Nikel duyarlılığı olan hastalarda gastrointestinal sistem yakınmalarının sıklığı
Frequency of gastrointestinal system complaints in patients with nickel sensitivity
- Tez No: 882224
- Danışmanlar: PROF. DR. EVREN ODYAKMAZ DEMİRSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Alerjik kontakt dermatit, Huzursuz bağırsak sendromu, Gastroözofageal reflü, Laktoz intoleransı, Nikel duyarlılığı, Pruritus ani, Allergic contact dermatitis, gastroesophageal reflux disease, irritable bowel syndrome, Lactose intolerance, Nickel sensitivity, Pruritus ani
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Nikel Duyarlılığı Olan Hastalarda Gastrointestinal Sistem Yakınmalarının Sıklığı Giriş ve Amaç: Alerjik kontakt dermatit (AKD) belirli bir alerjen ile duyarlanmış kişilerde ortaya çıkan tip dört aşırı duyarlılık reaksiyonudur. Şimdiye dek AKD'ye sebep olabilecek çok sayıda alerjen tanımlanmıştır. Bu alerjenler içinde toplumda duyarlılık sıklığı en fazla olan alerjen nikel sülfattır. Nikel ile duyarlı hastalarda klinik bulgular sıklıkla kullanılan takı, saat, metal düğme, madeni para, cep telefonu gibi nikel içeren eşyalar ile temas alanında ortaya çıkan ekzematize plaklar ile karakterizedir. Diş hekimliğinde kullanılan nikel içeren metal protezler ile oral mukozada da klinik bulgular ortaya çıkarabilmektedir. Gastrointestinal sistem mukozası nikel içeren yiyecekler yolu ile nikel ile temas etmektedir. Nikel duyarlılığı olan hastalarda nikel içeriği yüksek gıdalarla beslenmenin gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH), laktoz intoleransı ve huzursuz bağırsak sendromu (HBS) gibi bulgulara neden olabileceğini destekleyen yayınlar ve olgu sunumları vardır. Bu bilgilerden yola çıkarak planladığımız çalışmamızda yama testi ile nikel duyarlılığı saptadığımız hastalarda gastrointestinal sistem yakınmalarının sıklığını ve bu bulguların yüksek miktarda nikel içeren gıdalarla ilişkisi olup olmadığını saptamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Ocak 2013 – Aralık 2023 tarihleri arasında, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalında Avrupa standart seri yama testi yapılmış 18 yaşının üzerinde, nikel sülfat duyarlılığı olan hastalar tespit edildi. Çalışmaya katılmayı kabul eden ve dışlama kriterlerinden birine sahip olmayan hastalara GÖRH, HBS, laktoz intoleransı ve pruritus aniye ait gastrointestinal sistem yakınmalarının sıklığını ve yüksek miktarda nikel içeren gıdalarla ilişkisini saptamak için oluşturulan formlardaki sorular soruldu ve cevapları değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya AKD tanılı ve nikel duyarlılığı saptanan 80 hastanın 50 tanesi dahil edildi. Hastaların %62'sinde laktoz intoleransı yakınmaları saptandı. Laktoz intoleransı ile nikel duyarlılık şiddeti karşılaştırıldığında nikel 3+ olan hastalarda laktoz intoleransının daha fazla olduğu ancak istatistiksel olarak anlamlı farklılığın olmadığı görülmedi. Yüksek oranda nikel içeren besin tüketenler ile tüketmeyenler karşılaştırıldığında, laktoz intoleransı sıklığında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı görüldü. Nikel duyarlı hastaların %28'inde pruritus ani tespit edildi. Nikel duyarlılık şiddeti ile pruritus ani sıklığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. Ayrıca yüksek oranda nikel içeren besin tüketenlerde pruritus ani tüketmeyenlere göre daha sık olsa da istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı görüldü. Nikel duyarlı hastalarda GÖRH sıklığı %34 olarak tespit edildi. Nikel duyarlılık şiddeti ile GÖRH sıklığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktu. Aynı şekilde yüksek nikel içeren gıda tüketenlerde GÖRH sıklığında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. Nikel duyarlılığı bulunan hastalarda HBS sıklığı %34 olarak bulundu. Nikel duyarlılık şiddeti ile HBS sıklığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. Yüksek nikel içeren gıdalar ile beslenenlerde HBS sıklığının artmadığı görüldü. Sonuç: Çalışmamızda nikel duyarlı hastalarda GÖRH ve HBS sıklığının toplumda beklenenden fazla olduğu saptandı. Ancak yüksek nikel içeren gıdalarla beslenen hastalar ve nikel duyarlılık şiddeti ile GİS yakınmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Frequency of Gastrointestinal System Complaints In Patients With Nickel Sensitivity Introduction and Objective: Allergic contact dermatitis (ACD) is a type IV hypersensitivity reaction, occurring in individuals sensitized to a specific allergen. To date, numerous allergens capable of causing ACD have been identified. Among these allergens, nickel sulfate has the highest prevalence of sensitivity within the general population. In patients sensitized to nickel, clinical findings are typically characterized by eczematous plaques that appear in areas of contact with nickel-containing items such as jewelry, watches, metal buttons, coins, and cell phones. Nickel can also induce clinical findings in the oral mucosa when dental prostheses containing nickel are used. The gastrointestinal mucosa comes into contact with nickel through nickel-containing foods. There are publications and case reports suggesting that in patients with nickel sensitivity, consuming foods high in nickel content may lead to symptoms such as gastroesophageal reflux disease (GERD), lactose intolerance, and irritable bowel syndrome (IBS). Based on this information, our study aimed to determine the frequency of GI symptoms in patients with nickel sensitivity detected by patch tests and to assess whether there is a relationship with foods containing high amounts of nickel. Materials and Methods: In our study, patients over 18 years of age with nickel sulfate sensitivity who underwent patch testing at the Department of Dermatology, Kocaeli University Faculty of Medicine, between January 2013 and December 2023, were identified. Patients who agreed to participate in the study and did not meet any exclusion criteria were asked questions from forms designed to determine the frequency of GI symptoms associated with GERD, IBS, lactose intolerance, and pruritus ani, and their relationship with high-nickel foods. The relationship between nickel sensitivity and the frequency of GI symptoms was evaluated. Results: Out of 80 patients with ACD and nickel sensitivity, 50 were included in the study. Lactose intolerance complaints were detected in 62% of the patients. When comparing the severity of lactose intolerance symptoms with nickel positivity, it was found that patients with nickel 3+ had higher lactose intolerance, but the difference was not statistically significant. There was no statistically significant difference in the frequency of lactose intolerance between those who consumed high-nickel foods and those who did not. Pruritus ani was detected in 28% of nickel-sensitive patients. Additionally, pruritus ani was more frequent in those who consumed high-nickel foods, but the difference was not statistically significant. GERD was detected in 34% of nickel sensitive patients. There was no statistically significant difference in the frequency of GERD between those with different severities of nickel sensitivity and those who consumed high-nickel foods. The frequency of IBS in patients with nickel sensitivity was 34%. There was no statistically significant difference in the frequency of IBS between those with different severities of nickel sensitivity and those who consumed high nickel foods. Conclusion: Our study found that the frequency of IBS, GERD, and pruritus ani in nickelsensitive patients increased compared to studies in the literature. However, no statistically significant difference was found between patients who consumed high-nickel foods and the severity of nickel sensitivity with GI symptoms.