Acil serviste hipnotik iletişimi kullanmanın hasta kaygı düzeyine etkisi
The effect of using hyprotic communication in the emergency department on patient anxiety level
- Tez No: 881767
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CİHAN OĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Acil, Hipnotik, Kaygı, İletişim, Urgency, Hypnotic, Anxiety, Communication
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medya ve İletişim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada, acil serviste hipnotik iletişimi kullanmanın hasta kaygı düzeyine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Nicel araştırma yöntemlerinden biri olan deneysel araştırmayla yürütülen çalışma, özel Abat Cerrahi Tıp Merkezi acil servisi sarı alanına gelen 100 (50 deney, 50 kontrol) hasta ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada hipnotik dil kalıplarıyla hipnotik iletişimin kaygı durumlarına etkisi incelenmiştir. Araştırmada 20 sorudan oluşan STAI FORM TX-1 kaygı ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verileri SPSS paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda hipnotik iletişim kullanmanın hastaların kaygı düzeylerinde azalmayı sağladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effect of using hypnotic communication in the emergency department on patient anxiety level. For this purpose, this study, which was carried out with experimental research, which is one of the quantitative research methods, was carried out with 100 patients (50 experimental, 50 control) who came to the yellow area of the emergency department of the private Abat Surgical Medical Center. In the study, the effect of hypnotic communication with hypnotic language patterns on anxiety states was examined. STAI FORM TX-1 anxiety scale, consisting of 20 questions, was used in the research. Research data were analyzed with the SPSS package program. As a result of the research, it was determined that using hypnotic communication reduced the anxiety levels of patients.