F.Lliszt si minör sonatın piyano müziğine etkisi ve performans önerileri
The effect of F. Liszt's b minor sonata on piano music and performance suggestions
  1. Tez No: 881651
  2. Yazar: CAN BAĞDAR BİLEN
  3. Danışmanlar: PROF. ECE SÖZER
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Franz Liszt, Si Minör Piyano Sonatı, performans önerileri, Franz Liszt, Piano Sonata in B Minor, performance suggestions
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Franz Liszt, piyano müziğine yenilikler getirmiş bir besteci olarak kabul görmektedir. Liszt'in en önemli eserleri arasında sayılan“Si Minör Piyano Sonatı”teknik-fiziksel ve düşünsel olarak anlaşılması açısından güçlükler içermektedir. Bu bağlamda bu araştırmanın temel amacı;“Liszt Si Minör Piyano Sonatı”nı ilk kez yorumlayacak genç piyanistlere, eserin formal yapısı dikkate alınarak sonatın düşünsel olarak anlaşılması, performans güçlüklerinin giderilmesi ve sahne üzerinde seslendirilmesi ile ilgili performans önerileri getirmektir. Araştırma, nitel araştırma yöntemi ile gerçekleştirilmiştir ve veriler nitel araştırma yöntemlerinden“doküman analizi”ve“görüşme”yoluyla toplanmıştır. Araştırmanın doküman analizi boyutunda Si Minör Piyano Sonatı pasaj-pasaj form yapısı dikkate alınarak, eserin düşünsel olarak anlaşılması ve sahne üzerinde seslendirilmesine yönelik belirlenmiş kategoriler doğrultusunda analiz edilmiştir. Analizler yapılırken pasajlar olası performans güçlükleri açısından incelenmiş, güçlüklerin kolaylaştırılması, temaların ve cümlelerin müzikal ifadelerinin ortaya çıkarılması ile ilgili parmak numarası, artikülasyon, nüans, pedal kullanımı kategorileri dikkate alınmış ve bu doğrultuda performans önerileri getirilmiştir. Araştırmanın“görüşme”boyutunda ise, Liszt Si Minör Piyano Sonatı'nı seslendirmiş olan beş konser piyanistinin, sonatın özellikleri ve araştırmacının en çok teknik-fiziksel güçlükler içerdiğini düşündüğü özellikli pasajların yorumu ile ilgili görüşlerine başvurulmuştur.“Görüşme”formundan elde edilen verilere içerik analizi uygulanmıştır. Araştırmanın, eseri ilk kez seslendirecek olan genç yorumculara önemli katkılar getireceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Franz Liszt is recognized as a composer who brought innovations to piano music. Liszt's“Piano Sonata in B Minor”, which is considered to be one of his most important works, has difficulties in terms of technical-physical and intellectual understanding. In this context, the main purpose of this research is to provide performance suggestions for young pianists who will interpret the“Liszt Piano Sonata in B Minor”for the first time, taking into account the formal structure of the work, to understand the sonata intellectually, to eliminate performance difficulties and to perform it on stage. The research was conducted with qualitative research method and the data were collected through“document analysis”and“interview”. In the document analysis dimension of the research, the Piano Sonata in B Minor was analyzed in line with the categories determined for the intellectual understanding of the work and its performance on stage, taking into account the passage-by-passage form structure. During the analysis, the passages were examined in terms of possible performance difficulties, and the categories of finger number, articulation, dynamic, and pedal usage were taken into consideration in order to facilitate the difficulties and to reveal the musical expressions of the themes and phrases, and performance suggestions were made accordingly. In the“interview”dimension of the research, five concert pianists who had performed the B Minor Piano Sonata were interviewed about the characteristics of the sonata and the interpretation of the special passages that the researcher thought contained the most technical-physical difficulties. Content analysis was applied to the data obtained from the“interview”form. It is thought that the research will bring important contributions to young interpreters who will perform the work for the first time.