قانون التأمين التكافلي المغربي من منظور الفقه الإسلامي
İslam hukukuna göre Fas tekaful sigorta kanunu / Moroccan takaful insurance law from the perspective of Islamic jurisprudence
  1. Tez No: 882059
  2. Yazar: MOHAMMED AMINE BEN SAAD
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMAD FAYEZ AHMAD HERSH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Ekonomi, Hukuk, Religion, Economics, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Tekafül Sigortası, Meşruiyet, Şer'ii Denetim, Suçluları Tecrit Etme, Takaful Insurance, Legality, Sharia Parameter, Malefactor Removal
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
2007 yılında Fas'ta katılımcı finansın görünür hale gelmesinden yedi sene sonra üçüncü bölümünde bankaları çerçeveleyen bankacılık kanununun yasalaşmasıyla İslami finansla ilgili yasalar çıkarılmıştır. 2019 yılında ise tekafül sigortası ve reasürans için uygun bir çerçeve oluşturan sigorta kanunu ile ilgili yasa onaylanmıştır. Bu araştırma, Faslı vazııkanunun Tekafül Sigorta Kanunu'nu hazırlarken dayandığı hukuki temeller ve standartları incelemeyi ve bu kanunun İslam hukukuna ne ölçüde uygun olduğunu tahlil etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın amacına ulaşmak adına araştırmacı, alanının akademisyenlerinin tekafül sigortacılığına ilişkin görüşlerini analize etmek için konuyla ilgili önceki çalışmaları gözden geçirerek ve içeriklerini inceleyerek tümevarımcı ve analitik yaklaşımda temsil edilen nitel yöntemi kullanacaktır. Çalışma aynı zamanda Fas Tekafül Sigorta Kanunu'nu fıkhi açıdan inceleyecektir. Araştırma, Fas Tekafül Sigorta Kanunu'nun İslam hukukunca meşru olduğu ve bu sigortayı düzenleyen sözleşmenin dört alt sözleşmeden oluştuğu sonucuna varmıştır. Sözleşme, bağış sözleşmesi, ücretli acentelik sözleşmesi, sigorta hesabının fonlarının yatırılmasına ilişkin netleştirme sözleşmesi ve anonim şirket sözleşmesinden oluşmaktadır. Ayrıca araştırmada, Fas'ta tekafül sigortasının başarılı bir şekilde ilerleyebilmesi adına tüm tekafül sigorta şirketleri için bağlayıcı bir temel sistemin, örneğin çalışma yöntemleri, tekafül sigorta sistemini ihlal edenlere veya şüpheli işlemlerde bulunanlara yasal işlem başlatılması, veya bu tür sistemi yönetebilecek şer'ii ihlallerde bulunmayacak nitelikli elemanların yetiştirilmesi gibi bir sistemin oluşturulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
After the lineament of participatory finance came into sight in Morocco in 2007, seven years later, laws related to Islamic finance were passed, through issuing the banking law that regulates banks in its third section. In 2019, the law related to the insurance code was approved, which set a befitting framework for insurance and Takaful reinsurance. This study aims to examine the legal foundations and standards on which the Moroccan legislator relied on in preparing the Takaful Insurance Law and to which extent the latter is in accordance with the Islamic Sharia. To achieve the aim of the study, the researcher will use qualitative method represented in the inductive and analytical approach to extrapolate and analyze the views of scholars on Takaful insurance by reviewing previous studies on the subject matter and scrutinizing their content. The study will also analyze the Moroccan Takaful Insurance Law jurisprudentially. Findings revealed the legality of the Moroccan Takaful Insurance Law. In addition, the contract regulating Moroccan Takaful Insurance implies four contracts: the Donation Agreement, the Agency Fee Agreement, the netting contract to invest the insurance account funds, and the Joint Stock Company Agreement. Furthermore, the research recommended that Takaful insurance will be a success only if Morocco worked on setting a binding basic system for all Takaful insurance companies, namely: work approach, hold those who violate the Takaful insurance system into account, and train qualified employees to manage Takaful without jurisprudence violations.