Okul öncesi öğretmenlerin matematik eğitimi materyalleri kullanma durumları ve pedagojik matematik alan bilgilerinin incelenmesi
Examining preschool teachers' use of mathematics education materials and their pedagogical mathematics content knowledge
  1. Tez No: 882162
  2. Yazar: SEREN NASIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENAY BULUT PEDÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Pedagojik Alan Bilgisi, Matematik Eğitimi, Matematik Eğitim Materyalleri, Mathematics Education, Mathematics Educational Materials, Pedagogical Content Knowledge
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırmada, okul öncesi eğitim kurumunda görev yapmakta olan öğretmenlerin kişisel bilgileri ile matematik etkinliklerinde tercih ettikleri materyalleri ve bu materyalleri kullanma durumları ile okul öncesi pedagojik matematik alan bilgileri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmada nitel ve nicel yöntemin birlikte kullanıldığı karma eş zamanlı model kullanılmıştır. Nicel araştırma yöntemlerinden genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli ile okul öncesi öğretmenlerinin pedagojik matematik alan bilgileri verileri elde edilmiştir. Okul öncesi öğretmenlerinin matematik etkinliklerini uygularken tercih ettikleri materyallerin neler olduğunu tespit etmek için nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış soru formu kullanılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu Tekirdağ iline bağlı Çerkezköy ilçesindeki Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yer alan özel ve bağımsız anaokulları ile ilkokulların içinde yer alan anasınıflarında çalışmakta olan 91 okulöncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları;“Kişisel Bilgi Formu”, Okul Öncesi Öğretmeni Matematik Materyalleri Soru Formu“, ”Okul Öncesi Öğretmeni Görüşme Formu“ ve ”Okul Öncesi Matematiğinde Pedagojik Alan Bilgisi Ölçeği Formu"dur. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programında değerlendirilerek, verilerin analizinde yüzde, frekans, aritmetik ortalama, Mann Whitney U, Anova ve T-Testi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda okul öncesi öğretmenlerinin matematik etkinliklerinde tercih ettikleri materyaller incelendiğinde; sayı sayma, örüntü, grafik ve geometri kavramları için en sık kullandıkları materyalin çalışma sayfaları, ölçme kavramı için en sık kullandıkları materyalin ipler, eşleştirme kavramı için en sık kullandıkları materyalin bloklar ve doğal materyallerden en sık kullandıkları ise sudur. Okul öncesi öğretmenlerinin matematik eğitimi verirken kullandıkları materyallerin hazır ya da kendi yaptıkları materyaller olma oranı okulöncesi öğretmenlerinin demografik özelliklerine göre incelendiğinde cinsiyet, yaş aralığı, kıdem yılı, mezun olduğu program türü, öğrenim durumu ve çalıştığı okul türü fark etmeksizin bütün okulöncesi öğretmenlerinin matematik materyallerinin %50 hazır %50 kendi yapımı oldukları tespit edilmiştir. Ayrıca okul öncesi öğretmenlerinin cinsiyetinin, yaşının, çalıştıkları okul türünün ve matematik eğitimi almalarının okul öncesi matematik pedagojik alan bilgisi puanlarında anlamlı bir farklılık göstermediği, fakat kıdem yılları, mezun oldukları program türü ve öğrenim durumlarının pedagojik alan bilgisi puanlarında anlamlı bir farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, personal information about working in a pre-school education institution and information about the usage of the information preferred in mathematics activities and the relationship between these usage situations and preschool pedagogical mathematics field knowledge. In this research, a mixed simultaneous model in which qualitative and quantitative methods were used together was used. Pedagogical mathematics field data of preschool follow-up was obtained with the relational scanning model, one of the general scanning models of quantitative research methods. A semi-structured questionnaire, one of the qualitative research methods, was used to determine the materials preferred by preschool teachers when implementing mathematics activities. The sample group of the research consists of 91 preschool teachers working in private and independent kindergartens and kindergartens within primary schools within the Ministry of National Education in Çerkezköy district of Tekirdağ province. Data collection tools used in the research;“Personal Information Form”,“Preschool Teacher Mathematics Materials Questionnaire Form”,“Preschool Teacher Interview Form”and“Pedagogical Content Knowledge Scale Form in Preschool Mathematics”. The data obtained in the research were evaluated in the SPSS 22.0 package program, and percentage, frequency, arithmetic mean, Mann Whitney U, Anova and T-Test were used in the analysis of the data. As a result of the study, when the materials preferred by preschool teachers in mathematics activities were examined; The most frequently used material for counting, pattern, graph and geometry concepts is worksheets, the most frequently used material for measurement concept is ropes, the most frequently used material for matching concept is blocks, and the most frequently used natural material is water. When the ratio of whether the materials used by preschool teachers while teaching mathematics is ready-made or self-made is examined according to the demographic characteristics of preschool teachers, 50% of the mathematics materials used by all preschool teachers, regardless of gender, age range, years of seniority, type of program they graduated from, educational background and type of school they work in, are examined. It has been determined that 50% of the ready-made products are self-made. In addition, it was concluded that the gender, age, type of school they work at and whether they received mathematics education did not show a significant difference in the preschool teachers' mathematics pedagogical content knowledge scores, but their years of seniority, the type of program they graduated from and their educational background showed a significant difference in their pedagogical content knowledge scores.