Art policies and strategies in Istanbul's public space
İstanbul kamusal alanında sanat politikaları ve stratejileri
- Tez No: 882163
- Danışmanlar: PROF. DR. MARCUS GRAF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kamusal Alan, Kamusal Alanda Sanat, Kamusal Sanat Sergisi, İstanbul, Public Space, Art in Public Space, Public Art Exhibition, Istanbul
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Kültür Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Istanbul Kamusal Alanında Sanat Politikaları ve Stratejileri Bu çalışma, Jürgen Habermas'ın çokça tartışılan kamusal alan kavramını, cinsiyet, ırk, etnik köken, yaş veya sosyoekonomik statüden bağımsız olarak tüm bireylere açık, aralarında eşit koşulların bulunduğu, tartışmaların güvenli ve rahat bir ortamda gerçekleştiği bir alan olarak tanımlamasıyla başlamaktadır. Demokratik toplumun yapısal dönüşümünde önemli bir yankı uyandıran kamusal alan kavramını ve onun dünya çapındaki tarihini anlamak hayati önem taşımaktadır. Bu noktada, kolektif etkileşim ve uyum, kültürel gelişimin önemli bir biçimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Habermas kamusal alanı, özel bireylerin ortak kaygılar üzerine akıl yürütme, tartışma ve kamuoyu oluşturma faaliyetlerinde bulundukları alan olarak tanımlar. Salonlar ve kahvehaneler kamusallığın ortaya çıktığı mekânlardı. Bu mekânların varlığı, işlevleri ve gelişimi kamusal alanın varlığı için hayati önem taşır. Kamusal sanat kültürel kimliği ve kolektif hafızayı oluşturur, insanları çevreleriyle etkileşime sokar ve sosyal meseleleri ele alır. Sanatı müzeler ve galeriler gibi geleneksel alanların ötesine, parklar ve sokaklar gibi kamusal alanlara taşımak, toplumsal gelişimi artırır ve halkın sanatsal ihtiyaçlarını daha etkili bir şekilde karşılar. 1980 Eylül'ünden sonra Türkiye'de sanat piyasası değişmiş ve yeni sergileme pratikleri ortaya çıkmıştır. Özellikle İstanbul'da kamusal alanlarda farklı sanatsal yaklaşımlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bağlamda, kamusal alanda sanatın gelişiminde hem halka hem de yetkililere büyük rol düşmektedir. Bu tez, yerel yönetimler, özel kurumlar ve İstanbul Bienalleri gibi etkinlikler aracılığıyla İstanbul'un kamusal alanında uygulanan yaklaşımları, stratejileri ve sergileme pratiklerini inceleyerek sanat, kamusal alanlar ve kurumsal çerçeveler arasındaki dinamik etkileşimlere dair değerli içgörüler sunarak İstanbul'daki güncel sanat pratiklerinin anlaşılmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Tez, yerel yönetimler tarafından kurulan sanat merkezlerindeki sanat sergilerini, kamuya açık olmaları ve dolayısıyla kamusal alan haline gelmeleri nedeniyle inceliyor.
Özet (Çeviri)
Art Policies and Strategies in Istanbul's Public Space The present study starts with the definition of Jürgen Habermas' intensely discussed concept of public space as it is an area that is open to all individuals, irrespective of their gender, race, ethnicity, age, or socioeconomic status, where there are equal conditions between them, and the discussions are actualized in a safe and comfortable environment. It is vital to understand the public space notion and its worldwide history that resonates significantly with structural transformation of democratic society. In this context, collective interaction and cohesion encounters a significant manner of cultural development. Habermas defines the public sphere as the space where private individuals engage in reasoning, debate, and public opinion-forming activities on common concerns. Salons and coffeehouses were the spaces where publicity emerged. The existence, functions, and development of these places are vital for the existence of public space. Public art forms cultural identity and collective memory, engages people with their environment and addresses social issues. Moving art beyond traditional spaces like museums and galleries and into public areas like parks and streets enhances community development and meets the public's artistic needs more effectively. After September 1980, Turkish art market formations changed, leading to new exhibition practices. Diverse artistic approaches in public spaces are needed, especially in Istanbul. In this context, both the public and the authorities have a great role in the development of art in the public space. This thesis aims to contribute to the understanding of contemporary art practices in Istanbul by offering valuable insights into the dynamic interactions between art, public spaces, and institutional frameworks by examining the approaches, strategies and exhibition practices implemented in Istanbul's public space through local authorities, private institutions, and events such as the Istanbul Biennials. The thesis examines art exhibitions within art centers established by local authorities, since they are open to the public, and thus become public spaces.