A Hydrodynamic model for electron flow in metals
Metallerde elektron akışı için hidrodinamik model
  1. Tez No: 88167
  2. Yazar: OĞUZ KABADAYI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMZA POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrodinamik Model, Elektron Akışı, Büyüklük Etkileri, Kalınlık Bağımlılığı, İnce Metalik Filmler, Elektriksel İletkenlik, Özdirenç. vı, Hydrodynamic Model, Electron Flow, Size Effect, Thickness De pendence, Thin Metallic Films, Electrical Conductivity, Resistivity. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
oz METALLERDE ELEKTRON AKIŞI İÇİN HİDRODİNAMİK MODEL Kabadayı, Oğuz Master Tezi, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Hamza Polat Haziran 1997, 55 sayfa Bu tezde, ince metalik filmlerin elektrik ve magnetik alan varlığında DA akım yoğunluğu, elektriksel iletkenliği ve özdirençlerim'n kalınlığa bağımlılığı incelendi. Bu amaçla, dikdörtgen kesitli plaka ve silindirik geometriye sahip ince metalik filmlerde elektron akışının hareketinde magnetik alanın etkisini araştırmak için Jaggi'nin hidrodinamik modeli yemden gözden geçirildi. İletim elektronlarının hareketi için bir dizi varsayım ve yaklaşımlar yapıldı ve lineer olmayan model denklemi lineer forma dönüştürüldü. Bu homojen-olmayan li neer denklem silindirik ve dikdörtgen geometriye sahip ince metalik filmler için analitik olarak çözüldü. Akım yoğunluklarının profilleri, geometriye bağımlı normalize edilmiş efektif iletkenlikler ve özdirençler hesaplandı ve grafikleri çizildi. Sonuçlar deneysel olanlarla iyi uyum içinde bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A HYDRODYNAMIC MODEL FOR ELECTRON FLOW IN METALS Kabadayı, Oğuz Master, Department of Physics Supervisor: Yard. Doç. Dr. Hamza Polat JUNE 1997, 55 pages In this thesis, the thickness dependence of DC current density, electrical conductivity and resistivity of thin metallic films in the presence of electric and magnetic fields are studied. For this purpose, in order to seek the effect of a magnetic field on the behaviour of an electron flow in thin metallic films for cir cular cylinder and plate with rectangular cross-section, Jaggi's hydrodynamic model is re-examined. A set of assumptions and approximations about the motion of the conduction electrons is. made and the non-linear model equa tion is converted into a linear form. This linearized non-homogeneous equa tion is solved analytically for cylindrical and rectangular geometries. The profiles of the current densities and geometry dependent normalized effective iiiconductivities and resistivities are derived and plotted. The results are found to be in good agreement with experimental ones.