Understanding the impact of rational and emotional appeals in predicting purchase intention: An analysis of social media advertising
İşlevsel ve duygusal özelliklerin satın alma niyetinin tahmini üzerindeki etkisi: Sosyal medya reklamcılığı üzerine bir analiz
  1. Tez No: 882223
  2. Yazar: MOZHDEH SALIMI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL GÜRKAN KÜÇÜKERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, İşletme, Advertising, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Satın alma niyeti, Reklama yönelik tutum, Markaya yönelik tutum, Reklama dikkat, Reklam çekiciliği, Purchasing intention, Attitude towards advertising, Attitude towards brand, Attention to advertising, Advertising appeal
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Günümüzde, sosyal medya reklamlarının kullanıcılar üzerindeki etkisi önemlidir. Bu çalışma, nicel araştırma yöntemi kullanmakta olup uyarıcı-organizma-yanıt teorisini uygulayarak, Instagram'da akıllı saatler için duygusal ve mantıksal farklı çekiciliklerin nasıl etkili olduğunu incelemekte ve Z Kuşağı tüketicilerinin reklama yönelik tutumlarını, markaya yönelik tutumlarını, reklama dikkatlerini ve akıllı saat satın alma niyetlerini araştırmaktadır. Kısmi en küçük kareler yapısal eşitlik modellemesini (PLS-SEM) kullanan analiz, Instagram video reklamlarındaki duygusal veya mantıksal çekiciliğin, tüketicinin reklamlara yönelik tutumlarını doğrudan etkilemediğini ortaya çıkardı. Ancak, mantıksal çekiciliklerin Z Kuşağı tüketicilerinin akıllı saat satın alma niyetlerini önemli ölçüde etkilediği, duygusal çekiciliklerin ise markaya yönelik tutumlarını ve reklama dikkatlerini önemli ölçüde etkilediği saptanmıştır. Ayrıca, bu değişkenler arasındaki aracı ilişkiler de araştırılmıştır. Bu araştırma, gelecek çalışmalar ve Instagram video reklam stratejilerini geliştirmeyi amaçlayan işletmeler için değerli bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's era, the effect of social media advertising on its users is significant. This study employs a quantitative research method and applies the stimulus-organism-response theory to examine how different appeals (emotional and rational) in Instagram video advertisement for smartwatches affect Generation Z consumers' attitudes toward advertisement, attitudes toward brand, attention to advertisement, and intention to purchase smartwatches. Through an analysis using Partial Least Squares Structural Equation Modeling (PLS-SEM), it was discovered that neither emotional nor rational appeals in Instagram video advertisement directly influence consumers' attitudes toward advertisement. However, rational appeals do notably impact Generation Z consumers' intention to purchase smartwatches, while emotional appeals has a considerable impact on their attitude toward the brand and attention to the advertisement. Additionally, the study explores the mediating relationships between these variables. This research offers valuable information for future studies and businesses seeking to improve their Instagram video advertising strategies.