Evaluation of hard and soft tissues after Le Fort I surgery
Le fort I cerrahi sonrası yumuşak ve sert dokunun değerlendirilmesi
- Tez No: 881937
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAN ARSLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Stereofotogrametri, Ortognatik Cerrahi, Maksiller İlerletme, Sınıf III Anomali, Stereophotogrammetry, Orthognathic Surgery, Maxillary Advancement, Class III Anamoly
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Akdag, A. (2024). Lefort 1 Cerrahi sonrası Yumuşak ve Sert Dokunun Değerlendirilmesi. Yeditepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ortodonti AD, Doktora Tezi, İstanbul. Bu çalışmanın amacı Le Fort 1 cerrahi ile tedavi edilmiş ortognatik cerrahi hastaların tedavi öncesi ve tedavi sonrası yumuşak ve sert doku değişikliklerinin değerlendirilmesidir. Bu çalışmaya Le Fort 1 cerrahi ile tedavi edilmiş herhangi kongenital deformitesi olmayan 22 hasta dahil edilmiştir. Hastaların yaş ortalaması 26.86 ± 3,66 yıldır. 22 hastanın tedavi öncesi ve tedavi sonrası lateral sefolometrik filmleri ve stereofotogrametrik görüntüleri alınmıştır. Yumuşak doku ölçümleri için ve sert doku ölçümleri için çeşitli parametreler belirlenmiştir. 3 boyutlu verilerin ölçümleri stereofotogrametrik görüntüler kullanılarak 3dMD Vultus programı ile değerlendirilmiştir. Sert dokudaki 2 boyutlu değişimi görmek için Dolphin yazılım programı kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde NCSS istatistiksel yazılım programı kullanılmıştır. İstatistiksel değerlendirmelere göre, 2 boyutlu sert doku değişkenlerinin tedavi öncesi ve tedavi sonrası karşılaştırmalarında, SNA, ANB, N perpendicular-A distance, and Pog-N perpendicular distance, Maxillary Depth, Upper/Lower Gonial Angle tedaviden sonra artmıştır. Mean Maxillary Height, Upper Gonial Angle, Lower Gonial Angle, FMA, SGn-FH, Occ/SN, PP-GoGn, and Cranio-Mx Base/SN-Palatal Plane tedavi sonunda daha düşük bulunmuştur. Yumuşak doku ölçümleri analiz edildiğinde; Nasolabial Angle ve Facial Convexity ortalamalarında bir değişiklik olmadığını göstermiştir. Ayrıca, sonuçlar SN-GoGn, Lower Gonial Açı ve Facial Convexity arasında negatif bir korelasyon olduğunu göstermiştir. Çalışmamızda P-A Face Height ile IMPA ve Labiomental Açı arasında anlamlı korelasyon gözlenmiştir. Literatürde 2D yumuşak doku parametreleri ile 3D yumuşak doku parametreleri arasındaki korelasyonu değerlendiren bir çalışma bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Akdag, A. (2024). Evaluation of Hard and Soft Tissues After Le Fort I Surgery. Yeditepe University, Institute of Health Science, Department of Orthodontics, PhD thesis, Istanbul. The aim of this thesis were to evaluate the relationship between soft tissue and hard tissue changes in orthognathic surgery patients who underwent Le Fort I osteotomy. Twenty two indivuduals operated with this technique have been selected for this study without any congenital deformities. The patients' average age had been 26.86 years. Lateral cephalometric films and 3D stereophotogrammetric images were obtained from twenty two patients before and after treatment. Parameters for soft tissue and hard tissue measurements were determined. Measurements of 3D streophotogrammetric data were made with 3dMD Vultus software program. Changes of 2D films before and after treatment were evaluated with Dolphin program. NCSS statistical software program was used to evaluate the data. According to statistical evaluations, 2D hard tissue variables were evaluated before and after treatment and the SNA, ANB, N-perpendicular-A distance, and Pog-N perpendicular distance, Maxillary Depth, Upper/Lower Gonial Angle all increased after treatment. Mean Maxillary Height, Upper Gonial Angle, Lower Gonial Angle, FMA, SGn-FH, Occ/SN, PP-GoGn, and Cranio-Mx Base/SN-Palatal Plane were lower compared at the start during operation. When soft tissue measurements are analysed; the results showed no change in the mean Nasolabial Angle and mean Facial Convexity. Also, the results showed a negative correlation between SN-GoGn, Lower Gonial Angle and Facial Convexity Angle. Significant correlation has been observed between P-A Face Height and IMPA and Labiomental Angle in our study. A significant correlation has beeen observed between P-A Face Height and IMPA and Labiomental Angle. In the literature, there is no study evaluating the correlation between 2D soft tissue parameters and 3D soft tissue parameters.