Sıçan femur kırık modelinde tiyokolşikosid kullanımının kırık iyileşmesi üzerine etkisinin değerlendirilmesi: Histopatolojik, radyolojik, biyomekanik, deneysel çalışma
Evaluation of the effect of thiocolchicoside on fracture healing in a rat femur fracture model: A histopatologic, radiologic, biomechanical, experimental study
- Tez No: 882190
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL DURAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Kırık modeli, tiyokolşikosid, kırık iyileşmesi, Fracture model, thiocolchicoside, fracture healing
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Kırık iyileşmesi ve bu süreç etkileyen faktörler üzerinde güncel birçok çalışma yürütülmektedir. Tiyokolşikosid günlük tıbbi pratikte değişik formlarda çok sık kullanılan bir ajandır. Bu çalışmada tiyokolşikosidin kırık iyileşmesi üzerine etkisi ve bunun sonuçlarıyla klinik pratiğimizde yapılacak düzenlemeleri öngörmeyi amaçladık Gereç ve Yöntem: 66 adet rata uygun kırık modeli oluşturulduktan sonra ilk 5 gün uygun dozda inramüsküler tiyokolşikosid enjeksiyonu uygulandı. 1. Hafta erken kırık iyileşmesi dönemini 4. Hafta ise geç kırık iyileşmesi dönemini incelemek için ratlara ötenazi protokolü uygulandı. Tüm ratlar radyoloji incelemeden geçirildi. Erken ve geç grup ayrı ayrı biyomekanik ve histopatolojik olarak kıyaslandı. Sonuçlar analiz edildi. Bulgular: Tiyokolşikosid kullanımı erken ve geç dönemlerde kırık iyileşmesinde radyolojik olarak anlamlı fark elde edilmemiştir. Erken dönem kırık iyileşmesinde histopatolojik olarak anlamlı fark saptanmamışken geç dönem kırık iyileşmesinin tiyokolşikosid enjeksiyon grubunda kırık iyileşmesinin geciktiği gösterilmiştir. Biyomekanik olarak hem erken hem geç dönem kırık iyileşmesinde enjeksiyon yapılan grupta gecikme olduğu gösterilmiştir. Sonuç: NSAİ ilaçların kırık iyileşme döneminde analjezik olarak kullanımdan kaçınılması gerektiği aşikârdır. Çalışmamız sonucunda günlük pratikte tiyokolşikosidin travma hastalarında ve kırık iyileşmesi dönemindeki hastalarda kullanılırken olumsuz etkisinin göz önünde bulundurulması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: There are many current studies on fracture healing and the factors affecting this process. Thiocolchicoside is a very commonly used agent in different forms in daily medical practice. In this study, we aimed to evaluate the effect of thiocolchicoside on fracture healing and to predict the adjustments to be made in our clinical practice with its results. Materials and Methods: 66 rats were treated with inramuscular injection of thiocolchicoside for the first 5 days after the appropriate fracture model was created. In the 1st week, rats were euthanized to examine the early fracture healing period and in the 4th week to examine the late fracture healing period. All rats were subjected to radiologic examination. Early and late groups were compared biomechanically and histopathologically. The results were analyzed. Results: The use of thiocolchicoside did not cause any radiologic difference in fracture healing in the early and late periods. While no histopathologically significant difference was found in early fracture healing, it was shown that fracture healing was delayed in the late fracture healing in the thiocolchicoside injection group. Biomechanically, both early and late fracture healing was delayed in the injection group. Conclusion: It is obvious that NSAIDs should be avoided as analgesics during the fracture healing period. As a result of our study, the negative effect of thiocolchicoside should be considered in daily practice when using it in trauma patients and patients in the fracture healing period.