The impact of Russian-American relations in the Middle East Region on the rise of terrorism in the post-cold war era
Rusya-Amerika ilişkilerinin Ortadoğu Bölgesinde soğuk savaş sonrası dönemde terörizmin yükselişi üzerindeki etki
- Tez No: 881665
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Rus-Amerikan ilişkileri, Orta Doğu, terörizm, Soğuk Savaş sonrası dönem, jeopolitik dinamikler, Russian-American relations, Middle East, terrorism, post-Cold War, geopolitical dynamics
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Sovyetler Birliği'nin çöküşü ve ardından Amerika Birleşik Devletleri'nin baskın küresel güç olarak ortaya çıkması, özellikle Orta Doğu'daki jeopolitik dinamikleri önemli ölçüde değiştirmiştir. Bu çalışma, Ortadoğu'daki Amerikan-Rusya rekabeti ile terörizmin ortaya çıkışı arasındaki bağlantıyı incelemektedir. Terörizmin kavramsal arka planını, maddi ve ahlaki tanımlarına odaklanarak incelemektedir. Araştırma, 21. yüzyılda ABD-Rusya rekabetini, ulusal güvenlik stratejilerini ve aşırılık yanlısı grupların büyümesini ayrıntılı bir şekilde incelemektedir. Ayrıca Suriye krizi, devlet terörü ve bireysel terörizm gibi belirli çatışmaları da ele almaktadır. Bunun yanı sıra, çalışma Orta Doğu'daki İsrail varlığını, ABD çıkarlarını ve ABD-İsrail ilişkilerinin sömürge mirasını analiz etmektedir. Bulgular, Orta Doğu'daki ABD ve Rus stratejilerinin, terörizme elverişli ortamları istemeden de olsa teşvik ettiğini öne sürerek, uluslararası politikaların ve terörle mücadele stratejilerinin, Soğuk Savaş sonrası dönemde daha incelikli bir şekilde yeniden değerlendirilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The collapse of the Soviet Union and the subsequent emergence of the United States as the predominant global power has significantly altered geopolitical dynamics, particularly in the Middle East. This study explores the influence of these superpower interactions on terrorism. It examines the conceptual background of terrorism, focusing on materialistic and moral definitions. The research investigates the US-Russia rivalry, detailing their relations in the 21st century, national security strategies, and the growth of extremist groups in the region. It also addresses the Syrian crisis, terrorism by states and individuals, US-backed Israeli presence and its influence. The findings suggest that US and Russian strategies in the Middle East have inadvertently fostered environments conducive to terrorism. This underscores the urgent need for a nuanced reevaluation of international policies and counterterrorism strategies in the post-Cold War era. This task cannot be delayed or taken lightly.