Avrupa Birliği'nde toplumsal cinsiyet analizi ve kadın liderler: Finlandiya örneği
Gender analysis and women leaders in the European Union: The case of Finland
- Tez No: 954565
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİLE AKÇA ATAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Feminist uluslararası ilişkiler, Dış politikada toplumsal cinsiyet, Avrupa Birliği, Finlandiya, Sanna Marin, Feminist international relations, Gender equality in foreign policy, European Union, Finland, Sanna Marin
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma, feminist uluslararası ilişkiler kuramı çerçevesinde toplumsal cinsiyetin dış politikadaki yerini incelemeyi ve kadın liderlerin uluslararası politika süreçlerine olan etkilerini değerlendirmeyi amaçlamıştır. İlk bölümde feminist uluslararası ilişkiler kuramının temel ilkeleri ele alınmıştır. Ardından ikinci bölümde kadın liderlere atfedilen davranışsal özellikler ve dış politika üzerindeki etkisi analiz edilmiştir. Feminist uluslararası ilişkiler perspektifinden yapılan değerlendirme çerçevesinde, üçüncü bölümde Avrupa Birliği ve İskandinavya ülkeleri toplumsal cinsiyet bağlamında incelenmiş ve kadın liderlerin Avrupa Birliği politikalarına yön veren rolleri irdelenerek toplumsal cinsiyet eşitliğinin gerçek anlamda sağlanıp sağlanmadığı tartışılmıştır. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve 2014-2019 yılları arasında Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi olarak görev yapan Federica Mogherini üzerinden Avrupa Birliği'nde toplumsal cinsiyetin dış politikadaki yerini analiz eden örnekler sunulmuştur. Bununla birlikte İskandinavya ülkelerinin dış politikaları toplumsal cinsiyet bağlamında genel bir değerlendirme şeklinde analiz edilmiştir. Son bölümde ise Finlandiya'nın dış politikası feminist perspektif bağlamında toplumsal cinsiyet üzerinden değerlendirilmiştir. 2019-2023 yılları arasında Finlandiya Başbakanlığı görevini yürüten ve diğer kadın liderle kıyasla sıra dışı bir örnek olan Sanna Marin incelenerek liderlik özellikleri bağlamında ele alınacak ve döneminin dış politikası analiz edilmiştir. Çalışmanın amacı, kadın liderlerin uluslararası ve ülke politikalarına katkısını ortaya koymak ve toplumsal cinsiyetin dış politikadaki konumuna dikkat çekmektir. Bununla birlikte kadın liderlik özellikleri olarak adlandırılan ve kadınlara özgü olduğu iddia edilen toplumsal cinsiyet normlarının her kadın lider için geçerli olup olmadığı bu çalışma çerçevesinde tartışılmıştır. Çalışmanın temel bulguları toplumsal cinsiyet ve kadın liderliği üzerindeki genel algının sonuçlarını ortaya koymakla birlikte toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda örnek gösterilen Avrupa Birliği ve bu alanda spesifik bir örnek teşkil eden Finlandiya'da dahi kadın liderliğine karşı var olan önyargıların sürdürüldüğünü ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the role of gender in foreign policy within the framework of feminist international relations theory and to assess the impact of female leaders on international political processes. The first section explores the fundamental principles of feminist international relations theory. Followed by this, the second section presents an analysis of the behavioral traits attributed to female leaders and how these traits influence foreign policy. Within the framework of an evaluation from a feminist international relations perspective, the third section examines the European Union and Scandinavian countries in the context of gender and investigates the roles of female leaders in shaping EU policies, assessing whether true gender equality has been achieved. As part of this analysis, the study presents examples illustrating the role of gender in foreign policy within the EU, focusing on Ursula von der Leyen, the President of the European Commission, and Federica Mogherini, who served as the EU High Representative for Foreign Affairs and Security Policy between 2014 and 2019. Additionally, the foreign policies of Scandinavian countries are analyzed through a general assessment from a gender perspective. The final section evaluates Finland's foreign policy through the lens of feminist perspectives on gender. It specifically examines Sanna Marin, who served as Finland's Prime Minister between 2019 and 2023, and stands out as an unconventional example among female leaders. Her leadership traits are analyzed in this context, along with an assessment of the foreign policy during her tenure. The main objective of the study is to highlight the contributions of female leaders to both international and domestic politics and to draw attention to the role of gender in foreign policy. Furthermore, the study discusses whether the gender norms commonly associated with female leadership—often claimed to be inherent to women—apply to all female leaders. The key findings reveal not only the outcomes of the prevailing perceptions of gender and female leadership but also demonstrate that biases against female leadership persist even in the European Union, which is often regarded as a model of gender equality, and in Finland, which serves as a specific example in this field.