Okul müdürlerinin örgütsel adalet davranışlarının öğretmenlerin örgütsel bağlılıklarına etkisi (Kayseri ili örneği)
The effect of school principals' organizational justice behaviors on teachers' organizational commitment (Kayseri province sample)
- Tez No: 882215
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPASLAN GÖZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kayseri, okul müdürü, öğretmen, örgütsel adalet, örgütsel bağlılık, Kayseri, organizational commitment, organizational justice, school principal, teacher
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Örgütsel adalet; işverenlerin bir işin dağıtım sürecindeki, kazanımlarını paylaştırılmasındaki ve çalışanlara karşı olan yaklaşımlarındaki adil olma kabiliyeti olarak ifade edilebilir. Örgütsel bağlılık ise çalışanların örgütün amaçlarını kendi amaçları yerine koyabilmesi, örgütte kalma arzusu, motive olarak iş yerine gelmesi gibi kavramları içermektedir. Bu çalışmadaki amaç ise okul müdürlerinin öğretmenlere karşı adil ve adaletli davranışlarının öğretmenlerin örgütsel bağlılığının arttırıp arttırmadığını analiz etmektir. Bu amaçla 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Kayseri ilinin merkez ilçelerindeki resmi anaokulu, ilkokul ve ortaokullarda görev yapmakta olan ve basit seçkisiz örnekleme yöntemi ile seçilen 430 öğretmene öncesinde gerekli izinler alınarak Polat (2007)“Örgütsel Adalet Ölçeği”ve Pelit vd. (2007)“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”gönüllülük esasına dayanarak uygulanmıştır. Ayrıca çalışmada örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık boyutlarının öğretmenlerin demografik özelliklerine (cinsiyetleri, medeni durumları, yaş, eğitim durumu, kariyer basamağı, branş, mesleki deneyim, kaç farklı okulda çalışıldığı, çalışılan okul düzeyi ve sendika üyeliği) göre farklılık gösterip göstermediği de test edilmiştir. Verilerin analizi sırasında örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık boyutları arasında ilişki olup olmadığını test etmek için regresyon analizleri yapılmıştır. Örgütsel adalet ve örgütsel bağlılığının alt boyutlarının grubunun demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediği de varyans analizi ile test edilerek yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Organizational justice can be expressed as the ability of employers to be fair in the distribution process of a job, in sharing their earnings and in their approach to employees. Organizational commitment, on the other hand, includes concepts such as employees' ability to fulfill the goals of the organization for their own purposes, the desire to stay in the organization, and coming to work motivated. The aim of this study is to analyze whether the fair and equitable behavior of school principals towards teachers increases the organizational commitment of teachers. For this purpose, in the 2023-2024 academic year, 430 teachers working in official kindergartens, primary schools and secondary schools in the central districts of Kayseri province and selected by simple random sampling method were given the necessary permissions in advance. Polat (2007)“Organizational Justice Scale”and Pelit et al. (2007))“Organizational Commitment Scale”was applied on a voluntary basis. In addition, the study also tested whether organizational justice and organizational commitment dimensions differ according to teachers' demographic characteristics (gender, marital status, age, education level, career stage, branch, professional experience, how many different schools they worked in, school level and union membership)has been made. During the analysis of the data, regression analyzes were conducted to test whether there was a relationship between organizational justice and organizational commitment dimensions. Whether the sub-dimensions of organizational justice and organizational commitment differ according to the demographic characteristics of the group was also tested and interpreted with analysis of variance.