Neyzen İbrahim Benlioğlu'nun hayatı ve sanatı
The life and art of ney player İbrahim Benlioğlu
- Tez No: 881791
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İHSAN ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Biography
- Anahtar Kelimeler: Mûsikî, Bursa, Ney, İbrahim Benlioğlu, Music, Bursa, Nay, İbrahim Benlioğlu
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmada, 1957-2018 yılları arasında yaşamış, Bursa'nın mûsikî hayatında pek çok katkıları olan, yüzlerce talebe yetiştiren gerek dinî gerek lâ dinî mûsikî alanlarında yetkin, bu anlamda günümüzdeki ve gelecekteki musikişinaslar ve sanatkârlar için bir rehber olabileceği düşüncesiyle çok yönlü bir sanatkâr olan Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk Din Mûsikîsi öğretim görevlisi merhum Neyzen İbrahim Benlioğlu'nun hayatı ve sanatçılığı farklı yönleriyle ele alınmıştır. Yazılı kaynakların kısıtlı olması sebebiyle ailesi, talebeleri ve yakın çevresiyle kişisel görüşmeler gerçekleştirilerek hem hayatı hem de sanatçılığı hakkında farklı bakış açıları derlenip düzenlenmiştir. Ayrıca hem katkı sağladığı hem de bizzat organize ettiği konserler ve mûsikî çalışmaları repertuvarlarıyla beraber bu bağlamda incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the life and artistry of the late Neyzen İbrahim Benlioğlu,versatile artist who lived between 1957 and 2018, a lecturer in Turkish Religious Music at the Faculty of Theology at Uludağ University, is considered a potential guide for current and future musicians and artists, , made significant contributions to the musical life of Bursa, trained hundreds of students, and was proficient in both religious and non-religious music, are examined from different perspectives. Due to the limited availability of written sources, personal interviews were conducted with his family, students, and close associates to gather and organize different perspectives on his life and artistry. Additionally, the concerts and musical works he both contributed to and personally organized were examined in this context along with their repertoires.