Alerjik kontak dermatitli çocuklarda klinik, laboratuvar ve yama testi sonuçlarının incelenmesi ve uygun test panelinin oluşturulması
Evaluation of clinical, laboratory and patch test results in children with allergic contact dermatitis and creation of an appropriate test panel
  1. Tez No: 786804
  2. Yazar: MERVE ŞENDAL ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ ÖZÇEKER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: alerjik kontak dermatit, yama testi, atopi, Allergic contact dermatitis, Patch test, Atopy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Giriş ve Amaçlar Alerjik kontak dermatit (AKD), alerjen madde ile önceden duyarlanmış kişilerde tekrarlayan temaslarla gelişen tip dört aşırı duyarlılık yanıtıdır. Akut dönemde eritem, ödem ve vezikülasyon, kronik dönemde de likenifikasyonla karakterizedir. Genel popülasyonun %2' den fazlasının yaşamlarının bir dönemini etkileyen bu durum; tekrarlayıcı ya da uzun süreli olduğunda, etkilenen bireyleri mesleki ve sosyal alanlarda işlevsiz hale getirebilmektedir. Son yıllarda çocukluk yaş grubunda AKD sıklığı gittikçe artmaktadır. AKD tanısı detaylı öykü, fizik muayene ve yama testi sonuçlarının bir arada değerlendirilmesi ile konulmaktadır. Deri yama testi, AKD tanısını doğrulayan ve kontak alerjinin sebebini bulmamızı sağlayan önemli bir yöntemdir. Bu yöntem ile sorumlu alerjen ya da alerjenler belirlenerek, maruziyet önlendiğinde hastalığın etkin bir şekilde tedavi edilmesi, fazla ilaç kullanımının engellenmesi, tedavi maliyetinin azalması, hastaların yaşam kalitesinin artması ve her şeyden önemlisi hastalığın önlenmesi beklenmektedir. Çocukluk yaş grubu için, erişkin yaş grubunda olduğu gibi kanıta dayalı, standardize edilmiş bir yama testi serisi bulunmamaktadır. Çocukluk yaş grubunda bireysel ve coğrafi özellikler ile özellikle de her yaş grubunun karşılaştığı farklı alerjenler nedeniyle alerjen çeşitliliği fazladır. Avrupa Alerji ve Klinik İmmünoloji Akademisi (European Academy of Allergy and Clinical Immunology) (EAACI) son yıllarda çocuk olgularda seçilmiş yama testi panellerinin kullanılmasını ve hastanın kliniğine göre bu panele alerjen eklenmesini önermiştir. Bizim çalışmamızda da kliniğimize başvuran hastalarda yapılan yama testi sonuçlarının hastanın kliniği ile uyumunun değerlendirilmesi ve uygun test panelinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler Çalışmamıza, S.B.Ü. Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi Çocuk İmmunolojisi ve Alerji Polikliniği'ne 01.01.2017-30.06.2021 tarihleri arasında başvurmuş AKD tanısı almış ve yama testi yapılmış 86 hasta değerlendirilmiştir. Hastaların retrospektif olarak yaş, cinsiyet, laboratuvar, klinik ve yama testi bulguları kayıt altına alınmıştır. Çalışmaya yama testi yapılmamış veya dosya bilgilerine erişilemeyen hastalar dahil edilmemiştir. Çalışmamızda kullandığımız hazır Thin layer rapid use epicutaneous patch test (T.R.U.E.)'te 35 adet standardize edilmiş alerjen ve 1 adet negatif kontrol ile birlikte 36 odacıktan oluşmaktadır. Hastanın sırtına yapıştırılan test, geç reaksiyonun değerlendirilmesi amacı ile uygulama sonrası 72. saatte çocuk alerji uzmanı tarafından değerlendirilmiştir. Çalışmamıza dahil ettiğimiz hastaların cinsiyet, yaş, şikayet ve semptomları ile yama testi sonuçları gibi verilerinin istatistiksel analizi için SPSS 22.0 programı kullanılmıştır. Çalışmamızda retrospektif olarak elde ettiğimiz sonuçlara göre en sık görülen alerjenlerden (istatistiksel olarak %95'ini kapsayacak şekilde) yeni bir test paneli oluşturulması ve çocukluk yaş grubunda tespit edilmeyen alerjenlerin panelden çıkarılarak gereksiz maliyetin önlenmesi amaçlanmıştır. Bulgular Yama testi uygulanan AKD tanılı 86 hastanın 39'unda herhangi bir alerjen saptanamazken 47 hastada en az 1 pozitif sonuç tespit edildi. Hastaların yaş ortalamaları 7,7 ±3,7 (en düşük: 1- en yüksek:17) yıldı ve 39 (%45,3)'u erkekti. Hastaların ortalama semptom süresi 20,0 ±23,8 (en düşük: 1- en yüksek:156) aydı. Kaşıntı skoru ortalaması 5,3 ± 2,5 olarak hesaplandı. Alerjik lezyonların dağılımları incelendiğinde sırasıyla en sık yüzde (%46,5) ve elde (%43,0) olduğu belirlendi. Alerji deri delme testi (ADT) ile değerlendirilen 85 hastanın 20 (23,5)'sinde ev tozuna duyarlılık tespit edilirken, 6 (%7,1) hastada besin duyarlılığı olduğu belirlendi. Yama testi pozitif olan 47 hastanın 19 (%40,4)'unda iki ayrı alerjene karşı, 17 (%36,1)'sinde 1 alerjene karşı ve 6 (%12,8)'sında üç alerjene karşı pozitiflik varken 1 (%2,1) hastada 8 farklı alerjene karşı pozitiflik mevcuttu. Hastaların alerjen duyarlılıkları 1-6 yaş, 7-12 yaş ve ≥13 yaş olmak üzere 3 ayrı yaş grubunda ayrı ayrı değerlendirildiğinde, yaş grupları arasında duyarlı olduğu alerjen sayısına göre istatistiksel anlamlı fark tespit edilmedi (p=0,23). Ancak yaş grubu arttıkça duyarlı alerjen sayısında azalma istatistiksel düzeyde anlamlıydı (p=0,003) Test panelinde yer alan her bir alerjene, sıklık sırasına göre başlamak koşuluyla bir sonraki yüksek sıklıkta pozitif alerjen eklendiğinde; en sık olan nikel alerjisi tespit edilen 12 hastaya formaldehidresin alerjisi olanlar da eklendiğinde, birlikte mevcut hastaların 19 (%40,4)'un da en az bir pozitiflik sağladığı belirlendi. Nikel, formaldehidresin ve cl-meısotıazolinon birlikte değerlendirildiğinde ise kapsadığı hasta sayısı 24 (%51,1) oldu. Hastaların en az %90'nında en az bir pozitif sonuç için 10 alerjen (Nikel, formaldehidresin, cl+me+ısotıazolinon, fragrance karışımı, formaldehid, diazolidinilürea, paraben karışımı, fenilenediamıne, etilen diamindihidroklorid, gold sodyumtıosulfat) yeterli bulundu. Carba karışımı, thiomersal, bronoprol ve caine karışımı'nın her biri ayrı ayrı teste eklendiğinde % 2,1'lik bir artış sağlandığı belirlenmiştir. Toplam 14 alerjenle değerlendirme yapıldığında hastaların %100'ünün (47 hasta) tespit edilebilir olduğu gösterildi. Sonuçlar Sonuç olarak tüm hastalarda 14 alerjenden oluşan test panelinin yeterli olduğu hatta; 1-6 yaş grubunda 10 alerjenin, 7-12 yaş grubunda 9 alerjenin sonuç belirlemede yeterli olduğu belirlendi. T.R.U.E test panelinde pozitiflik sonucuna katkı sağlayan en önemli alerjen olarak nikel tüm hastalar ve her üç yaş grubunda da önemli iken, formaldehidresin, cl+me+ısotıazolinon ve fragrance karışımı,1-6 yaş ve 7- 12 yaş grubunda en sık tespit edilen alerjenler idi.
Özet (Çeviri)
Introduction & Objectives Allergic contact dermatitis (ACD) is a type four hypersensitivity response that develops with recurrent contact in peoplewho have been previously sensitive to the allergen. It is characterized by erythema, edema and vesiculation in the acute period and lichenification in the chronic period. This condition, which affects more than 2% of the general population at some times in their lives; when it is repetitive or long-lasting, it can render affected individuals dysfunctional in occupational and social areas. In recent years, the incidence of allergic contact dermatitis has been increasing in the pediatric age group. The diagnosis of ACD is made by evaluating the detailed history, physical examination and patch test results together. Skin patch test is an important method that confirms the diagnosis of allergic contact dermatitis and enables us to find the cause of contact allergy. With this method, the reponsible allergen or allergens are determined and effective treatment of the disease, prevention of excessive drug use, reduction in the cost of treatment, increase in the quality of life the patients and above all prevention of the disease. There is no evidence-based, standardized patch test series for the pediatric age group as there is for the adult age group. In the pediatric age group, allergen diversity is high due to individual and geographical characteristics and especially the different allergens that each age group encounters. In recent years, the European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI) has recommended the use of selected patch test panels in pediatric cases and adding an allergen to this panel according to the patient's clinic. In our study, it was aimed to evaluate the compatibility of the patch test results with the patient's clinic and to determine the appropriate test panel. Materials & Methods In this retrospective, single-center study, 86 pediatric patients with clinically suspected allergic contact dermatitis who were patch tested in the Health Sciences University Prof. Cemil Tascıoglu City Training and Research Hospital Children's Allergy and Immunology Policlinic between 01.01.2017-06.30.2021 were reviewed. Age, gender, laboratory, clinical and patch test findings of the patients were recorded retrospectively. Patients who did not undergo patch testing or whose file information could not be accessed were not included in the study. In the ready Thin layer rapid use epicutaneous patch test (T.R.U.E.), which we used in our study, 36 chambers with 35 standardized allergens and 1 negative control were attached to the patient's back and the test was performed by an allergist at the hospital 72 hours after the application to evaluate the delayed reaction. SPSS 22.0 program was used for statistical analysis of data such as gender, age, complaints and symptoms and patch test results of the patients included in our study. According to the results we obtained retrospectively in our study, it was aimed to create a new test panel from the most common allergens (statistically covering 95%) and to prevent unnecessary costs by removing from the panel allergens that were not detected in the childhood age group. Results Among 86 patch tested patients, 47(54,6 %) had one or more positive reactions. The mean age of the patients was 7.7 ± 3.7 (min: 1- max: 17) years and 39 (45.3%) were male. The mean symptom duration of the patients was 20.0 ±23.8 (min: 1- max: 156) months. The mean score of itching was calculated as 5.3 ± 2.5. When the distribution of allergic lesions was examined, it was determined that the most common ones were on the face (46.5%) and on the hand (43.0%). While 20 (23.5) of the 85 patients who were evaluated with the allergy skin puncture test were allergic to house dust, 6 (7.1%) patients were found to have food allergy. Of 47 patients with positive patch test, 19 (40.4%) had positivity for two different allergens, 17 (36.1%) had positive for only one allergen and 6 (12.8%) had positive for three allergens. 1 (%2,1) patient had positivity for eight different allergens. When the allergen sensitivities of the patients were evaluated separately in three different age groups, 1-6 years, 7-12 years and ≥13 years, no statistically significant difference was found between the age groups according to the number of allergens to which they were sensitive (p=0.23). However, as the age group increased, the decrease in the number of sensitive allergens was statistically significant (p=0.003) When the next high frequency positive allergen is added to the test kit, on condition that it starts in order of frequency; when the 12 patients with the most common nickel allergy were added to those with formaldehyde resin allergy it was determined that 19 (40.4%) of the co-existing patients had at least one positivity. When nickel, formaldehyde resin, and cl+me+isothiazolinone were evaluated together, the number of patients included was 24 (51.1%). Ten allergens (nickel, formaldehyde resin, cl+me+isothiazolinone, fragrance mix, formaldehyde, diazolidinurea, paraben mix, fenilenediamine, ethylene diaminedihydrochloride, gold sodium thiosulfate) were found to be sufficient for at least one positive result in at least 90% of the patients. It was determined that when carba mix, thiomersal, bronoprol and caine mix were added to the test separately, an increase of 2.1% was achieved. When a total of 14 allergens were evaluated, it was shown that 100% of the patients (47 patients) were detectable. Conclusions As a result, even if the test kit consisting of 14 allergens is sufficient in all patients; ıt was determined that 10 allergens in the 1-6 age group and 9 allergens in the 7-12 age group were sufficient to determine the result. Nickel is the most important allergen contributing to the positivity result in the T.R.U.E test kit, was important in all patients and in all three age groups, while formaldehyde, cl+me+isothiazolinone and fragrance mix were the most frequently detected allergens in the 1-6 and 7-12 age groups after nickel