Z kuşağı gençliğinin kamu yönetiminde etik değer algısı üzerine bir alan araştırması
A field research on generation Z youth's perception of ethical values in public administration
- Tez No: 881841
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN GÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Z kuşağı, etik, etik dışı davranışlar, yönetişim, Generation Z, ethics, unethical behavior, governance
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Etik kavramı bireylerin, doğru ile yanlışı ayırt etme amacıyla kullandıkları kriterler olarak tanımlanmaktadır. Kamu yönetimi etiği ise kamu görevlilerinin kamu hizmeti sunarken uymaları gerekli olan ilke ve kuralları incelemektedir. Son yıllarda dünyada ve Türkiye'de yolsuzluk ve etik dışı davranışların artması sonucu vatandaşların devlete ve kurumlarına duyduğu güven düzeyinde ciddi azalmalar yaşanmıştır. Devlete duyulan güvensizliğin, modern demokratik devletler için sürdürülebilirliği mümkün değildir. Bu nedenle devlete güven inşa edilmesi, bir başka ifadeyle devlete duyulan güven düzeyinin artırılması mevcut yönetimlerin meşruiyetleri açısından oldukça önemlidir. Devlete ve kamu yönetimlerine duyulan güvenin tekrar inşa edilebilmesi ve sağlanabilmesi için etik ve kamu yönetimi etiği ön plana çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of ethics is defined as the criteria that individuals use to distinguish right from wrong. Public administration ethics examines the principles and rules that public officials must follow while providing public services. In recent years, as a result of the increase in corruption and unethical behavior in the world and in Turkey, there has been a serious decrease in the level of trust that citizens have in the state and its institutions. The sustainability of distrust in the state is not possible for modern democratic states. Therefore, building trust in the state, in other words, increasing the level of trust in the state is very important for the legitimacy of current administrations. In order to rebuild and ensure trust in the state and public administrations, ethics and public administration ethics have come to the fore.