis with polyangiitis (EGPA)—AAV remains a subject of investigation despite existing evidence of vitamin D's immunomodulatory effects in autoimmune diseases. Our study involved a retrospective analysis of patients diagnosed with AAV and followed between 2010 and 2023, focusing on their vitamin D levels at diagnosis. Among the 70 included patients, the mean age was 53.94 years, with 55.70% being female and 44.30% being male. Upon examination of AAV subtypes, GPA accounted for 54.30%, MPA for 35.70%, and EGPA for 10% of cases. Renal involvement was the most frequently observed organ manifestation, followed by pulmonary involvement, with 100% of MPA patients exhibiting renal involvement. Negative correlations were observed between 25-OHD levels at diagnosis and sedimentation and C-reactive protein (CRP) levels. Additionally, serum albumin levels were lower in patients with low vitamin D levels. No significant association was found between vitamin D levels at diagnosis and organ involvement or the Birmingham Vasculitis Activity Score (BVAS). The most common season for disease activation was identified as autumn (44.90%). Our findings indicating a negative correlation between vitamin D deficiency and disease activity-related CRP and ESR levels in AAV patients may contribute to further research in this field. Large-scale studies based on more extensive data may help determine whether monitoring vitamin D levels in disease management can alter the course of the disease.