İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi TY 5481 numaralı şiir mecmuası: İnceleme metin MESTAP'a göre tasnifi
Istanbul University rare works library poetry magazine no. TY 5481: Classification of the review text according to MESTAP
- Tez No: 882061
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAĞIZ YALÇINKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: mecmua, şiir, MESTAP, metin, tasnif, Mecmua, poem, MESTAP, text, classification
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 546
Özet
Mecmualar XIV. yüzyıldan bugüne birçok tür ve şekli içinde barındıran derleme eserlerdir. Muhteva yönünden de farklı alanlarda yazılıp derlenmiştir. Mecmualar ortaya çıkışından bugüne dek şairlerin not defterleri olarak da görülebilmektedir. Mecmualar yazıldığı dönemin şiir zevkini yansıtması açısından da çağına tanıklık eden önemli eserlerdir. Aynı zamanda mecmualar sayesinde tabiri câizse kıyıda köşede kalmış, tanınmayan yahut keşfedilmemiş ve divanı olmayan şairlerin de şiirlerini görme, tanıma, keşfetme ve bilime kazandırma şansı bulmaktayız. Bu çalışmamız İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi TY05481 Numaralı Şiir Mecmuasının tavsifi, transkripsiyonlu metni, incelemesi ve MESTAP'a göre tasnifinden oluşmaktadır. Tezimize konu olan mecmua 81 varaktan müteşekkildir. Mecmuada 14. yüzyıldan 19. yüzyıla dek ekseriyetle halk şairleri ve şiirleri bulunmakla birlikte divan şiirlerine de yer verilmiştir. Mecmuada 78 şaire ait 209 şiir bulunmaktadır. En çok kullanılan nazım şekli müfreddir. Mecmuanın mürettibi belli değildir. Mecmua şair ve şiir bakımından da zengin bir içeriğe sahiptir. Mecmuada gazel, koşma, türkü gibi nazım şekillerinin yanında hammamiye gibi türler de bulunmaktadır. Ayrıca mecmuada bazı şairlerin divanlarında yer almayan şiirlerin de bulunması mecmuanın önemini ortaya koyan hususlardandır.
Özet (Çeviri)
Magazines XIV. They are compilation works that include many forms, especially poetry, from the 19th century to the present. It has been written and compiled in different fields in terms of content. Magazines can also be seen as poets' notebooks from their emergence until today. Magazines are important works that testify to their age in terms of reflecting the poetry taste of the period in which they were written. At the same time, thanks to magazines, we have the chance to see, recognize, discover and bring to science the poems of poets who are left behind, unknown or undiscovered, and who do not have a divan, so to speak. This study consists of the description, transcribed text, analysis and classification according to MESTAP of the Poetry Magazine No. TY05481 of Istanbul University Rare Works Library. The magazine that is the subject of our thesis consists of 81 pages. Although the magazine contains mostly folk poets and poems from the 14th century to the 19th century, divan poems are also included. There are 401 poems by 78 poets in the magazine. The most commonly used form of verse is müfred. The author of the magazine is unknown. The magazine also has a rich content in terms of poets and poetry. In addition to verse forms such as ghazal, koshma and folk song, there are also genres such as hammamiye in the magazine. In addition, the fact that there are poems in the magazine that are not included in the divans of some poets is one of the issues that reveal the importance of the magazine.