Kamuda B sınıfı memur alımlarında işe alım süreçlerinin, adayların motivasyonel ve psikolojik tepkileri üzerine etkisi
The effect of recruitment processes on the motivational and psychological reactions of candidates in the recruitment of class B civil servants in the public sector
- Tez No: 881768
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF BAYKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları, İşe Alım, Motivasyon, Human Resources, Recruitment, Motivation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Kamu sektöründe görevli personellerin, kamu hizmetlerinin yerinde ve etkin yürütülmesinde önemli payı bulunmaktadır. Kamu personeli işe alımlarında, adayların nitelikleri ve yetkinlikleri bu nedenle önem taşımaktadır. Çalışmamız kamu personeli olabilmek için istekli adayların sınava hazırlık sürecinde yaşadığı motivasyon ve psikolojik etkilerini araştırmaktır. Yapılan literatür taramalarında, kamu sektörü alımları ile ilgili çalışmalar varsa da adayların beklentileri, motivasyon ve psikolojik tepkileri üzerine herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Çalışmada literatür taranarak insan kaynakları, işe alım, iş analizi ve motivasyon kavramları açıklanmıştır. Araştırma İstanbul da kamu sınavlarına hazırlanan 11 (on bir) adayla yarı yapılandırılmış 11 soru üzerinden görüşme gerçekleştirilmiştir. Görüşmede elde edilen veriler MaxQda 2020 programında analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, adayların kamu sektörü tercihlerini motivasyon bağlamında etkileyen iş güvencesi, mali hak, tayin, çalışma şartları olarak görülmüştür. Araştırmanın adaylar üzerinde psikolojik tepkilerimi de adaletsizlik, kayırmacılık, güvensizlik ve bunun gibi görüşlere ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Employees working in the public sector have an important role in the on-site and effective execution of public services. For this reason, the qualifications and competencies of the candidates are of importance in the recruitment of public personnel. Our study is to investigate the motivation and psychological effects that candidates who are willing to become public employees experience during the exam preparation process. Although there are studies related to public sector purchases in the literature surveys, no studies on the expectations, motivation and psychological reactions of candidates were found. In the study, the literature was reviewed and the concepts of human resources, recruitment, job analysis and motivation were explained. Research Interviews were conducted with 11 (eleven) candidates preparing for public exams in Istanbul over 11 semi-structured questions. The data obtained during the interview were analyzed in the MaxQda 2020 program. As a result of the research, job security, financial rights, appointment, and working conditions were seen as influencing candidates' public sector preferences in the context of motivation. In the psychological reactions of the research on the candidates, injustice, nepotism, insecurity and similar views were reached.