Bir biyoiktidar aygıtı olarak aile: eğitimci ebeveynler üzerine bir araştırma
The family a means of biopower: a reserch on educator parents
  1. Tez No: 881875
  2. Yazar: VEHBİ ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHAN ERTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoiktidar, İktidar Aygıtı, Eğitim, Ebeveyn, Aile, Biopower, Means of Power, Education, Parent, Family
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Biyoiktidar, modern ulus devletlerin nüfus kontrolünde kullandıkları iktidar araçlarını ifade eden bir kavramdır ve günümüz toplumlarında, ailelerin çocukları üzerindeki etkilerini tanımlamak için de kullanılmaktadır. Araştırmanın temel amacı, aile içindeki iktidar ilişkilerinin nasıl oluştuğunu ve nasıl işlediğini ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda kurgulanan araştırma nitel araştırma yöntemi ile yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini amaçlı örnekleme yöntemi olan maksimum çeşitlilik örneklemesi yöntemi oluşturmaktadır. Bu araştırmada, bilgi ve iktidarın birbirine eklemli olması perspektifinden yola çıkarak, iktidarı mesleki bilgi ve yaşam pratikleri üzerinden üreten ve aktaran eğitimci ebeveynlerin, çocukların özneleşme süreçleri üzerindeki etkilerini incelemek önceliklidir. Araştırmacının katılımcı grubun doğal bir üyesi olarak aynı zamanda katılımcı gözlemci rolünü üstlenmesinden dolayı, eğitimci ebeveynler araştırmanın örneklemi olarak belirlenmiştir. Mevcut araştırma Düzce ilindeki eğitimci ebeveynler ile sınırlandırılmıştır. Araştırmanın verileri, yarı yapılandırılmış görüşme formundan yararlanılarak toplanmıştır. Veri toplama süreci ise Zoom© platformu üzerinden gerçekleştirilen derinlemesine görüşmelerle yürütülmüştür. Elde edilen veri setinin analizinde ise içerik analizinden yararlanılmıştır. Bu araştırmanın bulgularına göre, aile kurumu, iktidarın en temel aygıtı olarak bireylerin düşünce ve davranışlarını şekillendirir, toplumsal cinsiyet rollerini yeniden üretir ve öznelliğin oluşumunda merkezi bir rol oynar. Bu araştırma, ailelerin her birinin özgün iktidar dinamiklerine sahip olduğunu ve aynı zamanda toplumsal iktidar ilişkilerinin üretilmesi ve sürdürülmesinde önemli bir rol oynadığını göstermiştir. Özellikle öğretmen ebeveynlerin yer aldığı ailelerdeki iktidar ilişkileri üzerine daha derinlemesine çalışmalar yapılması, bu bulguları daha zengin bir perspektifle değerlendirmemize olanak sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Biopower is a concept that refers to the tools of power used by modern nation-states to control populations and is also used to describe the influence of families on their children in contemporary societies. The main aim of this research is to uncover how power relations within the family are formed and function. This research was conducted using a qualitative research method, and the sample was selected using a purposive sampling method, specifically the maximum variation sampling technique. The research prioritizes examining the impact of educator parents, who produce and transmit power through professional knowledge and life practices, on the subjectification processes of their children, based on the perspective that knowledge and power are interconnected. The researcher, as a natural member of the participant group, also assumed the role of a participant observer, which is why educator parents were chosen as the sample for this study. The current research is limited to educator parents in the Düzce province. The data were collected through semi-structured interview forms, and the data collection process was carried out through in-depth interviews conducted via the Zoom© platform. Content analysis was utilized in analyzing the data set obtained. According to the findings of this research, the family institution, as the most fundamental means of power, shapes individuals' thoughts and behaviors, reproduces gender roles, and plays a central role in the formation of subjectivity. This research has demonstrated that each family has unique power dynamics and plays a significant role in producing and sustaining societal power relations. Further in-depth studies on power relations in families with educator parents could provide a richer perspective for evaluating these findings.