Yetişkin bireylerde dijital oyun bağımlılığı, genel erteleme davranışı ve duygu düzenleme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between digital game addiction, general procrastination behavior, and emotion regulation skills in adult individuals
  1. Tez No: 881604
  2. Yazar: MERVE TÜFEKÇİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜJEN İLNEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Digital game addiction, procrastination, emotion regulation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmanın amacı, 19-29 yaş aralığındaki bireylerin dijital oyun bağımlılık düzeyleri, erteleme davranışları ve duygu düzenleme becerileri arasındaki ilişkiyi incelemek olarak belirlenmiştir. Araştırmanın örneklemini, 19-29 yaş aralığında Türkiye'de yaşayan 264 yetişkin birey oluşturmaktadır. Nicel araştırma yöntemleri kullanılan bu araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırmada belirlenmiş amaca yönelik veri toplama araçları olarak“Demografik Bilgi Formu”,“Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği”,“Genel Erteleme Ölçeği”ve“Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizi için SPSS-24 programından yararlanılmıştır. Kullanılan ölçeklerin Cronbach Alpha kat sayıları .85 üzerindedir. Araştırmada, bireylerin genel erteleme düzeyleri ve duygu düzenleme becerilerinin dijital oyun bağımlılığı üzerinde yordayıcı etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu değişkenlerin, bazı demografik bilgiler (yaş, cinsiyet vb.) ile arasındaki ilişki incelenmiş ve dijital oyun bağımlılığının cinsiyet, yaş ve eğitim düzeyi ile; duygu düzenleme becerilerinin yaş ve medeni durum ile pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Genel erteleme davranışının demografik bilgiler ile arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to investigate the relationship between the digital game addiction levels, procrastination, and emotion regulation skills of individuals within the age range of 19-29 years old. The sample for the study consists of 264 adults living in Turkey within this age range. Employing quantitative research methods, the study utilizes a correlational research model. To gather data for the research objective, the study employs four data collection tools:“Demographic Information Form”,“Digital Game Addiction Scale for Adults”,“General Procrastination Scale”and“Emotion Regulation Skills Questionnaire”. Data analysis is conducted using the SPSS-24 software. The Cronbach's alpha reliability coefficients for the scales employed exceed 0.85. The study's findings indicate a significant association between individuals' general procrastination levels, emotion regulation skills and the digital game addiction. The relationship between these variables and certain demographic information (such as age, gender, etc.) is examined. It is concluded that there is a significant positive relationship between digital game addiction and variables like gender, age, and educational level; and also, there is a significant positive relationship between emotion regulation skills and variables like age and marital status. No significant relationship is found between general procrastination and demographic information.