Markaların toplumsal değişime uyum sağlama stratejileri: Reklamlarda yeni kodlar - Apple markası örneğinde
Brands' strategies to adapt to social change: New codes in advertisements in the case of Apple brand
- Tez No: 882040
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Marka ve Markalaşma, Reklam, Göstergebilim ve Kültürel kod, Apple markası, Branding, Advertising, Semiotics and Cultural Codes, Apple brand
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Medya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Dünya pazarında markalar, üstünlük için sonsuz bir mücadele içinde bir arada var olmaktadırlar. XX. yüzyılın ilk yarısında gelişen geleneksel reklamcılıkta, ana amaç ürün hakkında bilgi vermek ve olumlu özelliklerini göstermek iken“modern”reklamlarda dikkat, ürünün pratik önemine ek olarak, pozitif çağrışımlar oluşturan sembolik değerlere de odaklanmaktadır. Bu pozitif çağrışımları oluştururken, kültürel kodları kullanmak yaygın bir yaklaşımdır. Çünkü kültürel kodlar, tüketicilerin değerleri, inançları, ve yaşam tarzlarıyla bağlantı kurarak markaların iletişiminde etkili bir araç olarak hizmet etmektedir. Kültürel kodlar zamanla bir değişime evrime uğramaktadır ve bu değişim, markaların ürün yeniliği ve pazarlama iletişimine doğrudan etki eden önemli bir faktördür. Toplumdaki kodlarının değişimi, markaların pazarlama stratejilerini etkilemektedir ve başarılı markalar bu değişime uyum sağlamak için kendilerini özdeşleştirmek istediği kodları reklamlarında zamanla farklı şekillerde ifade etmektedirler. Bu çalışmanın amacı da, markaların toplumsal değişime uyum sağlamak için kendilerini özdeşleştirmek istediği kodları reklamlarında zamanla farklı şekillerde ifade ettiklerini ortaya koymaktır. Çalışmada Roland Barthes'in göstergebilimsel analiz yöntemi kullanılarak, Apple markasının 1984 – 2024 tarihler arası televizyonlarda ve internet ortamında yayınladığı reklamlarının çözümlemesi yapılmıştır. Çözümleme reklam içerisindeki kodları deşifre etmek ve bu kodların zamanla nasıl değiştiğini analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the global market, brands coexist in an endless struggle for supremacy. While traditional advertising that emerged in the first half of the 20th century aimed primarily to provide information about products and highlight their positive features, modern advertising, in addition to emphasizing the practical importance of the product, also focuses on creating symbolic values that evoke positive connotations. It is a common approach to use cultural codes in creating these positive connotations because cultural codes serve as an effective tool in brand communication by establishing connections with consumers' values, beliefs, and lifestyles. Cultural codes undergo evolution over time, and this change is a significant factor directly impacting product innovation and marketing communication for brands. The evolution of societal codes influences brand marketing strategies, and successful brands express the codes they identify with in various ways in their advertisements over time to adapt to this change. The aim of this study is to demonstrate how brands express the codes they identify with in their advertisements in different ways over time to adapt to social change. Using Roland Barthes' semiological analysis method, an analysis of Apple's advertisements broadcasted on television and the internet between 1984 and 2024 has been conducted. The analysis aims to decipher the codes within the advertisements and analyze how these codes have changed over time.