Basketbolcularda zihinsel dayanıklılıkve sporda imgeleme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between mental endurance and sport imagination skills in basketball players
  1. Tez No: 881766
  2. Yazar: SEHER İRİDİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVZAT DİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Basketbol, motivasyon, sporda imgeleme, zihinsel dayanıklılık, Basketball, motivation, imagery in sports, mental toughness
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ketbolcuların zihinsel dayanıklılık ve sporda imgeleme becerisi arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla katılımcılara demografik bilgi formu, Sheard ve ark. (2009) tarafından geliştirilen Altıntaş ve Bayar-Koruç (2016) tarafından Türkçe 'ye uyarlanan, geçerlilik ve güvenirlik çalışması yapılan“Sporda Zihinsel Dayanıklılık Envanteri”, Hall ve ark. (1998) tarafından geliştirilen Vurgun (2010) tarafından Türkçe 'ye uyarlanan“Sporda İmgeleme Envanteri”basketbol sporu ile ilgilenen lisanslı sporculara uygulanmıştır. Çalışmamızda, Batman Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde lisanslı olarak basketbol sporu ile uğraşan lisanslı 1200 basketbolcu evrenimizi oluşturmaktadır. Örneklem grubumuzu; 17-25 ve üzeri yaş arası 597 basketbol sporcusu oluşturmaktadır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 22. 0 paket programına aktarılarak analiz edilmiştir. Kişisel bilgilere ait frekans ve yüzde analizi yapılmıştır. Verilerin analizinde çarpıklık ve basıklık değerlerine bakılarak verilerin normal dağılım sergilediği veya sergilemediği test edilmiştir. Elde edilen verilerin Skewness ve kurtosis (çarpıklık ve basıklık) değerleri -2 ile +2 arasında olduğu için değişkenlerin normal dağılım gösterdiği varsayılmıştır (George ve Mallery, 2010). Netice olarak, çalışmada frekans ve yüzde analizi, bağımsız değişken t testi, ANOVA analizi, Post Hoc testlerinden Scheffe ve Gabriel testleri ile Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi 0,05 olarak belirlenmiştir. Kadın basketbolcuların imgeleme ölçeği motivasyonel özel imgeleme, bilişsel özel imgeleme, bilişsel genel imgeleme ve motivasyonel genel ustalık düzeyleri erkek basketbolculara göre daha yüksek düzeydedir. Yaş değişkenine göre zihinsel dayanıklılık ölçeği kontrol alt boyut puan ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılaşma tespit edilmiştir. Katılımcıların spor yılı incelendiğinde sporda imgeleme ölçeği motivasyonel özel imgeleme, bilişsel özel imgeleme, bilişsel genel imgeleme, motivasyonel genel uyarılmışlık ve motivasyonel genel ustalık alt boyutları puan ortalamaları arasında istatistiksel açıdan anlamsal farklılık tespit edilmiştir. Haftada kaç gün antrenman yapıyorsunuz değişkenine göre zihinsel dayanıklılık ölçeği güven ve devamlılık alt boyutları puan ortalamaları arasında istatistik bakımından anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Mevkii değişkenine göre oyun kurucu ve uzun forvet pozisyonunda oynayanların devamlılık düzeyleri, kısa forvet pozisyonunda oynayanlara göre daha yüksek düzeydedir. Bölgesel ligde oynayanların kontrol düzeyleri yerel ligde oynayanlara göre daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between mental endurance and sports imagination skills of basketball players in Batman province. In order to collect data in the study, participants were given a demographic information form, Sheard et al.“Mental Toughness Inventory in Sports”, developed by Altıntaş and Bayar-Koruç (2016), developed by Altıntaş and Bayar-Koruç (2016), and whose validity and reliability studies were conducted, was published by Hall et al. (1998) and adapted to Turkish by Vurgun (2010) was applied to licensed athletes interested in basketball. In our study, 1200 licensed basketball players who are licensed in Batman Youth and Sports Provincial Directorate constitute our universe. Our sample group; It consists of 597 basketball athletes aged 17-25 and over. The data obtained in the research were analyzed by transferring to the SPSS 22. 0 package program. Frequency and percentage analysis of personal information was performed. In the analysis of the data, it was tested whether the data exhibited normal distribution or not by looking at the skewness and kurtosis values. Since the Skewness and kurtosis values of the data obtained were between -2 and +2, it was assumed that the variables showed normal distribution (George and Mallery, 2010). As a result, frequency and percentage analysis, independent variable t test, ANOVA analysis, Post Hoc tests such as Scheffe and Gabriel tests and Pearson correlation analysis were used in the study. The statistical significance level was determined as 0. 05. The imagery scale motivational specific imagery, cognitive specific imagery, cognitive general imagery and motivational general mastery levels of female basketball players are higher than male basketball players. A statistically significant difference was detected between the mental toughness scale control subscale score average according to the age variable. When the participants' sports year was examined, a statistically significant difference was detected between the score averages of the sports Imagination Scale motivational specific imagery, cognitive specific imagery, cognitive general imagery, motivational general arousal and motivational general mastery subscales. A statistically significant difference was detected between the mean scores of the mental toughness scale confidence and continuity sub-dimensions according to the variable“How many days a week do you train?”According to the position variable, the continuity levels of those who play in the playmaker and long forward positions are higher than those who play in the small forward position. The control levels of those playing in the regional league are higher than those playing in the local league