Bağımsız denetim kalitesinin şirket performansına etkisi: BIST 100 teknoloji sektörü örneği
The Impact Of Independent Audit Quality On Company Performance: A Case Study Of The BIST100 Technology Sector
  1. Tez No: 881666
  2. Yazar: İLAYDA KILIÇASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERAH YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımsız Denetim Kalitesi, Finansal Performans, BIST100 Endeksi, Independent Audit Quality, Financial Performance, BIST100 Index
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın amacı, 2018-2022 yılları arasında Borsa İstanbul (BIST) teknoloji sektöründe faaliyet gösteren 10 şirketin verilerini kullanarak bağımsız denetim kalitesinin finansal performans üzerindeki etkisini incelemektir. Bu kapsamda şirketlerin bağımsız denetim kalitesini temsilen iç kontrol, iç denetim, risk analiz grubu ve denetim görüşü bağımsız değişkenleri; şirketlerin finansal performanslarını temsilen ise Net Kâr Marjı, Aktif Kârlılık (ROA) ve Özsermaye Kârlılığı (ROE) oranları bağımlı değişken olarak korelasyon ve regresyon analizleriyle test edilmiştir. Yapılan analizlere göre, adımsal regresyon analizi sonucunda iç kontrol değişkeni modelin açıklama gücünü önemli ölçüde artırmış ve istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. ROA ile yapılan korelasyon analizinde, iç kontrol değişkeni ile ROA arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Net kâr marjı üzerinde iç denetim değişkeninin anlamlı bir etkisinin olduğu, diğer değişkenlerin anlamlı bir etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the impact of audit quality on financial performance using data from 10 companies operating in the technology sector on the Borsa Istanbul (BIST) from 2018 to 2022. In this context, internal control, internal audit, risk analysis group, and audit opinion are used as independent variables representing the quality of independent auditing, while Net Profit Margin, Return on Assets (ROA), and Return on Equity (ROE) ratios represent the financial performance of the companies and are tested through correlation and regression analyses. According to the analyses, the stepwise regression analysis revealed that the internal control variable significantly increased the explanatory power of the model and was statistically significant. Correlation analysis with ROA found a significant relationship between internal control and ROA. It was concluded that the internal audit variable has a significant effect on the Net Profit Margin, while the other variables did not have a significant impact.