Politika'da kadın liderliği ve toplumsal cinsiyet
Women's leadership in politics and gender
  1. Tez No: 882023
  2. Yazar: NALAN ILGIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACI DURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Women, Gender, Politics and Women, Leadership, Leadership Behaviors, Statements of Female Politicians
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Kadın liderliği, modern dönemde iş hayatında, sanat ve kültür alanlarında ve siyasette önemli bir araştırma konusu haline gelmiştir. Geleneksel toplum yapılarında, kadınlar genellikle bu alanların dışında bırakılmıştır. Kadınların siyaset ve liderlik pozisyonlarında belirtilen alanların dışında tutulması, toplumsal cinsiyet kavramıyla yakından ilgilidir. Günümüzde politikada erkek liderlerin sayısı kadın liderlere kıyasla belirgin şekilde fazladır. Politikada kadın liderliğine yönelik yapılacak araştırmalar, liderlik davranışlarının toplumsal cinsiyet rollerine göre nasıl şekillendiğini ve bu davranışların toplumsal yaşama nasıl yansıdığını anlamak açısından büyük önem taşımaktadır. Bu tezde, toplumsal cinsiyet ve politikada kadınların davranışsal liderliği üzerine odaklanılacaktır. Türkiye'de işletme alanında kadın liderliği üzerine yapılmış tezlerden elde edilen bulgular veri olarak kullanılacaktır. Türk siyasal hayatında öne çıkan dört kadın liderin davranışları, söylemleri ve lider olarak kendilerini ifade etme biçimleri analiz edilecektir. Bu kapsamda, bu liderlerin konuşmalarında ve eylemlerinde toplumsal cinsiyet rollerinin (erkeksi-kadınsı) etkisi incelenecektir. Bu tez, kadın liderlerin kadınsı ve erkeksi davranış özelliklerini açıklamayı hedeflerken, tarihin bilinen ilk dönemlerinden günümüze kadar kadınlık ve erkeklik kavramlarını irdelemeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda, kadın olma durumunu, kadınlığın nasıl şekillendiğini, ailede, toplumda ve siyasette kadının konumunu ve kadının hak mücadelesini açıklayan kapsamlı bir kaynak olma niteliği taşımaktadır. Anahtar Kelimler: Kadın, Toplumsal cinsiyet, Siyaset ve Kadın, Liderlik, Liderlik Davranışları, Kadın Politikacıların Söylemleri
Özet (Çeviri)
Women's leadership has become a significant research topic in modern times, encompassing the fields of business, art and culture, and politics. In traditional societies, women have generally been excluded from these areas. The exclusion of women from politics and leadership positions is closely related to the concept of gender. Today, the number of male leaders in politics is significantly higher than that of female leaders. Research on women's leadership in politics is crucial for understanding how leadership behaviors are shaped by gender roles and how these behaviors are reflected in social life. This thesis will focus on gender and women's behavioral leadership in politics. Findings from theses on women's leadership in the business sector in Turkey will be used as data. The behaviors, discourses, and self-expression of four prominent female leaders in Turkish political life will be analyzed. In this context, the impact of gender roles (masculine-feminine) on these leaders' speeches and actions will be examined. This thesis aims to elucidate the feminine and masculine behavioral traits of female leaders while exploring the concepts of femininity and masculinity from the earliest known periods of history to the present. In this regard, it intends to be a comprehensive resource explaining the state of being a woman, how femininity is shaped, the position of women in the family, society, and politics, and women's struggle for rights.