Ortaokul öğrencilerinin fen bilimleri derslerinde teknoloji kullanımına yönelik motivasyonlarının araştırılması
Investigation of secondary school students' motivation for the use of technology in science lessons
  1. Tez No: 882122
  2. Yazar: SONAY ŞAHİN AYDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA KIZILAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: ARCS, fen bilimlerinde teknoloji motivasyon ölçeği, motivasyon ölçeği, teknoloji, ARCS, technology motivation scale in science, motivation scale, technology
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Çalışmanın amacı Kayseri ilinde bulunan ortaokullarda öğrenim gören öğrencilerin Fen Bilimleri derslerinde teknoloji kullanımına yönelik motivasyon düzeylerini ölçen Fen Bilimlerinde teknoloji kullanımına yönelik motivasyon ölçme aracı geliştirmek ve bazı değişkenler arasında ilişkiyi belirlemek amacıyla çalışma yürütülmüştür. Yapılan çalışmada araştırma sonuçlarının sayısal istatistik ve nicel veriler sunacağından nicel araştırma yöntemlerinden tarama yöntemi ile oluşturulmuştur. Çalışmanın araştırma grubunda 600 öğrenci, uygulama grubunda ise 466 öğrenci olmak üzere toplam 1066 ortaokul öğrencisi ile çalışma yürütülmüştür. Yapılan çalışmada örneklem seçiminde amaçlı örnekleme yöntemlerinden kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak kullanılmak üzere“Fen Bilimlerinde Teknoloji Kullanımına Yönelik Motivasyon Ölçeği”geliştirilmiş olup, verilerin analizi yapılırken SPSS 22.0 ve AMOS 24.0 paket programı kullanılmıştır.Normal dağılım gösterdiği sonucuna ulaşılan veriler analiz edilirken bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü ANOVA, Pearson momentler çarpımı korelasyon katsayısı, basit doğrusal regresyon analizi, path analizi yapılmıştır. Öğrencilerin Fen Bilimleri dersinde teknoloji kullanımına yönelik motivasyonları cinsiyet, okul düzeyi, okul türü vb. demografik değişkenlerin ilişki, doyum ve dikkat, güven alt boyutları bakımından motivasyon düzeyleri incelenmiştir.İncelemeler sonucunda öğrencilerin Fen Bilimleri dersinde teknoloji kullanımına yönelik ilişki bakımından cinsiyet, okul türü ve sınıf seviyesine göre anlamlı farklılık tespit edilememiştir. Fen Bilimleri dersinde teknoloji kullanımına yönelik motivasyonları doyum ve dikkat bakımından cinsiyet ve sınıf seviyesine göre anlamlı farklılık tespit edilememiştir. Ancak doyum ve dikkat bakımından okul türüne göre farklılık tespit edilmiştir. Fen Bilimleri dersinde teknoloji kullanımına yönelik motivasyonları güven bakımından cinsiyet ve sınıf seviyesine göre anlamlı farklılık tespit edilememiş olup, okul türüne göre farklılık tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study aimed to develop a motivation measurement tool for the use of technology in science that measures the motivation levels of secondary school students studying in secondary schools affiliated to National Education in Kayseri province and its various districts towards the use of technology in science courses and to determine the relationship between some variables. This study's research results will provide numerical statistics and quantitative data. The survey method was created using quantitative research methods. The study was conducted with 1066 secondary school students, 600 students in the research group and 466 students in the application group. In the selection of the sample in the study, the easily accessible sampling method, one of the purposeful sampling methods, was preferred. A motivation scale for using technology in science was developed to be used as a data collection tool in the study, and SPSS 22.0 and AMOS 24.0 package programs were used to analyse the data. Independent groups t-test, one-way ANOVA, Pearson product-moment correlation coefficient, simple linear regression analysis, and path analysis were used to analyse the data, which were found to be normally distributed. The students' motivation levels towards the use of technology in science course were analysed in terms of relationship, satisfaction and attention, and trust sub-dimensions of demographic variables such as gender, school level, school type, etc. As a result of the examinations, no significant difference was found in gender, school type and grade level regarding students' relationship towards the use of technology in science course. Regarding motivation, satisfaction and attention towards the use of technology in science course, no significant difference was found according to gender and grade level. However, a difference was found in satisfaction and attention according to school type. No significant difference was detected regarding gender and grade level regarding confidence in their motivation towards technology use in science course. However, a difference was detected in terms of school type.