İnterstisyel akciğer hastalığı ön tanısıyla akciğer biyopsisi yapılan hastalarda gelişen postoperatif pulmoner komplikasyonların incelenmesi
Investigation of postoperative pulmonary complications in patients undergoing lung biopsy for interstitial lung disease
  1. Tez No: 882202
  2. Yazar: EMİN ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KESKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Cerrahisi, Thoracic Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: İnterstisyel akciğer hastalıkları, Akciğer biyopsisi, Postoperatif komplikasyonlar, Interstitial lung diseases, Lung biopsy, Postoperative complications
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
İnterstisyel Akciğer Hastalığı Ön Tanısıyla Akciğer Biyopsisi Yapılan Hastalarda Gelişen Postoperatif Pulmoner Komplikasyonların İncelenmesi Amaç: Bu çalışmada kliniğimizde interstisyel akciğer hastalığı ön tanısıyla akciğer biyopsisi yapılan ve patoloji sonucu interstisyel akciğer hastalığı ile uyumlu çıkan hastalardan postoperatif 1 hafta-1 aylık dönemde gelişen postoperatif komplikasyonların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 1 Ocak 2017 - 31 Aralık 2022 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı'nda interstisyel akciğer hastalığı ön tanısıyla akciğer biyopsisi yapılan ve patoloji sonucu interstisyel akciğer hastalığı ile uyumlu çıkan hastalar hastane otomasyon sisteminden retrospektif olarak taranmış ve klinik izlemlerine, patoloji sonuçlarına, preoperatif solunum fonksiyon testlerine ve radyolojik görüntülemelerine ulaşılabilinen hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 140 hasta dahil edildi.Hastaların yaş ortalaması 56,96 ± 11,18 yıl olup, hastaların %50,7'si (n=71) kadın ve %49,3'ü (n=69) erkekti. Hastaların %52,1'i (n=73) 60 yaşın altındaydı. Hastaların beden kitle indeksi ortalaması 28,89 ± 5,33 idi. Hastaların %50'si (n=70) sigara içmiyorken %50'si (n=70) operasyon zamanından önce sigara içmiş veya hala içmeye devam etmekteydi. Hastaların ortalama sigara içme miktarı 16,54±23,68 p/yıl olarak saptandı. Hastaların %74,3'ünün (n=104) en az bir adet komorbiditesi mevcuttu. Hastalardaki postoperatif en sık patolojik tanılar; % 26,4 UİP (n=37), % 17,9 HSP (n=25), % 15,7 NSİP (n=22) olarak saptandı. Hastaların %5'inde (n=7) ise yetersiz örnek nedeniyle tanı konulamadığı saptandı. Hastaların % 40'ının (n=56) operasyonunun VATS ile yapıldığı saptandı. Hastaların biyopsi lokalizasyonları olarak en sık (n=99, % 71) sağ akciğer her 3 lobundan biyopsi yapıldığı saptandı. Hastaların biyopsi tarafları incelendiğinde; % 88'inin (n=123) sağ akciğerden yapıldığı saptandı. Hastaların % 57,2'sinin (n=79) FEV1 yüzdesinin % 80 ve üzerinde olduğu, % 63'ünün (n=87) FVC yüzdesinin % 80'in altında iken olduğu saptandı. Hastaların postoperatif dönemde hastanede yatış sürelerinin ortalaması 5,9±3,62 gün idi. Hastaların %62,9'unun (n=88) hastanede yatış süresi 5 gün ve altında olduğu saptandı. Hastaların % 22,1'inde (n=31) en az bir tane postoperatif komplikasyon gelişmiş olduğu görüldü. Bu komplikasyonlardan en sık görülenler; uzamış hava kaçağı % 6,4 (n=9), pnömoni % 7,1 (n=10), dispne % 5 (n=7) idi. Ayrıca 3 tane de (% 2,1) mortalite olduğu görüldü. Hastaların cinsiyeti,yaşı, beden kitle indeksi, sigara içme durumu, komorditeleri, patolojik tanıları, operasyon şekli, biyopsi tarafı ile komplikasyon gelişme durumu arasında anlamlı bir ilişki olmadığı saptandı. Komplikasyon gelişmeyen hastalarda, komplikasyon gelişen hastalara göre FEV1 yüzdesinin ve FVC değerinin anlamlı olarak daha yüksek olduğu belirlendi ( p= 0,018, p=0,023). Komplikasyon gelişen hastalarda, komplikasyon gelişmeyen hastalara göre hastanede yatış süresinin anlamlı olarak daha yüksek olduğu belirlendi ( p= 0,000). Sonuç: İAH, geniş spektrumlu ve karmaşık bir hastalık grubudur. Tanı koyma sürecinden tedavi planlanmasına kadar geçen süreç zor olduğu gibi sonuç alma açısından da klinisyenleri çaresiz bırakabilmektedir. Tanı koyma genellikle multidisipliner bir yaklaşım gerektirmektedir. Klinik ve radyolojik olarak tanı koymada başarısız olunması halinde son çare görülen akciğer biyopsisi ile patolojik tanısının konulmasında bile ciddi zorluklar yaşanmaktadır. Akciğer biyopsisi de İAH'da parankimal tutulumların yaygın olduğu düşünülürse postoperatif dönemde ciddi komplikasyon riskini barındırmaktadır. Bu konuda yapılacak daha geniş çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Investigation of Postoperative Pulmonary Complications in Patients Undergoing Lung Biopsy for Interstitial Lung Disease Objective: The aim of this study was to evaluate the postoperative complications in patients who underwent lung biopsy with a prediagnosis of interstitial lung disease in our clinic and whose pathology results were compatible with interstitial lung disease in the postoperative period of 1 week-1 month. Materials and Methods: Between 1 January 2017 and 31 December 2022, patients who underwent lung biopsy with a prediagnosis of interstitial lung disease in the Department of Thoracic Surgery of Akdeniz University Hospital and whose pathology results were compatible with interstitial lung disease were retrospectively scanned from the hospital automation system and patients whose clinical follow-up, pathology results, preoperative pulmonary function tests and radiological imaging were available were included in the study. Results: The mean age of the patients was 56.96 ± 11.18 years, 50.7% (n=71) were female and 49.3% (n=69) were male. 52.1% (n=73) of the patients were under the age of 60 years. The mean body mass index of the patients was 28.89 ± 5.33. While 50% (n=70) of the patients were non-smokers, 50% (n=70) had smoked or were still smoking before the time of operation. The mean smoking rate of the patients was 16.54±23.68 p/year. 74.3% (n=104) of the patients had at least one comorbidity. The most common postoperative pathological diagnoses were as follows: 26.4% UİP (n=37), 17.9% HSP (n=25), 15.7% NSİP (n=22). In 5% (n=7) of the patients, the diagnosis could not be made due to insufficient sample. VATS operation was performed in 40% (n=56) of the patients. The most common biopsy localisation of the patients (n=99, 71%) was from all 3 lobes of the right lung. When the biopsy sides of the patients were analysed; 88% (n=123) of the biopsies were performed from the right lung. It was found that 57.2% (n=79) of the patients had an FEV1 percentage of 80% and above, while 63% (n=87) had an FVC percentage below 80%. The mean duration of hospitalisation in the postoperative period was 5.9±3.62 days. It was found that 62.9% (n=88) of the patients had a hospitalisation period of 5 days or less. At least one postoperative complication was observed in 22.1% (n=31) of the patients. The most common complications were prolonged air leakage 6.4% (n=9), pneumonia 7.1% (n=10), dyspnoea 5% (n=7). There were also 3 (2.1%) mortalities. There was no significant correlation between the gender, age, body mass index, smoking status, comorbidities, pathological diagnosis, type of operation, biopsy side and complication development. FEV1 and FVC values were significantly higher in patients who did not develop complications than in patients who developed complications ( p= 0.018, p=0.023). The duration of hospitalisation was significantly higher in patients with complications than in patients without complications ( p= 0,000). Conclusion: ILD is a broad spectrum and complex disease group. The process from diagnosis to treatment planning is difficult and may leave clinicians helpless in terms of getting results. Diagnosis usually requires a multidisciplinary approach. In case of clinical and radiological failure to make a diagnosis, there are serious difficulties even in making a pathological diagnosis by lung biopsy, which is considered as a last resort. Considering that parenchymal involvement is common in ILD, lung biopsy carries the risk of serious complications in the postoperative period. Further studies on this subject are needed.