The Determination of accompanying flora to oriental beech (fagus orientalis lipsky) at varied site conditions in different altitudes in Güzören catchment area of Bolu-Ayıkaya region
Bolu-Ayıkaya bölgesi Güzören havzasında değişiklik yükseltilerdeki yetişme ortamlarında doğukayını (fagus orientalis lipsky.)'na eşlik eden floranın tespiti
  1. Tez No: 88168
  2. Yazar: ZEHRA ÖZPAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. TEKİN BABAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bitki birliği, doğu kayını, flora vı, Plant association, oriental beech, flora IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
ÖZET BOLU-AYIKAYA BÖLGESİ GUZOREN HAVZASI'NDA DEĞİŞİK YÜKSELİ İLERDEKİ YETİŞME ORTAMLARINDA DOĞUKAYINI (Fagus orientalis Lipsky.)'NA EŞLİK EDEN FLORANIN TESBİTİ Özpay, Zehra Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. M.Tekin BABAÇ Ortak Tez Danışmanı: Prof. Dr. Atabay DÜZHNLİ Şubat 1998, 85 sayfa Araştırma alanı olarak seçilen Güzören Havzası, Bolu Orman Bölge Müdürlüğü Bolu Orman İşletmesi'ne bağlı Ayıkaya İşletme Şefliği Bölgesi içinde yer almaktadır. Havza bazında, doğu kayınının yayılış gösterdiği 700-1740 m yükseltiler arasında yer alan 55 örnek alan içerisinde çalışma yapılmıştır. Örnek alanların büyük lüğü minumum alan metoduyla, ortalama olarak, 20.0m x 20.0 m = 400.0 mr şek linde tesbit edilmiştir. 1995-96 yılları arasında gerçekleştirilen araştırmada, yükseltiye bağlı olarakdoğu kayını (Fagus orientalis Lipsky) m eşcerel erinde floranın değişimi incelenmeye çalışılmıştır. Seçilen alanlardan toplam 1908 bitki örneği toplanmış ve 100 m'de bir olmak üzere 700-1740 m yükseltiler arasında 11 adet toprak profili açılmıştır. Bitki örneklerinin teşhis çalışmaları sonucunda 45 familyaya ait 122 takson bulunmuştur. Taksonlan 98 cins, 113 tür, 17 alt tür ve 7 varyete oluşturmaktadır. Araştırma alanın daki endemizm oranı, %2.45 (3) tür. Türlerin fıtocoğrafık bölgelere göre dağılımları şöyledir: Avrupa-Sibirya elementi 43 (%35.24), Akdeniz elementi 5 (%4.09), Karadeniz elementi 15 (% 12.29) ve Hirkano-öksin elementi 3 (%2.45) Kozmopolit, çok bölgeli ve bölgesi bilinmeyen örnekler ise sırasıyla 3 (%2.45), 44 (%36.06) ve 9 (%7.37) olarak tespit edilmiştir. Araştırma alanında Fagus orientalis bitki birliği tesbit edilmiştir. Muhtemel ayırdedici ve karakter türleri Fagus orientalis Lipsky., Abies nordmanniana (Stev.) Spach. subsp. bornmulleriana (Mattf) Coode&Cullen ve Rubus hirtus Waldst.&Kit.'tur. Araştırma alanı için anakayanın tortul kumtaşı niteliğinde olduğu ve kah verengi orman toprağının bulunduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DETERMINATION OF ACCOMPANYING FLORA TO ORIENTAL BEECH (Fagus orientalis Lipsky.) AT VARIED SITE CONDITIONS IN DIFFERENT ALTITUDES İN GÜZÖREN CATCHMENT AREA OF BOLU-AYIKAYA REGION Özpay, Zehra M.S. D., Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. M.Tekin BABAÇ Co-Supervisor: Prof. Dr. Atabay DÜZENLİ February 1998, 85 pages The Güzören Catchment Area, which was choosen as study area, included in the Ayikaya Forest Subdistrict belonging to Bolu Forest Conservancy and Forest Enterprise Directorate. The study was carried out between 1995-96 in catchment basin. Sample quadrats, which are 55 as total, have were determined between 700-1740 m altitudes in oriental beech (Fagus orientalis Lipsky) stands, mainly to investigate the change of flora according to altitude. The extent of quadrats was fixed as (20.0m x 20.0 m) = 400.0 vcr- in average by using“Minimal Area”method. Total 1908 plant specimens have been collected from all quadrats. At the end 111of the identification of these specimens, 122 taxa belonging to 45 families have been determined. These taxa include 98 genera, 113 species, 1 7 subspecies and 7 varieties. The number of endemic taxa which was found in the research area is 3, so the endemism ratio is 2.45%. The rates of the species belonging to the certain phytogeo- graphical regions are as follows; the Euro-Siberians 35.24% (43), the Mediterraneans 4.09% (5), the Euxines 12.29% (15), the Hyrcano-Euxines 2.45% (3), the. The rates of cosmopolitan, pluriregional and phytogeographically unknown species are 2.45% (3), 36.06% (44) and 7.37% (9), respectively. The forest community in the study area is described as the Fagus ohenlalis plant association. The probable distinctive and characteristic species of the association are Fagus ohenlalis Lipsky., Abies nordmanniana (Stev.) Spach. subsp. bornmnlleri- ana (Mattf.) Coode&Cullen ve Rubus hirlus Waldst.&Kit.'tur. In the study area between 700-1740 m of altitudes, 1 1 soil profiles were taken from 11 quadrats. After analysing of soil samples, it was determined that the bedrock has the sedimentary sandstone characteristic and soil type is brown forest soil.